Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-01-16 16:32:06 +0200 Как да подготвим детето за промяната? От бебешката вана към душа

От бебешката вана към душа

От бебешката вана към душа 470 900
Как да подготвим детето за промяната?

Къпането в бебешкото корито или във ваната в банята е истинско забавление както за децата, така и за техните родители. Е, рано или късно си даваме сметка, че е крайно време да видим мъничетата си да се къпят сами под душа. Това ни лишава от контрола, който сме имали досега. А и нека не се лъжем – преминаването от ваната към душа е процес, който изисква не по-малко от внимание и време от всеки друг.

Когато прецените, че моментът за самостоятелно къпане е дошъл, изпробвайте тези малки трикове, които биха могли да ви бъдат от помощ:

 

Дисциплина

Това че мама няма да е в банята през цялото време, не означава, че на детето му е позволено да тича и скача под душа. Комбинацията между вода, мокри плочки и сапун може да се окаже изключително предразполагаща за травми. Преди да оставите детето само, трябва да сте сигурни, че е наясно с основното правило – душът е за къпане, а не за игра.

 

Проверка на температурата

Изгарянията от гореща вода не са шега. Първите няколко пъти, в които детето се къпе само, му помогнете да регулира температурата на водата. Запознайте го с всички особености, които може да срещне, докато използва душа – някои по-трудни за отвъртане кранчета например, или пък с вероятността внезапно да потече много студена вода, без предупреждение.

 

Обезопасяване на пода

Когато се намокри, подът под душа може да се превърне в доста опасно място. За да предотвратите падане, сложете гумена постелка или декорирайте по друг начин, така че да обезопасите пространството. Когато приключи с душа, научете детето първо да се подсуши и след това да излезе от банята, за да не се подхлъзне.

 

Без мазна козметика

Да, различните ексфолианти и душ гелове ухаят божествено, но могат да бъдат опасни и да доведат до подхлъзване. Поне в началото се придържайте към по-сухите сапуни. Колкото до шампоана, обяснете на детето, че не е нужно да изсипва в шепите си голямо количество от него, за да успее да измие косата си добре. Прекалено много пяна = твърде висок риск от подхлъзване и падане.

 

Отворете вратата

За децата до 5-6-годишна възраст не е проблем да надничате в банята от време на време, за да ги наблюдавате. Но когато станат малко по-големи, ще започнат да изискват (а и да заслужават) лично пространство. Това не означава, че не можете да оставите вратата леко открехната, за да можете лесно да чуете детето в случай на нужда. Ако то много настоява вратата да е плътно затворена, поне го помолете да не заключва отвътре, за да имате лесен достъп до банята във всеки един момент.


 

Източник: Parenting.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори