Обърнаха се към нас с този въпрос, затова днес ще ви запознаем с ползите и рисковете от захранването с яйце в бебешка възраст.
Яйцата са смятани от съвременните специалисти за добър източник на витамини от Б група, А, Е, Д, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, селен и всички 9 аминокиселини. Дълго време се смяташе погрешно, че те са свързани с лошия холестерол в организма, но последните изследвания в областта показват, че яйцата нямат пряка връзка със сърдечно-съдовите проблеми свързани с холестерола.
Яйцата, освен на витамини и микроелементи, са богати на полезни мазнини и протеини, особено важни за развитието и растежа на бебетата и малките деца. След 7-месечна възраст се препоръчва дневният прием от около 2 супени лъжици протеин на ден, за предпочитане от животински произход. При недостиг на протеини темпът на растеж на бебето може да се забави с до 50%!
Кога е най-подходящо да започнем да даваме яйца на децата?
Според практиката в България, препоръчително е да започнете да давате само жълтъка някъде на 6-7-месечна възраст, след като сте вкарали в менюто на детето първите зеленчукови пюрета. Жълтъкът се смачква с вилица до гладка консистенция, като могат да се добавят лъжичка кърма, адаптирано мляко или вода, за да стане по-кремообразно. Може да се дава така или да се смеси с друго пюре, за по-богат вкус. Не забравяйте, че жълтъкът трябва да е твърдосварен, за да избегнете риска от салмонелоза и че е най-добре да захраните детето с яйца от органичен/домашен произход
А какво правим с белтъка? Много е важно да уточним, че белтъкът съдържа алергенни вещества, които могат да провокират неузрялата имунна система на бебето. Поради тази причина множество специалисти препоръчват да се изчака със захранването с белтък докато дететео ви навърши 1 годинка. Ние бихме добавили, че е важно и да вкарате в храненето белтъка в момента, когато бебето се чувства добре и не боледува, нито му никне ново зъбче. Тогава организмът е по-спокоен и рискът от алергия ще бъде минимален. Въпреки това лекарите са на мнение, че по-късното захрванване с белтък или цяло яйце не гарантира изцяло, че няма да има алергични прояви.
Как да разпознаем хранителната алергия?
Тя може да има кожни, дихателни или васкуларни проявления:
- уртикария (сърбящ обрив като опарено от коприва), подуване, екзема или зачервяване,
- диария, гадене, повръщане, стомашни болки,
- сърбеж около устата,
- кихане, течащ нос или затруднено дишане,
- забавен пулс, ниско кръвно налягане и проблеми със сърцето.
Степента на алергични прояви зависи от имунната система на детето ви и количеството погълнати яйца. В крайно редки случаи може да се стигне до анафилактичен шок, характеризиращ се с подуване на устата, езика и трахеята, което затруднява дишането, и рязко падане на кръвното.
При всяко съмнение за алергична реакция ограничете приема на белтъчини и се консултирайте с педиатъра на вашето бебе.
И така, да обобщим: ако тепърва въвеждате яйцата като храна, направете го след като сте захранили бебето с основните зеленчукови пюрета. Не прекалявайте с количеството и се старайте хранененто да е разнообразно. Ако детето ви е над годинка и посяга към шарените яйца, ограничете хапването до 1 яйце на ден около празниците, за да не прекалите с количествата - все пак протеините се храносмилат по-бавно.
Коментари