Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-07 11:11:38 +0200 Един от най-често срещаните „полезни“ подаръци за младата майка след раждането на бебето е кремът против подсичане. Как да разпознаеш 4-те основни вида обриви, свързани с пелените?

Как да разпознаеш 4-те основни вида обриви, свързани с пелените?

Как да разпознаеш 4-те основни вида обриви, свързани с пелените? 470 900
Един от най-често срещаните „полезни“ подаръци за младата майка след раждането на бебето е кремът против подсичане.

Врелите и кипели приятелки бързат да препоръчат най-доброто, което са използвали за своите бебчета и това не е случайно.

 

Подсичането, или обривът от пелени, е често срещано явления при новородени. В сравнение с по-големите деца кожата на бебетата е по-тънка, деликатна и чувствителна, поради различната си структура. Това я прави уязвима за раздразнения и възпаления.

А знаете ли, че има различни видове обриви, свързани с пелените? И няма универсални продукти, които да се справят едновременно с всички възможни причини за подсичането. В действителност, ако обривът не бъде идентифициран правилно, това може да затрудни лечението. Винаги се консултирайте с педиатър или кожен специалист, особено ако този вид обрив ви изглежда нов или е неочаквано упорит.  Понякога дори вашата диета може да се окаже причината зад раздразнението!

 

Контактен дерматит

  • Причина: Самите пелени. Този най-често срещан вид обрив на пелена се причинява от влажната (заради урина и изпражнения) кожа, която е в непрекъснат контакт с пелената.
  • Как да го познаете: Обикновено има зачервяване и подуване на кожата в зоната краищата на пелената, над дупето и около крачетата.

 

Кандидозен дерматит

  • Причина: Гъбички и затова се нарича още гъбична инфекция.Гъбичките растат бързо в топла, влажна среда, което прави пелените идеално място за развитието на кандидозен дерматит. Макар че гъбичките са нормална част от микрофлората на кожата ни, при подходящите условия е налице свръхрастеж, който предизвиква раздразнение и възпаление на кожата. Диарията, високата киселинност на изпражненията, амонякът от урината, сапуните и продуктите за почистване на кожата могат да допринесат за кандидозен дерматит. Също така, свръхрастежът на гъбички върху кожата може да бъде показателен за вътрешен, стомашно-чревен микробен дисбаланс.
  • Как да го познаете: Кандидозният дерматит обикновено се разглежда като зачервяване и подуване в и около гънките на краката, дупето, тестисите и вулвата, а не около линиите на пелената като контактния дерматит. Може да са налице пъпки, мехури, язви, големи подутини или рани, пълни с гной. Гъбичната инфекция обикновено има "сателитни лезии"- малки кръгли петна, разположени в близост до главния, голям обрив.

 

Алергичен дерматит

  • Причина: Този тип обрив на пелена се дължи на алергичен отговор, причинен от контакт с  дразнител. Причината може да се крие в химикалите, които се съдържат в пелените, мокрите кърпички, лосиони, сапуни, шампоани или перилни препарати. Синтатичните аромати и консервантите са най-честите алергени в бебешките продукти; но всяко бебе е уникално, така че може да се наложи да извършите поредица от тестове, за да намерите конкретния дразнител.
  • Как да го познаете: Този вид обрив е по-трудно да се идентифицира, но се характеризира със зачерввяване и може да има места, където кожата е изтънена. Най-често се появява като зачервено, раздразнено дупе. Може да се появи навсякъде, където алергенът докосва кожата.

 

Бактериален дерматит

  • Причина: Най-честите виновници за бактериалния дерматит са златистият стафилокок Staphylococcus aureus и стрептококите от група А. Бактериални обриви често се появяват, когато кожата вече е раздразнена или има малки лезии и ожулвания от силно триене или от предшестващ небактериален обрив.
  • Как да го познаете: Стафилококовият обрив се отличава с малки или големи пълни с гной мехури, които лесно се разкъсват и образуват "медово оцветени" корички. Стрептококовият дерматит е яркочервен, добре дефиниран обрив около ануса (често се вижда като пръстен) и обичайно се простира до перинеума (мястото между ануса и гениталиите). Може да забележите малки лезии или ожулвания в ануса, водещи до малки количества кръв в изпражненията. Стрептококовите инфекции могат да настъпят и при по-големи деца. Обривът обикновено е сърбящ и причинява болка при изхождане (което често води до запек).

 

Редовната профилактика е от решаващо значение за здравото бебешко дупе. При наличие на кандидозен или бактериален обрив консултацията със специалист е задължителна, тъй като е необходимо да бъдат предписани конкретни медикаменти, докато за алергичните обриви най-често се прилагат облекчаващи зачервяването мехлеми докато се открие причинителя на алергията.

За да избегнете контактен дерматит или подсичане, е нужно не само да сменяте често пелените. Всеки ден оставяйте известно време бебето без пелена, така че кожата да може да „подиша“ на въздух. Избягвайте мокри кърпи с парфюми и агресивни почивстващи съставки, както и изсушаващи сапуни. При всяка смяна на пелената полагайте тънък слой крем против подсичане, който да защити и едновременно да лекува раздразненото бебешко дупе. Можете да се доверите на Sudocrem®, който едновременно се грижи кожата да бъде защитена, облекчава болката и подпомага оздравителния процес.  Със своето антибактериално и противогъбично действие той ефективно предпазва нежната бебешка кожа от атаките на бактерии и други дразнители. Защита, на която можете да се доверите!

 

Sudocrem® е най-използваният крем против подсичане според проучване на Mother`s Voice * в България за 2018.

 

*Mother’s Voice е единственото таргетирано мотивационно проучване в сферата на бебешките продукти в България, което предоставя качествена и достоверна информация за поведението и нагласите сред майките на деца от 0 до 12 месеца.

Източници: Aherton D, Mills K. What can be done to keep babies’ skin healthy? RCM Midwives 2004;7: 288-290

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори