Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-03-10 17:18:19 +0200 Заниманията стимулират ранното детско развитие 11 забавни упражнения за бебета от 0 до 6 месеца

11 забавни упражнения за бебета от 0 до 6 месеца

11 забавни упражнения  за бебета от 0 до 6 месеца 470 900
Първите шест месеца от живота на бебето са изумителен период, тъй като то се превръща от почти неподвижно новородено в малко човече, което може да стои и да се заиграва.

Вашето мъниче може да се развие според своя собствен темп, но също така можете и да го окуражите да усвои нови умения.

"Стимулирането на мозъка на детето в този важен период и създаването на подходящи ситуации, в които то може изследва различни неща, му помага да открие заобикалящия го свят”, обяснява Робърт Майърс, създател на Института по детско развитие и професор по психиатрия  и човешко поведение в университета в Калифорния. "Когато родителите занимават бебето с развиващи игри, те създават по-добра връзка. Освен това така го насърчават да изследва различни неща. Така когато отидат на посещение при лекаря, ще могат да му дадат точно информация как се развива детето”, казва още експертът.

Можете да използвате следните дейности, които помагат на бебето да учи нови умения. Освен това са по предложение на водещи експерти в областта на детското развитие.

1. Слушане

Какво да правите: Пейте и говорете на бебето на висок глас. Следете изражението на лицето му и как реагира на различните мелодии и звуци.

Умения: Развива речта.

2. Проследяване

Какво да използвате: Малка, мека и цветна играчка – топка, животинче.  

Какво да правите: Докато бебето лежи по гръбче, вземете играчката и му я покажете. За да привлечете вниманието му, докоснете го лекичко, движете играчката. Като я премествате от едната страна на другата, стимулирате бебето да я следи с очи.

Умения: Проследяване с поглед, развива очите.

3. Танци

Какво да използвате: Музика.

Какво да правите: Пуснете любимата си песни и гушнете бебето внимателно, след това започнете да се помръдвате леко в ритъма на мелодията.

Умения: Развива слушането. „Това занимания насърчава бебето да слуша музика, създава силна връзка между него и родителя, което пък е важно за неговото емоционално развитие”, обяснява доктор Майърс.

4. Пеене

Какво да правите: Ако бебето се разплаче, стане нервно или не иска да спи, опитайте се да му изпеете някоя приспивна песничка. Не помните нито една от популярните мелодии? Проблемът лесно може да се разреши, тъй като сега онлайн има много песни, а може да измислите и своя.

Умения: Слушане,успокояване на емоциите

5. Отражения

Какво да използвате: Огледалце – бебешка играчка

Какво да направите: Покажете на бебето в огледалото и след  това попитайте „Кой е това?” или „Какво е това”. Повторете пак, само че този път му дайте да види вашето или неговото отражение заедно, или пък неговото и на някоя играчка.

Умения: Визуални, социални и емоционално развитие

6. Стоеж

Какво да правите: Ако вашете бебе вече държи изправено главичката си, можете да го забавлявате със следното упражнение – сложете го по гръб, хванете го добре за ръцете  и леко го издърпайте до седнало положение. Когато укрепнат мускулите му и добие сила, ще започне да прави само тези движения като се хваща леко за ръцете ви и се изправя до седнала позиция. „Подобно на възрастните, мускулите на малките деца също укрепват чрез движение, когато едно и също нещо се повтаря”, обяснява Рони Коен, декат на Центъра за развитие Mailman  в Nova Southeastern University. „Всъщност, когато бебето развие достатъчно сила и укрепне, ще започна само да се издърпва, като леко се хваща за ръцете ви и ще става все по-бързо”, допълва Коен.

Умения: Двигателни, контрол на главата

7. Масаж

Какво да направите: Когато бебето е спокойно и не плаче, можете да го съблечете и оставите само по пелена. Сложете го да легне върху мека хавлиена кърпа или одеяло, стаята трябва да е добре затоплена и тиха. Започнете да му масажирате нежно крачетата, ръчичките, коремчето. „Важно е да докосвате бебето често и нежно – обяснява доктор Ледерман. – Чрез тези докосвания бебетата се развиват”.

Умения: Контакт с тялото,  връзка с родителя

8. Имитирай ме

Какво да направите:  Стимулирайте бебето да имитира ваши движения – покажете му как потропвате по масата, пляскате с ръце или махате за чао. Започнете с нещо, което детето вече знае като движение – примерно да маха с ръчичка. После му покажете и новите неща. Постепенно усложнявайте, като добавяте повече движения. Важно е да следите реакциите на бебето. Ако ви се стори уплашено, спрете, заниманията трябва да са забавни за него. 

Умения: Имитация, памет, контакт с околните

9. Летене

Какво да правите: Поставете бебето на ръката си, така че да обхванете плътно телцето му под коремчето и врата, а след това го повдигнете внимателно и го залюлейте. Вдигайте го нагоре, надолу, встрани, все едно е самолетче. Можете да му бръмчите или говорите, че летите заедно и да имитирате звуците на двигател. "Бебетата обичат изненадата, така учат добре – обяснява доктор Ледерман. – Те имат нужда да опознават света от различни гледни точки и позиции.”

Умения: Движения на тялото, симулация

10. Като футболист

От какво се нуждаете: Тоалетна хартия

Какво да правите: Вземете руло тоалетна хартия и го поставете под някоя възглавница на дивана, като отпуснете края, така че да се стели надолу. Махнете чорапчетата на бебето, за да е босо, поставете го по гръбче и с крачета срещу тоалетната хартия. "Вероятно детето ще започне да подритва и докосва хартията с пръстите на краката”, обяснява Рейчъл Коли, терапевт и основател на CanDoKiddo.com.

Умения: Контрол на тялото, сензорно развитие

11. Напълни кошницата

От какво се нуждаете: Рула от тоалетна хартия, отрязани на тънки рингове, малка кошница или тенджерка

Какво да правите: Напълнете кошницата или тенджерата с хартиените рингове и я поставете срещу бебето. То може да седи подпряно на възглавница, ако е закрепнало вече,  или да е в скута ви. Ръцете му трябва да са свободни за игра. Насърчете го да улови ринговете с ръчички, да ги пуска и хваща, да хвърля. Можете да сложите в кошницата различни предмети – гъби за баня, панделки, топки, капачки, за да подсигурите различни тактилни стимули. Важно е обаче да не откъсвате очи от бебето, за да не налапа нещо.

Умения: Развива умението за хващане и пускане, тактилна стимулация – за допир, координация между ръце и очи. 

Източник: Parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори