Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-29 17:21:48 +0300 Защо детето започва да се съпротивлява срещу близостта ни? Дай ми целувка! - Не!!!
Дай ми целувка! - Не!!! 470 900
Защо детето започва да се съпротивлява срещу близостта ни?

Помните ли времената, в които детето беше буквално като залепено за ръцете ви? Защо тогава сега се съпротивлява срещу близостта ни толкова яростно? Причините, поради които детето отказва да се отнасят с нас нежно, могат да бъдат много. Нека видим кои са те и какви са правилните подходи от наша страна.

Настроенията на децата могат непрекъснато да варират от силно въодушевление до почти депресивни състояния. Най-добрата тактика е търпение от страна на родителя! И това ще премине.

Подобно на възрастните, децата също понякога имат лош ден, колкото и да ни е трудно да разберем какво би могло да ядоса или разстрои толкова много едно дете на 2 или пък на 5 години. Последното нещо, от което се нуждае едно дете, когато има лош ден, са прегръдките и целувките ви. Уважете желанието му да се изолира, но не забравяйте и да му покажете, че сте на разположение в случай, че промени мнението си и пожелае прегръдка.

Когато са много уморени, децата могат да реагират много бурно и дори агресивно спрямо нас или тях самите. Така че, ако причината за умората се крие в дългите часове на игри или в липсата на достатъчно сън, може би е време за почивка, а не за гушкане и целуване, нали?

 

Случвало ли ви се е детето да ви отмъщава за нещо, което сте направили или то си мисли, че сте направили? Връщате се от дълга командировка и то не ви се радва? Или пък често оставате до късно в офиса и то се опитва да ви накаже? Започнете да прекарвате повече време с детето си и любовта в отношенията ви ще се върне като с магическа пръчка!

Този начин за реакция е много често срещан при малчуганите, които трябва да свикнат с появата на по-малко братче или сестриче и с това да виждат родителите си почти изцяло отдадени на друго дете. Щом гушкаш другото дете, това означава ли, че аз трябва да забравя за моите прегръдки? Това се върти в главата на по-голямото хлапе и с право. Нека се опитаме да върнем баланса, като разпределяме времето между двете деца справедливо.

Психолозите са категорични. Никога не си позволявайте да не изпълните обещание, което сте направили към дете. Ако все пак го направите, бъдете подготвени за силни реакции и рестрикции на чувствата. Така че, ако детето ни отказва да покаже нежност, защото сме му обещали разходка в парка (но забравихме за това или просто предпочетохме дивана и телевизията), поискайте прошка от него и побързайте да  възстановите доверието му във вас.

В момента, в които детето преминава през фазата на изграждане на самостоятелност и тества собствените си възможности и граници, е напълно вероятно да не желае нежността, от която е изпитвал силна необходимост доскоро. Какво да правим? Просто приемете, че детето има правото да премине през този необезпокоявано, без нашата намеса, и му дайте необходимото време.

Описаната фаза на самостоятелност обикновено е придружена от силна отдаденост към някакво занимание. Когато детето е прекалено концентрирано в това, което прави, то няма да отговори на вашите покани за прегръдки и целувки. И отново, с пълно право.

 

Дали мама игнорира тате, когато той се прибира вкъщи? Или може би тате е видимо раздразнен от присъствието на мама и не прави нищо, за да го скрие? Преди да мислим за това как да подобрим отношението на децата към нас, нека разгледаме как можем ние да коригираме поведението си към нашия партньор.

Ако детето не ви прегръща често, отказва целувки и никак не се вълнува от ласките ви, може би просто не е такъв тип, така че трябва да се съобразите с темперамента му и да намерите други начини, по които да комуникирате чувствата ви.

Когато едно дете е болно или на ръба на разболяване, също в възможно да не е настроено към нежности и да е раздразнено от прегръдките и целувките ви.

Какъвто и да е случаят, пред който сме изправени, и независимо от причината, която налага по-хладното отношението на детето към нас, не му се сърдете. Обърнете внимание на словесните и физическите атаки, които съпътстват отказа му. Детето се нуждае от време, пространство и мир, за да може ефективно да преодолее кризите си. При всички положения, вие трябва да му покажете, че разбирате всичко това, да декларирате дискретното си присъствие и да се заредите с много търпение.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори