Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-05 15:22:32 +0300 Нека видим за какво трябва да внимавате и какво напълно да липсва от дневния хранителен режим на детето. Забранено за ядене

Забранено за ядене

Забранено за ядене 470 900
Нека видим за какво трябва да внимавате и какво напълно да липсва от дневния хранителен режим на детето.

Рискът от задушаване и алергични реакции, проблемните зъби и, разбира се, все още неоформената храносмилателна система на детето поставят някои ограничения за това какво може да консумира и какво е добре да избягва. Нека видим за какво трябва да внимавате и какво напълно да липсва от дневния хранителен режим на детето.

 

Забранени храни и храни с повишено внимание за деца до 4 години:

 

  • Колбаси

Избягвайте подправени и преработени храни с високо съдържание на мазнини, като салами и шунка.

 

  • Ядки

Твърдите храни, като ядките, също са неподходящи, защото могат да полепнат към гърлото на бебето и да го задушат. Ако все пак решите да дадете на детето си ядки, ги разбийте на малки парченца. Дори тогава, не го оставяйте само, докато се храни.

 

  • Кофеин

Избягвайте чай и кофеин. Кофеин има също и в шоколада, който трябва да се консумира умерено.

 

  • Безалкохолни напитки

Не давайте на детето газирани напитки – повечето от тях съдържат твърде много захар, което предизвика проблеми с храносмилането, а също пречи на добрия сън.

 

  • Царевица

Избягвайте да давате на бебето царевица, особено в началния период, в който то се учи да яде твърди и полутвърди храни, защото е трудна за храносмилане.

 

  • Сол

Избягвайте солта – тя усложнява бъбречната функция на детето, което може да доведе до високо кръвно налягане по-късно. До навършването на една година бъбреците не са в състояние да изхвърлят солта нормално. Освен това, тъй като бебето никога досега не е опитвало сол, за него храната, в която няма сол, не е по-малко вкусна. Що се отнася до основните необходими минерали, те могат да бъдат набавени и от зеленчуците.

 

  • Захар

Бъдете внимателни със захарта. Узрелите плодове са богати на фруктоза - вещество, което придава по-сладък вкус. Когато добавяте захар, карате бебето да свиква с много сладки храни, което увеличава шансовете за затлъстяване, за кариеси и дори за диабет. Ако искате храните да имат по-сладък вкус, добавяйте пюрирани плодове (например в киселото мляко), а след първата година – и мед.

 

  • Твърда храна

Ако зъбите на детето не са добре развити, избягвайте даването на храни, които трябва да дъвче и винаги надробявайте храната на малки парченца, за да се избегне рискът от задавяне.


 

И още:

  • Пазете се от развалена храна

Не давайте на детето храна, приготвена преди два дни или повече, или храни, които лесно се развалят, когато са изложени на топлина, например. За разлика от бебешките храни по магазините, това, което приготвяме сами у дома, няма никакви добавки, които да предотвратят бързото разваляне.

 

  • Без междинни хранения

Избягвайте много междинни хапвания през деня. Те могат да развалят апетита на детето към основните хранения.

 

  • Внимание

Смъртните случаи на деца от задавяне е широко разпространен проблем в цял свят. За да намалите риска, до навършване на поне две години, не давайте на детето пуканки, големи парчета суров морков, гроздови зърна, целина, наденица, твърди бонбони или друга твърда храна, особено в кръгла форма. Всички тези храни трябва да се поднасят нарязани на малки парченца и да се консумират в присъствието на възрастен. Също така, никога не давайте на детето си бонбони или друга храна, докато играе и тича, а само докато стои спокойно на едно място.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори