Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 15:20:30 +0300 Организаторите обещават нови заглавия тази година. "Книги за смет" стартира на 16 април

"Книги за смет" стартира на 16 април

"Книги за смет" стартира на 16 април 470 900
Организаторите обещават нови заглавия тази година.

За четвърта поредна година „Книги за смет”, най-успешната инициатива, обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще стартира на 16 април в София и ще се развие поетапно в различните градове до края на месец май.

Тази година към участниците се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще се проведе и в Бургас, Велико Търново и Плевен.

Кампанията, в която срещу килограм пластмасови отпадъци можеш да вземеш книга по желание, и тази година ще предложи няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”, с помощта на партньорите им от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Кюстендил добавят към селекцията произведенията „Макс и Мориц”, „Тайната градина” и „Война на световете”.

Както и на предишните издания в пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да получите книга. Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Само през изминалата година кампанията реализира събирането и преработването на над  14 тона пластмаса, като в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците. За сравнение – според изследванията, спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути.

Съвсем скоро организаторите ще предоставят информация за дните, в които „Книги за смет” ще се проведе в различните градове, както и подробности за часовете и локациите по местоположение. Актуалните новини около кампанията можете да следите също и тук.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори