Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-29 13:13:06 +0300 И така, от известно време се опитвате да забременеете, но нищо не се случва. Защо не забременявате? Защо не мога да забременея?

Защо не мога да забременея?

Защо не мога да забременея? 470 900
И така, от известно време се опитвате да забременеете, но нищо не се случва. Защо не забременявате?

Има много възможни причини, включително нарушения на овулацията, структурни проблеми в репродуктивната система, нисък брой сперматозоиди или друг медицински проблем.

 

Докато стерилитетът е възможно да има симптоми като нередовни менструации или абнормални кръвотечения, истината е, че повечето причини за безплодие нямат ясни симптоми и проявления. Мъжкият стерилитет рядко има симптоми. Ето осем възможни причини, които е възможно да пречат на забременяването ви:

  • Не се опитвате достатъчно дълго. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е колко дълго се опитвате. Около 80% от двойките забременяват след шест месеца опити. Приблизително 90% ще бъдат бременни след 12 месеца сексуални контакти. 
    Направете консултация с репродуктивен специалист, ако сте на възраст под 35 г. и не зачевате след 12 месеца непрекъснати опити; ако сте на възраст над 35 г. и не зачевате след 6 месеца непрекъснати опити.
  • Не овулирате. За зачеване са необходими здрави и зрели яйцеклетка и сперматозоид. Ако не овулирате, това означава, че яйцеклетките ви не узряват и не се отделят в организма. Липсата на овулация е една от често срещаните и по-податливи на контрол причини за стерилитет. Сред основните проблеми, които причиняват липсата на овулация, са: синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), наднормено тегло, първична недостатъчност на яйчниците, дисфункция на щитовидната жлеза, хиперпролактинемия и прекомерно физическо натоварване.
  • Проблемът е в него, а не в теб. За успешно зачеване са нужни двама - затова и стерилитет не бива да се търси само у жената. При 20 до 30% от двойките, които срещат проблеми със забременяването, се открива, че основната причина за стерилитета е у мъжа.  При други 40% от изследваните двойки, проблеми с фертилността се откриват и у двамата партньори. Нещо, което трябва да знаете: мъжкият стерилитет рядко има симптоми, които се наблюдават без спермограма. Спермограмата е изследване на семенната течност, което показва качеството на сперматозоидите, тяхното количество, подвижност и открива възможни аномалии.
  • Възрастта има значение. За жените след 35-годишна възраст и за мъжете след 40-годишна възраст може да отнеме повече време, за да заченат естествено. Някои жени в тази възрастова група предполагат, че ако все пак имат редовна менструация, това означава че и фертилността им е непокътната. За съжаление, възрастта влияе върху качеството на яйцеклетките, както и върху количеството им. Освен това, ако вашият партньор е с пет или повече години по-възрастен от вас, това може допълнително да увеличи риска от проблеми с плодовитостта след 35-годишна възраст.
  • Блокирани фалопиеви тръби. Едва 25% от случаите с женски стерилитет се дължат на липсата или проблем с овулацията. Останалите могат да имат проблеми със запушени фалопиеви тръби, структурни проблеми на матката или ендометриоза. След отделянето на зряла яйцеклетка, тя пътува по фалопиевите тръби надолу към матката. Сперматозоидите от своя страна плуват нагоре от матката към яйцеклетката. В клучай на запушени тръби, това може да се окаже проблем за оплождането на яйцеклетката или за преминаването на оплодена яйцеклетка към матката. За да се установи проходимостта на тръбите, се прави така наречената цветна снимка, която може да бъде препоръчана от вашия лекар, ако останалите ви изследвания и метрики (кръвни и ехографски) са в норма.
  • Ендометриоза. Ендометриозата е физиологично състояние, при което ендометриумът (клетките, които покриват стените на матката) расте на места извън матката (яйчници, пикочен мехур, дебело черво и др.). Смята се, че до 50% от жените с ендометриоза ще имат затруднения при забременяване. Най-честите симптоми на ендометриоза включват болезнени менструации и болки в таза включително извън менструация. Не всички жени с ендометриоза обаче имат тези симптоми. Някои жени откриват ендометриозата едва, когато започнат да изследват причините за стерилитета си. Ендометриозата обикновено се диагностицира неправилно или просто се пропуска. Ендометриозата не може да бъде диагностицирана с кръвен тест или ултразвук - изисква се лапароскопско изследване. Поради това правилната диагноза отнема средно 4,4 години.
  • Други медицински проблеми. Другите медицински състояния могат да доведат до безплодие както при мъжете, така и при жените. Например, дисбаланс на щитовидната жлеза или недиагностициран диабет могат да бъдат основна причина за стерилитет, тъй като нарушават хормоналния баланс на тялото. Някои автоимунни заболявания, като лупус, понишени НК клетки, генна мутация или недиагностицирани полово предавани болести също могат да причинят безплодие.

 

Ако имате съмнения за възможен стерилитет, страдате от наследствени или хронични заболявания или наблюдавате нередовни менструални цикли, задължително се консултирайте със своя гинеколог или репродуктивен специалист.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори