Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-03 14:02:24 +0300 Почти всяко новородено бебче се сдобива поне веднъж с червено и раздразнено дупе, което обикновено се третира лесно и преминава бързо. 10 неща, които трябва да знаеш за подсичането

10 неща, които трябва да знаеш за подсичането

10 неща, които трябва да знаеш за подсичането 470 900
Почти всяко новородено бебче се сдобива поне веднъж с червено и раздразнено дупе, което обикновено се третира лесно и преминава бързо.
  1. Забелязва се лесно

Ако дупето на бебето се зачерви, кожата е видимо раздразнена и възпалена под или около пелената, то става въпрос за подсичане или обрив от пелени. В някои случаи дори могат да се появят мехури и лющене.

  1. Причината се крие в съдържимото на пелените

Бебешката кожа е два пъти по-тънка от тази на възрастен, и това я прави изключително чувствителна. Затова продължителният контакт със съдържимото на пелената може да доведе до радразнение, особено ако се случва често. Отделените урина и изпражнения съдържат субстанции като ензими и амоняк, които атакуват и уязвяват целостта на кожата.

  1. Понякога подсичането засяга не само дупето

Пелените понякога протичат, независимо от всичко. Това означава че обрив може да се появи и по бедрата, слабините или на кръста на детето. Пелената не трябва да бъде нито прекалено стегната (така съдържанието й се притиска в бебешката кожа), нито прекалено свободна (за да не протича лесно).

  1. Само честата смяна на пелената няма да разреши проблема

Веднъж появил се, обривът от подсичането няма да изчезне само с честа смяна на пелените. Тя е добър метод за превенция, но лечението трябва да включва и крем против подсичане, който едновременно подпомага оздравителния процес и образува бариера срещу дразнещите субстанции.

  1. Мокрите кърпички могат да влошат положението

Съставките на някои мокри кърпички могат да увеличат възпалението на кожата. Затова се придържайте към подмиването с леко топла вода и нежното подсушаване с памучна кърпа, без да триете. На пазара се предлагат и мокри кърпички с 99% съдържание на вода, с които можете да замените обичайните, които ползвате,  в случаите на подсичане.

  1. Въздухът помага

Позволете на бебето да прекарва известно време без пелена всеки ден. Въздухът подпомага естественото изсушаване на кожата и ѝ позволява да си почине от постоянното триене в пелената.

  1. Има и превенция, има и лечение

Използването на крем против  подсичане е добра превантивна мярка. Намазването на тънък слой върху бебешката кожа при всяка смяна на пелените създава защитна бариера между нея и дразнещите субтанции в отделените урина и изпражнения. При появата на обрив е добре да се ориентираш към крем, който подпомага оздравителния процес. Sudocrem  е изборът на всяка втора майка в България, защото Sudocrem със своята специална формула  защитава, успокоява и възстановява нежната бебешлка кожа.

  1. Дебелият слой крем може да влоши положението

Дебелият слой крем може да има обратен ефект. Вместо да попие в кожата той попива в пелената като намаля ефективността ѝ за поддържането на сухо дупе и увеличава риска от появата на обрив.  Успешната превенция е с тънък слой крем, който трябва да попие добре, преди слагането на нова пелена.

  1. Има възможност обривът да не се дължи на подичане

Зачервената и възпалена кожа също са симптоми и на екзема или гъбички. Ако третирането с крем против подсичане не реши проблема до 2-3 дни, е добре да се консултираш с педиатър или детски дерматолог.

  1. Понякога са необходими по-силни лекарства

Ако проблемът с подсечената кожа е упорит и не се повлиява от кремовете срещу подсичане, е добре да се консултираш със специалист, който да ти предпише подходящ медикамент (най-често предписвани са слаби антибиотичнии или кортикостеороидни кремове). В някои случаи е възможно обривът да е прераснал в инфекция, затова следи внимателно дали детето вдига температура.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори