Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-26 09:58:34 +0200 Храносмилателни затруднения като запек и диария могат да се появят често по време на бременност. Виновни за това са промените в хормоналните нива на организма, промените в диетата и добавеният стрес. Диария по време на бременността

Диария по време на бременността

Диария по време на бременността 470 900
Храносмилателни затруднения като запек и диария могат да се появят често по време на бременност. Виновни за това са промените в хормоналните нива на организма, промените в диетата и добавеният стрес.

Страдате ли от диария по време на бременност? Ето всичко, което трябва да знаете и да направите, ако се окаже, че посещавате тоалетната твърде често.

 

Какво причинява диария по време на бременността?

За разлика от запека, който може да бъде причинен от промените в хормоните ви, диарията обикновено се причинява от външен за организма дразнител, като изненадващо, но дори не е необходимо причината да е нещо вредно.

Диарията може да е резултат от богатите на фибри плодове и зеленчуци, които повечето бременни включват рязко в диетата си, след като разберат, че са бременни. Разстроеният стомах може да се дължи и на допълнителната вода, която пиете, или дори тренировките, които сте започнали. Някои жени установяват, че витамините за бременни, които приемат, причиняват диарични изхождания. Диария може да получите и непосредствено преди да започнете да раждате, тъй като мускулите на таза ви се разхлабват и се подготвят за раждане.

Бъдете внимателни с факторите, които могат да причинят диария по време на бременност и нямат нищо общо с хормоните или промените в начина на живот. Хранително отравяне, чревни паразити или обикновен стомашен грип може да стоят зад неприятния пристъп на стомашно неразположение. Ако подозирате, че проблемът се крие в горепосочените случаи, обадете се на вашия лекар, за да бъдете тествани и лекувани.

 

Какво трябва да знаете за диарията по време на бременност?

Диарията, която продължава повече от няколко дни, независимо колко лека е, трябва да бъде лекувана. Тя може да причини не само дискомфорт, но и да доведе до дехидратация, един от рисковите фактори за преждевременно раждане.

 

Какво можете да направите с диарията по време на бременност?
Пазете се от храни, които само ще влошат проблема: сушени плодове, мазни или пикантни храни и мляко, особено ако имате непоносимост към лактоза. Така наречената диета BRAT (банани, ориз, ябълков сос, препечен хляб) се препоръчва от години, защото е щадяща за храносмилателната система и може да подпомогне възстановяването на нормалната работа на червата.

Но е препоръчително да включите и други важни витамини и минерали (особено цинк), които не се осигуряват от диетата BRAT. Опитайте да добавите други нишестени храни като картофи, неподсладени зърнени храни и бисквити, както и готвени зеленчуци, включително моркови, белени тиквички, зелен фасул и цвекло, зеленчукови супи, варени яйца и кисело мляко.

Избягвайте храни и напитки, които могат да влошат диарията като тези с високо съдържание на захар (купен ябълков и гроздов сок, желатин, обикновена кола и други безалкохолни напитки), мазни и пържени храни, плодове и зеленчуци, причиняващи газове като зрял боб, броколи, грах, сини сливи и нахут.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да приемате лекарства за диария без рецепта.

 

Кога да се обадите на вашия лекар?

Не забравяйте, че докато леката форма на диария не е нещо, за което наистина да се притеснявате, има ситуации, в които трябва да се свържете веднага с вашия лекар. Сред тях са:

  • Имате повече от три изхождания на ден
  • Имате диария с продължителност повече от 48 часа, въпреки промените в хранителните навици
  • Имате изпражнения, които са кървави, съдържат слуз или са чисто течни
  • Наскоро сте имали близък контакт с някой, за когото е известно, че има чревни паразити или стомашен грип

 

Останете хидратирани

Ако имате диария, важно е да останете хидратирани. Дехидратацията може да се случи бързо и да бъде много сериозна, особено при бременни жени. Дори когато не изпитват храносмилателни проблеми, бременните жени се нуждаят от повече вода от всички останали. Пийте вода, за да набавите течностите, които губите. Пийте прясно изцеден сок и бульон, за да замените част от електролитите, витамините и минералите, които тялото ви е загубило.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори