Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-29 16:39:27 +0300 Може би се чудите дали честото уриниране е признак на бременност? Как да се справим с честото уриниране по време на бременност?

Как да се справим с честото уриниране по време на бременност?

Как да се справим с честото уриниране по време на бременност? 470 900
Може би се чудите дали честото уриниране е признак на бременност?

Честото уриниране е типичен симптом на ранна бременност, който със сигурност ще се появи отново по-късно през бременността, когато матката и бебето растат, оказвайки натиск върху пикочния мехур. Въпреки че определено честото уриниране не е приятно, в повечето случаи няма за какво да се притеснявате. Ето какво причинява честото уриниране по време на бременност и кои са признаците, че то може да е свързано с инфекция на пикочните пътища.

 

Какво предизвиква честото уриниране по време на бременност?

Причината да уринирате повече и по-често е увеличеното количество кръв в тялото ви. За да обработват този кръвен поток, бъбреците ви трябва да произвеждат допълнителни течности, които след това се озовават в пикочния ви мехур. Ето отговори на някои въпроси, които жените имат относно този симптом:

  • Какво считаме за често уриниране по време на бременност? – Няма фиксиран брой посещения до тоалетната. Ако ходите до тоалетна на по-кратки периоди спрямо обикновено говорим за по-често уриниране.
  • Кога започва честото уриниране по време на бременност? – Отново периодът варира спрямо организма на жената, но обикновено това се случва на около шеста до осма седмици от бременността.
  • Честото уриниране през цялата бременност ли ще е фактор? – Интензитетът на уриниране може да намалее за определен период след като влезете във втория триместър, но ще се увеличи отново с порастването на плода. Към края на третия триместър, когато бебето ви оказва допълнителен натиск върху таза и пикочния мехур е възможно да уринирате още по-често.
  • Колко често трябва да уринирам? – Винаги, когато усетите нужда! Не е препоръчително да стискате.

 

Съвети как да се справите с честото уриниране по време на бременност

Няма как и не е препоръчително да избегнете по-честото уриниране, тъй като това е естествена последица от приемането на много течности, за да останете добре хидратирани и здрави по време на бременност. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да улесните живота си:

  • Наведете се напред, когато уринирате, за да освободите правилно пикочния си мехур;
  • За да предотвратите повишено уриниране през нощта, опитайте се да не пиете твърде много вода точно преди лягане;
  • Избягвайте напитки и храни, съдържащи кофеин, които могат да ви накарат да уринирате по-често;
  • Практикувайте упражнения на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Те ще ви помогнат да предотвратите изтичането на урина, когато кашляте, кихате или се смеете, както преди, така и след раждането;
  • Ако урината ви е тъмно жълта или оранжева, това е признак на дехидратация – опитайте се да увеличите приема на течности, докато урината ви се върне към нормално бледожълто;

 

Може ли честото уриниране по време на бременност да е признак за инфекция?

По-честото уриниране обикновено е нормален симптом на бременността. Въпреки това, понякога може да е признак на медицинско състояние, което да изисква лечение.

  • Инфекция на пикочните пътища (UTI). Много жени се чудят дали честото уриниране е част от бременност или UTI. Ако това е UTI, може да забележите болезнено усещане за парене докато уринирате, да забележите, че урината ви е мътна или съдържа кръв. Понякога е налице силно желание за уриниране, но отделяте само няколко капки. Бременните жени са изложени на повишен риск от UTI от шеста до двадесет и четвърта седмица, тъй като растящата матка може да окаже натиск върху пикочните пътища, увеличавайки вероятността от бактериални инфекции. Ако подозирате, че имате UTI, консултирайте се с вашия лекар, защото ще се нуждаете от лечение.
  • Гестационен диабет. Честото уриниране понякога може да бъде признак на гестационен диабет, временна форма на диабет, която засяга малък процент от бъдещите майки. Лекарите обикновено тестват за гестационен диабет между двадесет и четвърта и двадесет и осма седмица от бременността. Ако бъде лекуван гестационният диабет не влияе неблагоприятно върху здравето на бебето и обикновено изчезва след раждането. Ако забележите симптоми, като често уриниране, съчетано с постоянна жажда, гадене или умора, консултирайте се с вашия лекар.

Честото уриниране по време на ранна бременност е обичайно явление и обикновено няма за какво да се притеснявате. След като бебето ви се роди, желанието ви да уринирате често ще изчезне.

 

Текстът е адаптиран от: www.pampers.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори