Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-04 18:01:46 +0300 Как трябва родителите и учителите да се отнасят към непослушно дете с провокативно поведение? Непослушните деца и наказанията

Непослушните деца и наказанията

Непослушните деца и наказанията 470 900
Как трябва родителите и учителите да се отнасят към непослушно дете с провокативно поведение?

Следните идеи са базирани на съвременните педагогически изследвания, които показват, че децата с хронично антисоциално поведение срещат затруднения да се поучат от наказание и осъждане от страна на възрастните.

Какво трябва да имате предвид, когато сте решили да накажете палавото си дете, ако искате да поставите граница пред провокативното и предизвикателно агресивно поведение? Защо мъмренето, крещенето, наказанието и заплахите трябва да се избягват?

Може да сте ядосани, но запомнете, че от начина, по който реагирате към детето при нежелано действие от негова страна, зависи дали то ще пожелае да промени поведението си за в бъдеще. Виковете, критиките и заплахите обикновено засилват проблема. Някои деца се държат много по-зле и реагират остро на фрази като "Да не си посмял да..." или "Никога повече" или "Ще те набия":

  • Така ще имате контрол над агресивната енергия само временно.
  • Стимулирате детето да бъде още по-агресивно в бъдеще, тъй като наказанието, насилието и заплахите с агресия само ще послужат като поведенчески модел за него. По-голямата част от децата все още не са разработили модел за разграничаване на доброто от злото и просто успешно имитират това, което виждат от възрастните. Така че е напълно възможно детето да реагира с насилие към възрастния, който е наложил наказание.
  • Лошото поведение може значително да бъде намалено на местата, на които родителите присъстват, например у дома, и да бъде засилено на други места, където децата прекарват дълго време с усещането, че не са наблюдавани отблизо, например в училище.
  • При някои деца честото наказание води до отчуждение или рязко и пренебрежително поведение.
  • Децата могат да станат още по-нервни и избухливи в бъдеще и дори да започнат да разработват опасни сценарии за отмъщение.
  • Наказвайки детето си, го карате да страда от ниско самочувствие, срам и други негативни чувства. Вие ще го накарате да повярва, че е лош човек, който не заслужава ничия любов.
  • Наказанието не предлага алтернатива на положително поведение, и най-накрая впримчва детето в един порочен кръг на повторение на негативни действия.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори