Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-11-17 16:58:42 +0200 Проблемите с психичното здраве засягат около 1 на 10 деца и младежи. Те включват депресия, тревожност и разстройство на поведението и често са пряк отговор на случващото се в живота им. Грижата за психичното здраве при деца и юноши

Грижата за психичното здраве при деца и юноши

Грижата за психичното здраве при деца и юноши 470 900
Проблемите с психичното здраве засягат около 1 на 10 деца и младежи. Те включват депресия, тревожност и разстройство на поведението и често са пряк отговор на случващото се в живота им.

Емоционалното благосъстояние на децата е също толкова важно, колкото и физическото им здраве. Доброто психично здраве позволява на децата и младите хора да развият устойчивостта си, за да се справят с препятствията, които животът им предоставя, и да израснат пълноценни, здрави възрастни.

 

Факторите, които помагат за стабилното психическо здраве на децата и младите хора, включват:

  • добро физическо здраве, съчетано с балансирано хранене и поддържане на редовна физическа активност;
  • наличие на време и свободата за игра и поддържане на хоби в открити и закрити пространства;
  • наличие на хармонична и устойчива семейна среда;
  • достъп до училищна и друг тип образователна среда, които разполагат с ресурси за осигуряване благосъстоянието на всички свои ученици;
  • участие в дейности като клубове, кръжоци и други общности, състоящи се от млади хора;
  • усещането, че си обичан, разбран, ценен и в безопасност;
  • наличие на подкрепа и положителни емоции от страна на семейство и приятели при започването на ново начинание;
  • достъп до разнообразни образователни канали и възможност за постигане на успех;
  • сигурност в собствените качества и създаване на положителна самооценка;
  • наличие на чувство за принадлежност към своето семейство, училище и общност;
  • усещане за контрол над собствения си живот;
  • наличие на способността за решаване на проблеми;

Повечето деца растат психически здрави, но проучванията показват, че днес по-голям брой деца и млади хора имат проблеми с психичното си здраве, отколкото преди 30 години. Това вероятно се дължи на промените в начина ни на живот и как те влияят върху процеса на израстването.

Справяне с промяната

Повечето събития, които се случват на децата, не водят до проблеми с психичното здраве, но натрупването на травматични събития може да предизвика проблеми при деца и юноши, които вече са уязвими.

Промените често действат като задействащи фактори. Например смяна на жилище или училище, раждане на нов брат или сестра. Повечето деца се чувстват развълнувани от създаването на нови приятели и извършването на нови дейности, когато започват училище, но има и такива, които се притесняват от навлизането в нова среда.

Тийнейджърите често изпитват емоционални сътресения по време на процеса на физическо и умствено съзряване. Важна част от израстването е оформянето и осъзнаването на личността. Някои млади хора се затрудняват да направят този преход към зряла възраст и могат да експериментират с алкохол, наркотици или други вещества, които да повлияят на психичното им здраве.

Рискови фактори

Има определени рискови фактори, които правят част от децата и юношите по-склонни да изпитват проблеми, отколкото други.

  • дългосрочно физическо заболяване;
  • родител, който е имал психични проблеми, проблеми с алкохола или е криминално проявен;
  • преживяването на смъртта на близък;
  • развод между родителите;
  • физически или психически тормоз;
  • изпитване на финансови затруднения;
  • усещане за дискриминация – расова, религиозна, полова;
  • изпълняване ролята на възрастен при независещи от тях обстоятелства – грижа за болен член на семейството, започване на работа от ранна възраст и  др.
  • наличие на образователни затруднения;

Какви проблеми с психичното здраве често се срещат при деца?

  • Днес депресията засяга повече деца и млади хора, отколкото през последните няколко десетилетия, но все още е почесто срещано състояние при възрастните. Тийнейджърите са по-склонни да изпитат депресия, отколкото малките деца.
  • Самонараняването е много често срещан проблем сред младите хора. Специалистите смятат, че това им помага да овладеят силна емоционална болка. Склонността към самонараняване не означава непременно желание за отнемане на живота.
  • Генерализираното тревожно разстройство може да накара младите хора да изпитват постоянна тревожност и несигурност. При помалките деца събития, които причиняват засилена тревожност са преместване в ново училище или свикването с отделянето от родителите, когато предстои ходене на детска градина, екскурзия и др.
  • Посттравматичното стресово разстройство често се появява в следствие на физическо или сексуално насилие, както и след друго травматизиращо събитие като оцеляване от бедствие или катастрофа.
  • Децата, които постоянно са свръхактивни („хиперактивни“), държат се импулсивно и имат затруднения при задържане на вниманието, могат да страдат от синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието. Засегнати са много повече момчета, отколкото момичета, но причината не е напълно изяснена.
  • Хранителните разстройства обикновено започват през тийнейджърските години и са почести при момичетата, отколкото при момчетата. Броят на младите хора, които развиват хранително разстройство, е малък, но хранителните разстройства като анорексия и нервна булимия могат да имат сериозни последици за тяхното физическо здраве и развитие.

Важно е да потърсим помощ!

Родителска помощ

Ако имат топли, отворени отношения с родителите си, децата обикновено им имат достатъчно доверие, за да споделят, ако са обезпокоени. Един от най-важните начини, по които родителите имат възможност да помогнат, е да ги изслушват и да вземат насериозно чувствата и преживяванията им. Бъдете насреща, когато децата имат нужда от прегръдка, искат да им помогнете да променят нещо или държат на практическа помощ.

Отрицателните чувства на децата и младите хора обикновено бързо отшумяват. Добре е обаче да потърсите помощ, ако детето ви чувства емоционално неразположение по-дълго време, ако негативните чувства му пречат да продължи живота си, ако страданието им нарушава семейния живот или ако те многократно се държат по начин, който не е типичен за възрастта и зрелостта им.

Професионална помощ

Ако детето ви има проблеми в училище, учителят, училищната сестра, училищният съветник или педагогическият психолог може да са в състояние да помогнат. В противен случай отидете при личния си лекар или говорете със детски психолог. Различни професионалисти често работят заедно в службите за психично здраве при деца и юноши и именно те са в състояние да окажат необходимата помощ на вашето дете.

 

За разпознаването и лечението на деца и младежи с психични проблеми огромна роя има говоренето и разбирането на проблема, за да се изработи най-добрият механизъм за справяне с него. При малките деца това може да стане чрез игра.

В повечето случаи действието, което препоръчват професионалистите не е сложно и често включва останалата част от семейството. Вашето дете може да бъде насочено към специалист, който е обучен да му помогне да изследва чувствата и поведението си. Този вид лечение се нарича говореща терапия, психологическа терапия или консултиране.

Професионалистите, подкрепящи вашето дете, ще пазят поверителна информацията за него и вашето семейство. Младите хора могат да потърсят помощ сами като позвънят на телефон за помощ или се обърнат директно към професионалист, но е необходимо вашето съгласие, за да получат медицинска помощ, ако са под 16 години.

Запомнете, че младите хора имат право на неприкосновеност на личния живот, ако не искат да споделят с вас за разговорите им със специалиста, но е важно да реагирате чувствително и да покажете съпричастност към това, през което преминават.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори