Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-23 17:07:10 +0200 Всички деца минават през периоди от живота си, в които послъгват поради една или друга причина. 4 начина, по които да реагираш, когато детето ти те лъже

4 начина, по които да реагираш, когато детето ти те лъже

4 начина, по които да реагираш, когато детето ти те лъже 470 900
Всички деца минават през периоди от живота си, в които послъгват поради една или друга причина.

Малкото дете дори ще се случи да отрича, че е удряло братчето или сестричката си, дори когато си стояла само на метър от тях и си станала неволен свидетел как единия дърпа косата на другия. Или упорито твърди, че няма нужда от седне на кукуто, докато ти с тъжен поглед наблюдаваш как розовото клинче на дъщеря ти, което ѝ облече само преди час, бързо подгизва отгоре надолу.

Успокоителното е, че всички деца послъгват – това е естествен етап от интелектуалното им развитие. Някои започват още на 2-годишна възраст, а средностатистически 6-годишното дете казва някоя полу-истина на всеки час.

Колкото и невероятно да са забавни понякога, друг път децата те оставят да се чувстваш като в небрано лозе и не можеш да измислиш достатъчно адекватна реакция , за да тушираш абсурдността на лъжите им. И разбира се, да предотвратиш повторението на подобен измамен акт в бъдеще. Експертите съветват да изпробваш тези 5 начина за справяне с детските лъжи още следващия път, когато малчуганът ти те постави натясно.

1. Демонстрирай, че се гордееш с детето си

Психолозите твърдят, че „разтягането на истината“ всъщност е признак на въображение и висока интелигентност. Затова следващия път, когато хванете детето си в лъжа („И твърдиш, че някой друг е разхвърлял играчките ти, при условие, че само аз и ти бяхме вкъщи целия следобед?“) не се ядосвай, а напротив – покажи му, че се гордееш с него. Изрази от типа „Харесва ми, че имаш толкова богато въображение, но нали разбираш че няма как …“ определено ще са от полза.

2. Оцени мотивацията му

Ако детето ти твърди, че е успяло да постигне нещо, което си абсолютно убедена, че няма как да е станало – например, покатерило се е до върха на катерушката в градината/детската занималня, а реално се страхува от височини, не бързай да му се накараш, че си измисля. Напълно възможно е това да е психологически механизъм на самоубеждаване, че е напълно способно да извърши това постижение и да е първият етап към преодоляването на вътрешните му граници.

3. Използвай позитивни стимули

Съществуват ситуации, в които да научиш истината е от основно значение и не можеш да махнеш с лека ръка на лъжата. Повечето деца имат инстинктивен страх, че ще ги накажат, ако бъдат хванати в лъжа, затова можеш да заложиш на подход, който да спечели доверието на детето – „Няма да се разсърдя, ако разбера, че си излъгал, за мен е важно да разбера каква е истината в случая. Ще бъда много горда с теб, ако ми разкажеш какво наистина се случи“. И разбира се, придържай се към казаното, дори и ако истината не ти харесва. Това ще окаже дългосрочен ефект върху здравата връзка между теб и детето ти.

4. Запази спокойствие и действай проактивно

Обвинителните реакции не ти помагат особено, когато разбереш, че детето ти послъгва. Те го карат да се чувства отхвърлено и нежелано. Затова вместо да му се караш или да го репликираш язвително, се ориентирай към проактивна комуникация с него. Така ще ти бъде по-лесно да постигнеш желания резултат, а детето ще се чувства спокойно и обичано. Класически пример е реакцията „Изми ли си въобще зъбите?“, като ти е ясно, че не го е направил, където можеш да замениш израза си с „Струва ми се, че не си четка зъбите достатъчно дълго. Хайде сега да го направим отново и този път наистина старателно“.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори