Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-31 17:20:25 +0200 Първата година на вашето бебе е изпълнена с промени и новости. Защо е важно да водим с бебето "бебешки" разговори?

Защо е важно да водим с бебето "бебешки" разговори?

Защо е важно да водим с бебето "бебешки" разговори? 470 900
Първата година на вашето бебе е изпълнена с промени и новости.

От първата усмивка и гукане до научаване да думички като „мама“ или „тата“, бебетата обичат да общуват на свой бебешки език с другите. И се надяват, че ще се опитате да общувате с тях също на бебешки език.

През така специалната първа година е важно да положите усилия, за да насърчите комуникационните умения на вашето бебе. И не се нуждаете от никакви сложни техники за това. Усмихвайте му се, говорете му, пейте му и му четете книжки, съвсем простичко е.

Защо да се фокусирате върху общуването с вашето бебе? Първосигналният отговор е, за да изградите силна връзка с него. Но същото така трябва да знаете, че поощряването на ранни комуникационни способности е свързано с успех в развитието на умения като четене, писане, създаването и поддържането на междуличностни взаимоотношения, все умения, които ще са полезни на детето във всеки етап от живота му.

 

Усмихвайте се, правете различни физиономии, обръщайте внимание на начина, по който реагира бебето

Много преди да могат да говорят, бебетата разбират общия смисъл на това, което казвате. Те също така абсорбират емоционалния тон. Насърчавайте ранните опити на бебето да общува с вас с повишено внимание:

  • Усмихвайте се често на бебето, особено когато то гука или по друг начин се опитва да вокализира настроението си.
  • Постарайте се да наблюдавате бебето си докато то бърбори и се смее, вместо да гледате настрани, да го прекъсвате или да говорите с някой друг.
  • Бъдете търпеливи в опитите да декодирате бебешкия говор и невербалната комуникация на вашето бебе като изражения, махане с ръчички и крачета, които могат да сигнализират радост, превъзбуденост или неудовлетвореност.
  • Постарайте се да отделяте повече внимание на детето и време, през което то да ви „говори“.

 

Имитирайте бебето си

Още от самото начало разговорите с бебето трябва да бъдат двупосочни. Подражавайки му, вие ще изпратите важно послание: това, което изпитва и се опитва да съобщи, е важно за вас. Като го „изслушвате“, имитирате и му отговаряте вие показвате на бебето, че в комуникацията участва повече от един човек, предават се съобщения и емоции.

Имитирайте вокализациите на бебето и след това изчакайте то да издаде друг звук, който също да повторите. Направете всичко възможно да отговорите, дори когато не разбирате какво се опитва да каже то. Подсилете комуникацията, като се усмихвате и правите изразителни физиономии.

 

Говорете често с бебето си

Бебетата обичат да ви чуват да говорите – особено на тях, особено с топъл и приповдигнат глас. Бебетата се научават да говорят, като имитират звуците, които чуват около себе си. Така че колкото повече говорите с бебето си, толкова по-бързо то ще придобие говорни и езикови умения.

Много възрастни използват специален тон, когато водят „бебешки“ разговор – висок глас с преувеличено артикулиране. Запомнете, че говоренето на „бебешки“ няма да попречи или забави вашето бебе да научи речта на възрастните по-късно.

„Включете“ умението за слушане на вашето бебе, като му разказвате нещо през целия ден. Говорете докато храните, обличате, носите и къпете бебето си, така че то да започне да свързва тези звуци на езика с ежедневни предмети и дейности. Повтаряйте прости думи като „мама“ и „шише“ често и ясно, така че бебето ви да започне да чува познати думи и да ги свързва с тяхното значение.

 

Как бебетата се учат да говорят

Родителите винаги се притесняват за развитието на детето си – дали се справя достатъчно добре, дали не изостава в усвояването на определени умения и др. Всяко бебе има индивидуален темп на проговаряне – някои бебета могат да кажат няколко думи на 12 месеца, но други не проговарят до 18-месечна възраст, а след това се справят директно с ​​кратки изречения.

  • От 1 до 3 месеца: Бебетата вече обичат да чуват звука на гласа ви и могат да се усмихват, да се смеят, да се вълнуват и да размахват ръце, когато им говорите или пеете. Не е твърде рано да започнете да четете на вашето бебе. Четенето помага за стимулиране на развиващия се мозък. Много бебета се успокояват от музиката и започват да разпознават лесни песнички, като реагират с усмивки, гукане и размахване на ръчички и крачета.
  • От 4 до 7 месеца: Бебетата вече осъзнават, че приказките им имат влияние върху родителите им. Те бърборят повече и следят за реакцията им. Бебетата експериментират с повече звуци и интонации. Те започват да повишават и понижават височината на гласа си докато бърборят, точно както правят възрастните, когато задават въпрос или наблягат на дадена дума. Докато запознавате бебето си с прости, кратки думи като „мече“ или „топка“, например, задръжте предмета, за да покажете, че е свързан с речта ви. Четете цветни книжки с картинки на вашето бебе. Посочете картинките и назовете прости предмети, за да подсилите неговото ранно развитие на речта и да моделирате значението на езика и четенето. Упражнявайте се да използвате кратки думи и след това да направите пауза. Това ще позволи на вашето бебе да отговори по свой бебешки начин и ще насърчи взаимодействието, което е характерно за разговора на възрастните.
  • От 8 до 12 месеца: За родителите е истинска радост да чуят бебето си да казва „мама“ или „татко“ за първи път. Но първите няколко пъти всъщност може да са случайни. Бебетата обожават да експериментират с различните звучи, които издават, защото им звучат интересно и са новост за тях.

 

През първата година бебето трябва да умее да реагира на вашия говор с гукане, да разпознава „не“, собственото си име и да отговаря на прости молби като „ела тук“. Дискутирайте говорното развитие на бебето с вашия педиатър и не се притеснявайте да споделяте опасенията си с него. И запомнете: Вашето бебе обича да чува гласа ви, така че не се смущавайте от собственото си „глупаво“ бебешко говорене.

 

Тестът е адаптиран от: www.webmd.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори