Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-05-26 11:51:43 +0300 Ето защо... Никой вече няма да подценява родителите, които си стоят у дома

Никой вече няма да подценява родителите, които си стоят у дома

Никой вече няма да подценява родителите, които си стоят у дома 470 900
Ето защо...

"Ако можех да свърша това до 16:00, мога да пусна детско филмче на децата докато мъжът ми се прибере и след това да имам време за себе си."

"Още е САМО 10 часа сутринта? КАК? Вече заведох децата на градина/училище, смених чаршафите, пуснах пералнята три пъти поред, изпразних и презаредих съдомиялната, намерих забавления на двугодишното, най-накрая намерих къде сложих препарата за петна, за да мога да изчистя изрисуваната с пастели стена от споменатото двугодишно ... и още не е време за следващата му дрямка?!?"

"Запиши си това. Не забраваяй да подпишеш формуляра за екскурзията на голямото дете. Запиши си час за зъболекаря и си отбележи в календара на телефона. Поръчай подаръка за рождения ден на баба. Вземи нови блузки на дъщеря си, вече е пораснала с 10 см. Вземи още материали за рисуване, повечето пастели са сдъвкани и изхвърлени. И не забравяй мокрите кърпички, хляба и яйцата..."

 

Това са типичните мисли на всеки родител, който гледа детето си у дома или съчетава работа от вкъщи с целодневното отглеждане на дете. И то дори извън периода на пандемия. Непрекъснатият цикъл на напомняния, задачи и списъци и работа.

Независимо дали изборът ви е да работите на пълен работен ден в офис, да сте домакиня, фрийлансър, да изкарате спокойно майчинството си вкъщи, да работите по проекти или да движите собствен бизнес, ангажиментите около децата са обикновено едни и същи. Разпределянето на времето и родителските задължения са тези, които вече са в различни пропорции, в зависимост от това кой модел работи добре за вашето семейство.

Но глобалният ефект на пандемията от коронавирус, който ще се отрази на всички ни, е, че вече никой няма да подценява работата на родителя, който поради една или друга причина остава във вкъщи.

Никой няма да се усъмни в нивото на усилията, които полагате у дома.

Никой няма да се съмнява в многото роли и задължения, които трябва да съвместявате - шофьор, готвач, учител, аниматор, разказвач, чистач, болногледач и т.н. и т.н.

Никой няма да се усъмни в силата, която носите в себе си, за да справите (обикновено едновременно) с удареното от скачането на дивана, прищевките за закуска, планиране на храненето през деня и хленченето за любимата играчка, която в момента е изпрана след като е била обилно намазана с пюре от морков.

Никой няма да игнорира тежестта на вътрешните съмнения дали се справяте добре, когато има моменти, в които  трудно се справяте с баланса на отговорностите.

Никой няма да се усъмни в дългия списък неща, които сте свършили през деня, а вечерта домът ви изглежда сякаш през него е преминало цяло племе хуни.

Никой няма да се усъмни във факта, че родителите, които остават вкъщи, са изключително важна част от нашето общество като цяло. Че тяхната работа е също толкова важна и отговорна като тази на всеки друг.

Защото когато си родител, който остава вкъщи, който често се чувства така, сякаш препуска непрекъснато от едно към друго, без миг свободно време за себе си, без миг за глътка въздух, често самотен въпреки че си постоянно заобиколен от хора - започваш да се усъмняваш в нещата, които си постигнал, в собствената си стойност и роля.

Сравнявате себе си с вашия партньор, който може би работи в офис, има график пълен със срещи и конференции, купища имейли и електронни таблици в Excel. Гледате снимки на приятели в социалните мрежи - на кафе, на концерт, в чужбина или просто са откраднали следобед за някое ново преживяване ... и усещате лека завист. Чудите се дали това е смисълът на живота ви. Чудите се дали това, което правите, има някакво значение?

 

Днес светът напълно осъзнава, че това, което родителите правят всеки ден у дома, има значение. И то неизмеримо много.

Важно е за партньора ви, който може да ходи на работа всеки ден, като знае, че децата ви са обгрижени и обичат да прекарват целия ден с вас.

Има значение за вашите деца, на които помагате да учат и напредват в един обширен и непознат свят.

Има значение за най-добрата ви приятелка, която е работещ родител, защото вижда и оценява тежката, но отговорна работа, която вършите всеки ден - и тя се гордее с вас заради това.

И това е от значение за нашето общество като цяло. Защото вие влагате всичко в отглеждането на добри, достойни деца - а те са нашето красиво бъдеще.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори