Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-12-05 12:46:12 +0200 Прекалената реакция от страна на родителите може да доведе до обратен ефект. Лошите навици на децата

Лошите навици на децата

Лошите навици на децата 470 900
Прекалената реакция от страна на родителите може да доведе до обратен ефект.

Това са някои от най-често срещаните лоши навици сред децата и начините, по които можем да подходим, докато търпеливо чакаме малчуганите ни сами да ги забравят.

Бъркане в носа

Всяко дете, от време на време, бърка в носа си, изважда откритото там съдържание и го изяжда или забърсва някъде наоколо. Родителите, разбираемо, трудно успяват да останат безразлични към това – най-малкото, е социално неприемливо. Дори да не успеете да премахнете напълно този навик, можете поне да опитате да научите детето (обичайно на възраст около 4-5 години) да не бърка в носа си на публични места и да използва кърпичка или салфетка.

Здравословни опасения

Този навик може да предизвика кървене от носа, а също така увеличава риска от настинки, тъй като пътят на респираторните вируси обикновено минава от ръцете към носа. Ако детето разтрие очите си, след като е бъркало в носа си, може да пренесе микроби и да се стигне до конюнктивит или друга инфекция. Заради честото бъркане в носа могат да се появяват ранички в ноздрите, които още повече да провокират детето да ги чопли.

Какво да не правим

Не употребявайте думи като „отвратително“, когато видите детето да го прави. Когато показвате отвращение към поведението или телесните им функции, децата считат това за отхвърляне. Освен това ако прекалите с реакцията си, малките деца, особено на 5-6-годишна възраст, можете да задълбочите проблема, защото децата ще се радват, че успяват да ви провокират.

Какво да направим 

Предложете на детето носни кърпички и измивайте ръцете му често. Поддържайте ноктите на ръцете му достатъчно къси, за да намалите риска от разраняване или инфекция. Можете да мажете вътрешността на нослето с подходящ крем с успокояващо действие. Ако детето е настроено позитивно към действията ви, можете да опитате да намотаете на пръста му малко бинт, който да му напомня, че не трябва да бърка в носа си.

Мастурбация

Да видим детето си да докосва гениталиите си може да е доста обезпокоително, имайки предвид, че повечето родители вярват, че малките деца нямат сексуални усещания. Тези родителите считат подобно поведение за лош навик, но всъщност в повечето случаи не е такъв. Бебетата научават за гениталиите си така, както и за всички останали части на тялото – като ги докосват. Чак след това разбират и, че те са източник на приятни усещания.

Невинното опознаване на това кое ни кара да се чувстваме добре е напълно естествен процес. Ако родителят реагира бурно на това, детето може да заключи, че нещо с него и неговото развитие не е наред.

Почти всички деца мастурбират от време на време, най-често, първо, на възраст около 4 години и, след това, когато наближат юношеството. Децата на 5-6-годишна възраст мастурбират, като стимулират гениталиите си с ръка, притискат силно бедрата си или се отъркват в някакъв предмет или мебел. Докато го правят, могат да изглеждат доста замислени и въодушевени.

Повечето родители биха предпочели да видят детето си да смуче палеца си отколкото да си играе с пениса си, например. Но както и с бъркането в носа, трудно ще изкорените навика, така че по-добре се концентрирайте върху това да го контролирате. Като основно правило, накарайте детето да осъзнае, че подобно поведение е публично неприемливо, за да пренесе актовете на мастурбация само у дома. Това, че знаете къде и кога се случва, ще ви направи далеч по-спокойни.

Здравословни опасения

Обратно на многобройните митове, мастурбацията не води до никакви вреди за здравето. Най-голямата опасност се крие в реакцията на родителя. На децата може да бъде нанесена голяма вреда, ако бъдат накарани да се чувстват виновни за това, че опознават и се радват на собственото си тяло или ако повярват, че това, което правят, е нередно.

Какво да не правим

Въпреки изненадата и дискомфорта ви, опитайте се да не реагирате негативно и избягвайте осъдителните коментари. Това само ще засрами детето. Както при всички лоши навици, прекалено бурната реакция може да доведе до обратния ефект – детето може да започне да мастурбира по-често, което ще го кара да изпитва вина и ще повлияе отрицателно на самочувствието му.

Какво да направим 

Когато говорите на детето си за различните части на тялото, не пропускайте гениталиите и изберете подходяща дума за тях, която спокойно да можете да използвате в бъдещите си разговори.

Ако видите, че детето мастурбира пред други хора, опитайте да отвлечете вниманието му с нещо друго. Когато е достатъчно голямо, за да разбере – на 4-5 години, му обяснете, че пипането на гениталиите е нещо, което не правим пред публика.

Тъй като мастурбирането е толкова емоционално натоварен проблем, е важно възрастните да отговорят на него с нужното спокойствие. Уверете се, че всички, които полагат грижи за детето, са запознати с начина, по който се справяте със ситуацията. Каквито и усилия да полагате, те лесно могат да бъдат зачеркнати от неправилна реакция от страна на баба, дядо или детегледачката.

Консултирайте се с педиатър, ако детето ви мастурбира често и настоятелно, прави го пред други хора, въпреки че сте му обяснили, че не бива или се опитва да пипа гениталиите на свои приятели и връстници или на други членове от семейството. В тези случаи може да се касае за сексуално посегателство над детето. Поискайте съвет от лекар, ако вие самите имате сериозен проблем с разбиранията си за мастурбацията.

Гризане на нокти

Много деца гризат ноктите си на възраст между 10 и 18 години, въпреки че този навик може да стартира и на много по-ранна възраст, около 3 години. След 10-годишна възраст е по-често срещано при момчетата.

Децата често го правят, когато са нервни, отегчени или напълно потопени в някаква дейност, като гледане на телевизия или писане на домашни. По-склонни са да гризат ноктите си, когато те са крехки и меки. Когато ноктите са счупени или наранени, става по-лесно вредният навик да бъде продължен и дори детето да го оправдава с това, че се опитва да заглади неравните краища.

Здравословни опасения

Гризането на нокти може да възпали кожата на ръцете и кожичките около ноктите, да предизвика кървене и инфекция. Също така може да доведе до леки фрактури на зъбите, особено на резците.

Какво да не правим

Не насочвайте непрекъснато вниманието на детето върху навика му и не му повтаряйте колко нелицеприятен е той, защото това само може да навреди на самоувереността му, да го направи по-притеснително или да го окуражи да продължи. Не му позволявайте да използва ноктите си, за да отваря или отлепва неща или да се рови в мръсотията, защото това може да ги нарани и да го подтикне още повече да ги изгризе.

Какво да направим 

Започнете всекидневна програма за грижа за ноктите: Използвайте овлажняващ крем, с който да подхраните ноктите, и заздравител, който да ги втвърди. Използвайте пила за острите ръбчета.

Мажете ръцете на детето с крем по няколко пъти на ден. Ако е момиче, можете да използвате и лак за нокти.
 

Източник: Parenting.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори