Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-30 15:49:41 +0300 Опознаването на други култури и народи е чудесен начин да научим децата да оценяват разнообразието на нашия човешки свят. Защо е важно да запознаем детето с различни култури и народности?

Защо е важно да запознаем детето с различни култури и народности?

Защо е важно да запознаем детето с различни култури и народности? 470 900
Опознаването на други култури и народи е чудесен начин да научим децата да оценяват разнообразието на нашия човешки свят.

Като признаваме и зачитаме различията, ние им показваме колко е важно и приятно да уважават другите и ги карат да се чувстват приветствани и ценени. Да бъдат запознати децата със спецификите на други култури е и един от начините за борба срещу всякакви форми на предразсъдъци и стереотипи.

Изучаването на други култури може да помогне на децата да разберат по-добре различните гледни точки и дори да намали тормоза в училище. Не оставяйте тази задача само на училищното образование обаче. Според специалистите семейството създава основния контекст за развитието и образованието на детето, което означава, че ние като родители имаме ключова роля във формирането му в ерудиран възрастен.

Опознаването на света и очарованието на различните култури в него е страхотен подарък за вашето дете! Налични са редица подходи, за да изберете култура за изследване. Чудесен бонус е, че учейки заедно ще се задълбочите в произхода на вашето семейство. А едно дете трябва да знае за собствената си културна идентичност.

Но откъде да започнете? Добро начало, например, е култура, за която детето е чувало в училище, във филм, срещало я е в телевизионно предаване или е споменавана в разговор. Друг вариант е да го попитате за кой народ и неговите особености е любопитно да научи повече.

За да добавите нотка на приключение можете да разтворите карта на света пред вас, да затворите очи и да поставите пръста си на произволно място за изследване. След като изберете култура сте готови да преминете към забавните дейности!

 

1. Пригответе заедно ястие от кухнята на съответната култура

Храната сближава и е тясно свързана с културната идентичност на различните народи. Всяка национална кухня е характерна със специални вкусове и ястия, които я правят уникална. Така че защо да не използвате вкусовите си рецептори, за да изследвате друга култура?

Вашето дете ще научи новите съставки и как се използват. Ако е достатъчно голямо  може да ви помогне да проучите рецептите и след това да ги приготвите заедно. Още по-добре, ако имате приятели или съседи от различна народност – всеки от вас може да приготви традиционно ястие и след това да хапнете заедно. Създаването на спомени с реални хора е дори по-забавно от самостоятелното изследване на други култури.

За децата ще е също много любопитно, че някои култури имат различен начин на хранене – с ръце или с клечки, например – определено ще бъде интересно да се опитвате да хапвате по нетрадиционен за вашето семейство начин.

 

2. Научете по няколко израза от различен език

Разбира се, да владееш чужд език е изключително полезно. Освен това, чуждите езици могат да бъдат толкова завладяващи. А сега, когато интернет е винаги на един клик разстояние е лесно да научим някои фрази от който и да е било език.

Започнете с изразите за поздрав като отправна точка. Думите за „моля“ и „благодаря“ също винаги са полезни. Ако езикът използва много различна от познатата ви азбука, проверете дали на детето няма да му е интересно да проучи как се изписва името му с новите знаци.

Забелязвате ли някакви прилики между другия език и вашия роден? Какъв е броят на хората, които говорят основния език на дадената култура? Само един ли е официалният език? Оставете детето да ви разкаже какво е научило.

 

3. Запознайте се с техен празник

Децата обичат да научават за нови и различни празници. Открийте кои празници са важни или уникални за културата, която изследвате заедно. Какви празненства се провеждат традиционно за празника? Има ли специална храна, музика, украса и др.? Попитайте детето с какво новонаученият празник е подобен или различен спрямо някои от тези, които празнуваме тук?

Разгледайте заедно снимки от тържествата за празника или видеоклипове на хора, които празнуват празника. Попитайте също, в духа на уникалните празници за всяка култура, ако вашето дете трябваше да измисли свой собствен празник, какъв би бил той?

 

4. Открийте характерни обичаи

Освен празничните тържества, различните народи имат и специфични обичаи, които им придават колорит и уникалност.

Какви модели на поведение се практикуват от хората в културата, с която тепърва се запознавате? Как хората поздравяват или показват уважение? Как се избират имената на децата? Научете за разликите и приликите между обичаите на културата и вашите собствени.

 

5. Слушайте традиционна музика

Музиката е чудесен начин за учене при децата, освен това може да бъде много забавно. Пейте, пляскайте и танцувайте заедно с песни от други култури.

Можете да пускате типични песни за даден народ в колата или докато почиствате у дома. Това ще ви даде възможност да обсъждате различни инструменти, стилове на музика и откъде идва музиката.

 

6. Научете повече за личност, достойна да бъде определена като модела за подражание

В света има повече невероятни хора, отколкото имаме време да учим в училище. Ако сте наясно с интересите на детето проучете различни личности от друга култура, които са наистина добри в дадената област – спортисти, учени, художници, писатели, астронавти или носители на Нобелова награда за мир.

Тези завладяващи личности носят свои собствени уникални гледни точки и таланти. За детето е полезно да види как хора от различен произход допринасят значително за обществото и служат като пример на другите.

 

7. Намерете държавата или региона на карта

Нашият свят е наистина пъстро място и е дом на милиарди хора от хиляди различни култури. Помогнете на детето си да разбере това, като локализира страната или региона с културната принадлежност, която го интересува, на карта.

Колко далече е това място? Какви са климатът и природата там? Разгледайте снимки и обсъдете какво би било да живееш на такова място. Кои са забележителностите свързани с културната идентичност на мястото? Какво бихте искали да разгледате, ако сте на посещение? Направете виртуално посещение в нова част на земното кълбо заедно с детето.

 

8. Създайте фотоколаж

Запознаването с истинския облик на хора от друга култура е толкова важно за децата. Често изображенията, които те виждат в медиите може да са стереотипни или неправилни.

Помогнете на детето да събера автентични снимки на хора от културата, която разучавате. Можете да направите колаж дигитално или върху кадастрон. Това е чудесна възможност да обсъдите разликите в тоновете на кожата, типа коса и др. Вашето дете вече забелязва разликите в хората и вие трябва да му покажете, че е нормално да се говори за тях.

Оставете го да задава въпроси и да използвайте възможността да обясните как не трябва да се страхуваме, да гледаме с неодобрение и да обиждаме хората, които са различни от нас. Обяснете, че различията са част от природата на хората и правят всеки индивид специален.

 

9. Прочетете или слушайте история от дадена култура

Освен слушането на традиционна музика, опознаването на други култури чрез истории и предания е любимо на децата. Детските книги с приказки на народите са чудесен вариант да запознаете вашия изследовател с нови традиции, обичаи, места и любопитни факти.  Цветните илюстрации ще дообогатят преживяването.

 

Забавлявайте се, опознавайки заедно други култури! Това са само някои от начините, по които можете да запознаете детето с пъстротата на света.

Образованието не трябва да остава само за класната стая. Направете темата за различния произход, културни практики, религиозни вярвания и расови различия част от дискусиите си у дома. Това включва и обсъждане на вашата собствена културна идентичност. Постарайте се да бъдете достоверен и качествен източник на информация за детето и наблюдавайте как жаждата му за нови знания расте и обогатява живота му!

Материалът е адаптиран от: www.funlovingfamilies.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори