Любимото изкушение влияе добре върху развитието на плацентата.
За много жени бременността е период, свързан с непрекъснати промени в апетита.
Мечтаят си за нещо кисело или пък пикантно… А защо не и за нещо сладко и солено едновременно!
Е, има една добра новина, която поне от части да облекчи тревогите на бременните – шоколадът е полезен за тях и им носи реални здравни ползи.
Според ново проучване, шоколадът с високо съдържание на какаови флаваноли може да подсили растежа на ембриона и да направи работата на плацентата по-ефективна, пише „Дейли мейл“. Също така намалява рискът от опасното усложнение по време на бременността, наречено прееклампсия, твърдят учените от канадския университет в Квебек.
Резултатите от предишни проучвания доведоха до сериозен конфликт относно ролята на консумацията на шоколад в етапите на бременността.
В конкретното изследване участие за взели 129 жени в 11-14 седмица от бременността. Една част от тях са яли шоколад с ниско съдържание на какаови флаваноли, а останалите – с високо. Консумирали са по 30 грама шоколад на ден в продължение на 12 седмици. Тимът е изследвал стриктно процесите в телата на тези жени до самото раждане.
„Това проучване показва, че шоколадът може да има положително въздействие върху плацентата и върху развитието и растежа на ембриона“, обобщава съавторът д-р Емануел Буйолд.
Коментари