Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-01 17:08:13 +0200 Цветът на бебешките изпражнения е един от индикаторите за здравето на вашето бебе. Какво означава цветът на изпражненията на вашето бебе за здравето му?

Какво означава цветът на изпражненията на вашето бебе за здравето му?

Какво означава цветът на изпражненията на вашето бебе за здравето му? 470 900
Цветът на бебешките изпражнения е един от индикаторите за здравето на вашето бебе.

Изпражненията на вашето бебе ще имат различни цветове, особено през първата година от живота, когато постепенно от кърма/адаптирано мляко преминава към по-твърди храни. Важно е да разберете, че това, което е нормално за изпражненията на възрастните, не се отнася непременно за изпражненията на бебето. 

 

  1. Черни изпражнения

Първите изпражнения на новородено вероятно ще бъдат черни с консистенция подобна на катран. Наричат се мекониум и съдържат слуз, кожни клетки и околоплодна течност. Отделянето на черните изпражнения не трябва да продължава повече от 1-2 дни.

 

  1. Изпражнения с цвят на горчица

След като мекониумът премине, изпражненията на новороденото обикновено са с жълт подобен на горчица цвят. Този цвят на изпражненията е най-често срещан при кърмените бебета.

 

  1. Ярко жълти изпражнения

Не е изключено да се сблъскате с ярко жълти изпражнения при кърмени бебета, а понякога и при бебетата хранени с адаптирано мляко. Честата поява на ярко жълтите изпражнения, които са с водниста консистенция, са знак за диария. Диарията увеличава риска от дехидратация.

 

  1. Червени изпражнения

Понякога изпражненията на вашето бебе могат да станат червени от тъмночервени храни и напитки, които са консумирали, като доматен сок или цвекло. Червеното изпражнение може също да означава, че в изпражненията на вашето бебе има кръв от чревна инфекция, която трябва да бъде незабавно разгледана от педиатър.

Кръв в изпражненията на бебето може да се появи и от алергии към мляко или от анална фисура.

Важно е да се обадите на педиатъра си, ако бебето ви има червени изпражнения. Ако сте сигурни, че детето наскоро е консумирало червена храна, изчакайте, за да видите дали следващото изпражнение не се е върнало към нормалния си цвят.

 

  1. Жълто-зелени изпражнения

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, може да имат изпражнения, които са комбинация от зеленикав и жълт цвят. Изпражненията им обикновено са по-твърди спрямо тези на кърмено бебе.

 

  1. Тъмно зелени изпражнения

Тъмнозелените изпражнения са най-често срещани при бебета, които са хранени с адаптирано мляко, тъй като то е обогатено с желязо, или когато бебето започва да яде твърди зелени храни, като спанак и грах. Добавките с желязо също могат да доведат до позеленяване на изпражненията на бебето.

 

  1. Бели изпражнения

Белите изпражнения могат да показват, че бебето ви не произвежда достатъчно жлъчка в черния си дроб, за да му помогне да смила храната правилно. Това е сериозен проблем. Белите изпражнения на всеки етап трябва да бъдат разгледани от педиатър.

 

  1. Сиви изпражнения

Подобно на белите, бебешките изпражнения, които са сиви на цвят, могат да означават, че бебето ви не усвоява храната, както би трябвало. Обадете се на вашия педиатър, ако бебето ви има изпражнения, които са сиви или с тебеширена консистенция.

 

Какво означава текстурата на изпражненията?

Цветът говори доста за изпражненията на вашето бебе, но също така е важно да вземете предвид текстурата.

  • Консистенция на изпражненията при новородените

Изпражненията за новородени имат гъста, подобна на катран консистенция. Това е нормално и както цветът, така и текстурата на изпражненията на новородено ще се променят през първите няколко дни от живота. Говорете с вашия педиатър, ако изпражненията на вашето бебе не са станали по-редки и жълти на цвят в рамките на няколко дни след раждането. Това може да е знак, че не получава достатъчно мляко.

 

  • Консистенция на изпражненията при кърмени бебета

Бебетата, хранени с кърма, имат по-редки изпражнения, които могат да съдържат вещества, подобни на семената. Това не означава непременно, че вашето бебе има диария.

 

  • Консистенция на изпражненията при бебета захранвани с адаптирано мляко

Хранените с адаптирано мляко бебета са склонни да имат по-твърди изпражнения, които са кафяви на цвят с малко зелено или жълто. Вашето бебе вероятно има запек, ако се напряга след хранене и има редки изхождания с твърди изпражнения.

 

  • Консистенция на изпражненията след въвеждането на твърда храна

След като въведете твърди храни в диетата на вашето бебе, изпражненията му ще започнат да добиват консистенция и цвят като изпражненията на възрастните.

 

  • Консистенция на изпражненията при запек

Изключително твърди изпражнения, които се отделят трудно, са знак за запек. Малки, подобни на камъчета изпражнения, които са тъмнокафяви на цвят, също индикират запек.

 

  • Диария

Диарията при бебето се състои от редки, воднисти изпражнения, които се появяват повече от веднъж на всяко хранене. Може да е трудно да се констатира диария при новородените, тъй като изпражненията им са естествено по-редки от тези на бебетата, които ядат твърда храна.

 

  • Наличие на слуз в изпражненията

Понякога може да се появи подобна на слуз текстура, когато бебето ви отделя повече слюнка по време на никненето на зъбките и впоследствие поглъща слюнката си. Ако видите тази текстура в изпражненията на вашето бебе, но то не отделя слюнка активно, това може да е признак на инфекция, която изисква педиатрично лечение.

Наличието на слуз в изпражненията е нормално при новородени, когато те преминават от отделяне на мекониум към по-редки и различни на цвят изпражнения. Като правило, трябва да се обадите на вашия педиатър, ако бебето ви е по-голямо от няколко дни, не отделя активно слюнка и има слуз в няколко поредни изпражнения.

 

  • Наличие на кръв в изпражненията

В изпражненията на бебето може да има кръв от напрежението по време на запек. Но може да е и признак на инфекция, което налага консултация с педиатър.

 

  • Наличие на парченца храна в изпражненията

След като бебето ви започне да яде твърди храни, може да забележите, че в изпражненията му се появяват парченца храна. Това е така, защото някои храни не са смилаеми и бързо преминават през храносмилателния тракт на вашето бебе.

 

Цветът на бебешките изпражнения варира. Храненето и възрастта също могат да повлияят на цялостния цвят и консистенция. Обадете се на вашия педиатър за съвет, ако имате притеснения относно  вида на изпражненията и храносмилането на бебето.

Ако бебето има диария, придружена с температура задължително го заведете на лекар.

Изключително твърдите и сухи изпражнения обикновено са признак на запек. Но ако бебето ви повръща или е болно, това може да е знак, че е дехидратирано. Посетете вашия педиатър, ако подозирате, че бебето ви е дехидратирано.

Наблюдавайте изпражненията на вашето бебе, за да идентифицирате здравословното му състояние и да реагирате възможно най-бързо при неблагоприятна промяна. Когато имате притеснения, не се колебайте да се обадите на вашия педиатър.

 

Текстът е адаптиран от: www.healthline.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори