Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-13 17:10:32 +0300 Премахването на нощното хранене е преломен момент както за малкото съкровище, така и за вас. Но как да разберем кога бебето е готово за тази важна стъпка? Време ли е да започнете премахването на нощното хранене?

Време ли е да започнете премахването на нощното хранене?

Време ли е да започнете премахването на нощното хранене? 470 900
Премахването на нощното хранене е преломен момент както за малкото съкровище, така и за вас. Но как да разберем кога бебето е готово за тази важна стъпка?

В продължение на месеци редовно сте ставали през нощта, за да нахраните бебето. Но то расте, приема повече кърма/адаптирано мляко през деня, буди се по-рядко и по-трудно нощем. Питате се дали е време да премахвате постепенно нощното хранене.

Отбиването на нощното хранене означава, че първото хранене на бебето ще е сутринта след ставане, а последното ще е малко преди лягане. Съвсем естествено е бебетата да се откажат от нощното хранене, когато пораснат и коремчетата им могат да побират повече храна. Става ли това без усилие от ваша страна? В редки случаи, да. Но в повечето ще се наложи да насочите графика на мъничето в тази посока.

 

Кога да започнете премахването на нощното хранене?

От гледна точка на развитието, бебетата са в състояние да спят през цялата нощ (период от шест до осем часа) без да ядат, когато са на възраст между 4 и 6 месеца. В този възрастов диапазон повечето бебета достигат теглото, при което вече не се нуждаят от хранене и през нощта.

Някои родители започват процеса, когато усетят, че е време да възстановят съня си, други търсят сигнали от бебето – по-кратко нощно хранене или по-рядко събуждане. Независимо кой подход ще изберете, важно е първо да обсъдите нощното отбиване с вашия педиатър.

Разбира се, не е нужно премахването на нощното хранене да се случи точно с навършването на четвъртата месечинка. Ако се чувствате по-удобно можете да изчакате още мъничко или да редуцирате постепенно броя на храненията нощем. Уверете се, че бебето получава достатъчно кърма/адаптирано мляко по време на запазените хранения. Така е по-малко вероятно да се събуди отново поради глад.

Имайте предвид, че на шест или повече месеца бебе, което се събужда, за да яде през нощта, вероятно не е наистина гладно (освен ако не е получило достатъчно през деня) — то просто е свикнало с нощната закуска и гушкането. Колкото по-пораснало е детето, толкова по трудно ще ви е да го накарате (охотно) да се откаже от удобството.

 

Постепенно или категорично отбиване?

Въпреки че е възможно да спрете нощното хранене отведнъж, експертите са единодушни, че е по-добре да използвате по-плавен подход. След месеци на среднощно кърмене вашето бебе се е научило да очаква, че ще дойдете да го нахраните, когато се събуди.

Постепенното отказване от този навик ще улесни прехода и за двете страни, а ако кърмите, ще доведе до значително по-малко дискомфорт за вас.

Как да го направите? Удължете периода между всяко нощно хранене с допълнително минути през вечер. Да се надяваме, че вашето бебе ще започне да спи все по-спокойно и по-дълго, докато накрая спре да се буди, за да яде. Друг вариант е да опитате да направите всяко нощно хранене по-кратко, като намалите времето на сукане или приготвяте по-малко мляко в шишето. След около седмица бебето ще разбере, че събуждането за ядене през нощта вече не си струва усилията.

 

Отбиване на нощното хранене при кърмачета

Както на кърмените, така и на хранените с шише бебета може да им отнеме известно време, за да свикнат. Но ако кърмите процесът ще се отрази също на вашето тяло и отделянето на кърма. Ето няколко съвета как да направите прехода възможно най-плавен:

  • Уверете се, че мъничето ви приема достатъчно кърма през деня

Колкото повече калории приема то през деня, толкова по-малко ще има нужда от тях през нощта. Кърмените бебета под 6 месеца, които все още не са започнали да приемат твърда храна, трябва да ядат на всеки два до три часа през деня, общо осем до десет хранения за 24 часа.

  • Действайте плавно

Спирането на нощното хранене от раз, особено при положение, че е имало няколко такива на нощ, почти сигурно ще доведе до усещане за неприятно напълване на гърдите и намаляване на количеството кърма, което отделяте.

Отбивайте храненията плавно, като удължите времето между храненията и съкратите храненето с няколко минути на вечер.

  • Използвайте помпа за кърма

Изпомпването на мляко преди лягане или през нощта може да облекчи част от напрежението в гърдите, а също така ще редуцира риска от намаляването на кърмата.

 

Премахване на нощното хранене при бебета на адаптирано мляко

Плавният и последователен подход към нощното отбиване работи ефективно и при хранени с шише бебета. Ключ към успеха е да се уверите, че детето получава достатъчно храна през деня, така че да е по-малко заинтересовано да похапва през нощта.

След като порасне достатъчно и наддаде достатъчно на тегло, за да бъде отбито през нощта, то обикновено ще трябва да приема между 700-900 мл мляко за период от 24 часа. Когато започне да приема твърди храни вашето мъниче вероятно ше коригира количеството прието мляко.

 

Съвети за премахване на нощното хранене подходящи за всички бебета

Има различни стратегии за успешно нощно отбиване, които се прилагат независимо дали кърмите или храните с шише.

  • Хранене преди сън

Последно хранене точно преди да си легнете може да увеличи шансовете бебето да спи спокойно през останалата част от нощта. Ще трябва да го събудите достатъчно, за да не заспи напълно, но дори и да е твърде сънено, няколко глътки са по-добре от нищо.

Ако храненето преди сън, обаче, разсънва детето толкова, че му е по-трудно да заспи отново или окуражава навика да се събужда, за да се храни по-често, пропуснете това последно късно хранене.

  • Не приемайте всяко нощно събуждане като сигнал за глад

Всички бебета се събуждат през нощта и краткото събуждане не означава непременно, че вашето мъниче е гладно. То може просто да е моментно неспокойно, така че дайте му шанс да се настани удобно отново, преди автоматично да му дадете да суче.

  • Покажете постоянство

Премахването на нощното хранене е корекция в графика за вашето бебе и то ще разбере съобщението за новото нормално по-бързо, ако имате план и се придържате към него, отколкото ако предлагате често хранене някои нощи, а други не. Обърнете внимание, че дори след като детето се е отказало от нощното хранене може да се наложи да приеме храна през нощта, когато е болно.

 

Нощното отбиване е процес, който протича с различно темпо при различните деца. Постепенното спиране на храненето и поддържането на последователен подход ще помогне на малкото съкровище да се нагоди към новия график по-бързо, но ако изглежда, че му е трудно да се приспособи, не се колебайте да направите пауза или да забавите темпото. Задължително се консултирайте с вашия педиатър, когато имате въпроси, притеснения или просто искате да преговорите напредъка на бебето.

 

Материалът е адаптиран от www.whattoexpect.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори