Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-19 14:34:33 +0300 Скептични сте да изкарвате детето си на открито в по-студените и мрачни дни, защото вярвате, че студът и влагата ще го разболеят? Как да се забавляваме на открито с малкото дете през есента

Как да се забавляваме на открито с малкото дете през есента

Как да се забавляваме на открито с малкото дете през есента 470 900
Скептични сте да изкарвате детето си на открито в по-студените и мрачни дни, защото вярвате, че студът и влагата ще го разболеят?

Или вярвате, че само когато е студено навън има вероятност детето ви да се разболее?

Излизането на открито в студено и влажно време не означава, че детето ви ще настине или ще се разболее. Всъщност е по-безопасно от това да сте вътре, особено, ако има други деца, които са настинали или хремави. Изключително студеното време обаче може да причини измръзване и/или дори хипотермия. Това от своя страна може да отслаби имунната система, което да направи детето ви по-податливо на риск от заразяване с обикновена настинка и/или грип.

 

Важни неща, които трябва да запомните:

  • Детските градини и училищата имат указания при каква температурата е подходящо да се излиза на открито и учителите никога няма да изведат детето ви навън в изключително студени дни.
  • Настинката не причинява заболяване.
  • Когато навън е по-студено, децата обикновено прекарват повече време на закрито заедно, което улеснява предаването на микроби и инфекции.
  • С подходящото облекло според метеорологичните условия, прекарването на време на открито е ободряващо и предлага безкрайни възможности за забавление, спорт и изследване на природата през есента и зимата.
  • Свежият въздух е полезен за децата, особено през зимния сезон.

 

С настъпването на есента и зимата, притесненията на родителите се увеличават и е съвсем естествено да си кажат: „Днес е твърде студено/влажно/мрачно, за да излезем навън с детето“. Но ако оставате на закрито всеки път, когато температурите спаднат, не е толкова слънчево или е влажно, ще пропуснете много прекрасни семейни моменти.

Ако имате нужда от малко вдъхновение, за да се възползвате максимално от красотата на есенните дни с децата, ето списък с есенни дейности на открито:

  1. „Улови есента“ – изведете децата навън в парка или някъде другаде сред природата и си направете лов на есенна тематика. Например, нека децата да събират определен цвят листа (червени, жълти или шарени), шишарки, жълъди или да посочват различни птици. Може да продължите забавлението у дома, като създадете различни творения със събраните съкровища – картини, малки фигурки или др. Може да превърнете есенния лов и в урок по природознание – да покажете на детето нови растения и животни, да го научите на нови думички, да му обясните какво е есента, защо листата променят цвета си, защо някои дървета остават без листа, къде отлитат прелетните птици и много други интересни факти.

 

  1. Скачане в локви – приготвяте подходящи обувки и дъждобран, зареждате се с търпение, примирявате се, че децата ще се нацапат, и се впускате в лов на най-примамливите локви, които да щурмувате заедно.

 

  1. Скачане в купчина с листа – това занимание е от семейството на скачането в локви. За децата ще е огромно забавление да натрупват шарените есенни листа на купчини, после да скачат в тях. Пригответе се за много смях, много цвят, е и много мръсни дрехи, но това е малка цена за преживяното удоволствие. Включете се и вие. Може дори да превърнете дейността в състезание. Победителят получава подарък или изпълнено желание, например.

 

  1. Човече от тиква – есента е времето и на тиквите. Има ги във всякакви размери и шарки. Заедно с децата изберете най-подходящата, за да я преобразите в страшно или смешно личице. Дайте воля на въображението на децата и резултатът ще ви очарова.

 

С достатъчно предпазни мерки, подходящо облекло и въображение играта на открито през есента и зима е не само възможна, но и абсолютно полезна за малките деца.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори