Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 14:29:42 +0300 Учени използват стволовите клетки, които се намират в очите. Ново лечение на деца с катаракта

Ново лечение на деца с катаракта

Ново лечение на деца с катаракта 470 900
Учени използват стволовите клетки, които се намират в очите.

Учени използваха новаторска техника за лечение със стволови клетки, която е позволила на 12 деца с вродена катаракта да прогледнат.

По време на процедурата „пердето“ се премахва от очите на децата и стволовите клетки започват да изграждат функциониращи лещи.

Вродената катаракта е сред основните причинители на слепота при децата, тъй като тя замъглява лещата още при раждането или много малко след него.

Новата терапия е дело на изследователи в САЩ и Китай и първо е изпробвана върху животни. След това е направен тест и с 12 деца под 2-годишна възраст.

В списание „Nature” учените са публикували, че, в резултат на лечението, децата изпитват много по-малки затруднения при възстановяването си в сравнение с други 25 деца, подложени на стандартно лечение.

Класическите операции изискват достигане на определена възраст, могат да предизвикат усложнения и, дори при успешен краен резултат, на децата се налага да носят очила или лещи.

Авторите на изследването искали максимално да използват регенеративните способности на ендогенните стволови клетки. Така те решили да не присаждат стволови клетки на пациентите, а да оставят ендогенните клетки в окото, които при стандартна операция се отстраняват заедно с „пердето“, да подействат.

Д-р Канг Занг, завеждащ отделението по офталмологични генетични заболявания в Медицинското училище в Сан Диего, обяснява:

„Успехът на това изследване е в откриването на нов подход в лечението,  а именно – да дадем възможност на човешките тъкани и органи да се саморегенерират, за да бъде преодоляна болестта“.
 

Източник: independent.co.uk

Коментари

Neutral avatar
  • Boy avatar
    Yulian Pushkarov 21 май 2018, 11:06

    Лечение на детска бебешка катаракта. Дъщеря ми Мария беше на 10 месеца когато я оперирахме от едностранна катаракта в Университетската болница в гр. Антверпен Белгия при проф. Мари Жозе Тасиньон След като имплантираха лещата и след прегледа стана ясно, че операцията е брилянтна!.Както и че вероятността за вторична катаракта при нейния метод е 0%.След нас ходиха още 4 деца и при тях всичко беше перфектно/Информация и въпроси свързани с пътуването, престоя в Белгия, контакта с болницата, цената на операцията и други въпроси може да ме потърсите 0889776127.

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори