Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-06 10:13:41 +0300 Терминът яйчников резерв се отнася до количеството и качеството на яйцеклетките, които яйчниците произвеждат. Намален яйчников резерв - въпроси и отговори

Намален яйчников резерв - въпроси и отговори

Намален яйчников резерв - въпроси и отговори 470 900
Терминът яйчников резерв се отнася до количеството и качеството на яйцеклетките, които яйчниците произвеждат.

Ако имате намален яйчников резерв това означава, че броят и качеството на вашите яйцеклетки са по-ниски от очакваните за вашата възраст.

Намаленият яйчников резерв е състояние, което може да засегне жени от всички възрасти. За щастие съществуват методи за терапия и лечение, освен това е възможно да забременеете, въпреки че имате намален яйчников резерв.

  1. Какъв е средният брой на яйцеклетките спрямо възрастта?

Количеството на яйцеклетките в яйчниковия резерв са пряко свързани с възрастта на жената.

Вашите яйцеклетки са се образували докато все още сте били в утробата около 20-а гастационна седмица от бременността. С други думи, жените се раждат с максималния брой яйцеклетки, които ще имат през живота си. Оттам нататък резервът от яйцеклетки намалява с времето.

Ето средният брой яйцеклетки, които имате във всяка възраст:

  • 20-а гестационна седмица –  до 7 000 000 яйцеклетки.
  • От раждането до достигане на полова зрялост – около 1 000 000 яйцеклетки, голяма част, от които изчезват преди достигането на полова зрялост.
  • Полова зрялост - до 500 000 яйцеклетки. С появата на менструалния цикъл забременяването става възможно. Важно е да запомним, че периодът на овулацията не е единственият момент, в който яйцеклетките умират, и за разлика от повечето клетки в човешкото тяло, женските полови клетки не се възстановяват.
  • След 35-годишна възраст – приблизително 25 000 яйцеклетки. Освен намаляване броя на яйцеклетките, говорим и за промяна в тяхното качество, което се отразява неблагоприятно върху генетичния материал пренасян от тях.
  • Около 51-годишна възраст, средната възраст на менопауза – приблизително 1000 яйцеклетки.

Тъй като намаленият яйчников резерв се диагностицира чрез кръвни тестове, измерващи нивата на хормоните, а не чрез преброяване на яйцеклетките, е трудно да се определи средният брой на яйцеклетките на жена с намален яйчников резерв.

 

  1. Причини за намален яйчников резерв

Вече установихме, че с напредването на възрастта броят на женските полови клети намалява, но редица други фактори спомагат за това. Те включват:

  • ендометриоза;
  • предишна операция на яйчниците;
  • химиотерапия;
  • лъчетерапия;
  • пушене
  • тазово-възпалителна болест;
  • автоимунни нарушения;
  • епидемичен паротит (заушка);
  • генетични аномалии като Синдрома на чупливата Х-хромозома.

 

  1. Симптоми на намален яйчников резерв

Жените с намален яйчников резерв нямат силно изразени симптоми. Най-характерни за това състояние са:

  • трудности при забременяване;
  • нередовен месечен цикъл или липсата на такъв;
  • болезнен цикъл;
  • спонтанен аборт.

Не е задължително всеки от изброените симптоми да е на лице. Ето защо е важно да говорите с лекуващия ви лекар, ако имате затруднения със зачеването.

 

  1. Диагностика на намален яйчников резерв

Специалистите съветват да проследите чрез изследвания фертилността си, ако имате множество неуспешни опити за забременяване, ако месечният ви цикъл е нередовен или болезнен, ако страдате от тазово-възпалителна болест, ако са налице многократни спонтанни аборти, ако страдате от ендометриоза или сте преминали лечение на онкологични заболявания. Ранната диагностика означава, че имате по-голям шанс за успешно лечение.

Ако сте на възраст до 35 години трябва да се консултирате с лекар, ако се опитвате да забременеете от година. Ако сте над 35 години трябва да се консултирате с лекар след шест месеца неуспешни опити. Ако сте над 40 години и се опитвате да забременеете, най-добре е да се консултирате с лекар веднага.

Намаленият яйчников резерв се диагностицира чрез няколко кръвни теста, които измерват фоликулостимулиращия хормон (FSH) и Антимюлеровия хормон (AMH). И двата хормона играят важна роля за репродукцията.

Естествено е нивата на FSH да се повишават, а нивата на AMH да спадат с напредването на възрастта, така че е важно тези нива на хормоните да се оценят спрямо вашата възраст. Жените с намален яйчников резерв ще имат по-високи нива на FSH и по-ниски нива на AMH в сравнение с други на тяхната възраст.

 

  1. Лечение на намален яйчников резерв

Възможно е да забременеете с намален яйчников резерв. Според Центъра за репродуктивно здраве, 33% от пациентите им с намален яйчников резерв могат да забременеят със собствени яйцеклетки след терапия или лечение. Центърът обаче подчертава, че ранната диагностика е важна, тъй като ви осигурява по-голям шанс за зачеване.

Един от най-използваните методи за лечение на намален яйчников резерв е приема на добавки като дехидроепиандростерон (DHEA). DHEA се произвежда естествено в организма, но нивата на DHEA намаляват с възрастта. DHEA добавките могат да увеличат плодовитостта.

Освен приема на хранителни добавки DHEA, има няколко начина да забременеете, ако имате това състояние. Ако намаленият яйчников резерв бъде диагностициран достатъчно скоро, възможно е да се замразят здрави яйцеклетки, които да използвате в последствие. Вашият лекар може дори да предложи незабавно да опитате ин витро оплождане (IVF).

Друг вариант е използването на донорски яйцеклетки за забременяване. В този случай яйцеклетките ще бъдат извлечени от донор. След това те ще бъдат оплодени чрез IVF и имплантирани във вашата матка.

Методът на лечение зависи от вашия индивидуален случай и кога е диагностицирано състоянието, така че е важно да обсъдите всички възможности с лекаря си.

Да научите, че имате намален яйчников резерв може да е обезсърчително, но запомнете, че е напълно възможно да забременеете със собствени яйцеклетки или донорски яйцеклетки. Затова не губете надежда, информирайте се за това състояние, консултирайте се със специалисти, за да увеличите шансовете да осъществите мечтата си да забременеете.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори