Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-15 10:30:12 +0200 Няма нищо по-меко и нежно от бебешката кожа. Тя е първата защита на бебчето от външната среда. Тайните на деликатната бебешка кожа

Тайните на деликатната бебешка кожа

Тайните на деликатната бебешка кожа 470 900
Няма нищо по-меко и нежно от бебешката кожа. Тя е първата защита на бебчето от външната среда.

Все още не напълно развита и  чувствителна, тя често е предразположена към кожни раздразнения като обриви, екземи, и подсичане. Това означава, че кожата на вашето съкровище изисква  специално внимание и трябва да се отнасяме към нея с особена грижа.

 

Ето какво е необходимо да знаем за кожата на бебето, така че да я поддържаме здрава:

  1. Бебешката кожа е по-пропусклива и има по-малко еластични влакна от тази на възрастен

Външният слой на бебешката кожа (епидермис) не е толкова здраво прикрепен към по-дълбокия слой на дермата. Епидермисът на бебето е три до пет пъти по-тънък от на възрастните и е съставен от по-малки клетки. Следователно той действа като сито, което позволява да преминават повече вещества и увеличава усвояването на вода. В допълнение, повърхностната площ на бебешката кожа е между три и пет пъти по-голяма от на възрастен спрямо телесното тегло, т.е абсорбираните вещества са значително по-концентрирани в тялото на бебето.

Съвет: Избягвайте продукти за грижа за кожата, които съдържат парабени, фталати, оцветители и синтетични аромати.

  1. Бебешката кожа е по-малко способна да задържа влагата

Наличието на по-нисък брой на молекули наречени Natural Moisturizing Factors (NMF) при бебетата затруднява поддържането на кожата хидратирана. Новородените имат доста суха и грапава кожа, което се променя в първите няколко седмици от живота. Между осмия месец и втората годинка бебетата бързо развиват по-добре хидратирана кожа дори от възрастните, но нивата на влагата се колебаят повече.

Съвет: Работете активно с педиатър, за да осигурите на вашето бебче необходимото количество и вид течности.  Допълнете хидратацията на кожата с качествен овлажнител като го нанасяте  в рамките на две минути след баня или върху влажна кожа.

  1. Бебешката кожа е по-малко способна да регулира температурата

Възрастните успяват да регулират телесната си температура благодарение на свойството на кръвоносни съдове в дермата да се разширяват или свиват. При бебешката кожа този процес тепърва се усъвършенства, затова е важно давнимаваме за онези фактори, които могат да повлияят на телесната температура, особено ако бебето ви страда от обрив, който е предизвикан от топлина. Освен това бебетата имат по-малко потни жлези, следователно се потят по-малко, което възпрепятства охлаждането като при възрастните.

Съвет: Обличайте своето съкровище в дишащи материи. Охладете тялото му като го разсъблечете, ако е прегрято. Запомнете, че кожата е първата зашита на човешкото тяло и бебето има нужда от вашата помощ, за да поддържа тази защита през първите няколко години от живота.

  1. Бебешката кожа е уязвима от слънцето

Бебешката кожа съдържа по-ниско количество от пигмента меланин, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Тънкият външен слой увеличава риска от абсорбиране на повече ултравиолетови лъчи. Следователно бебешката кожа се уврежда по-лесно и и по-бързо при излагане на слънце.

Съвет: Спрямо редица проучвания на Американската академия по педиатрия  е препоръчително да се избягва употребата на слънцезащитен крем в първите шест месеца от  живота. Не излагайте бебето на силното  обедно слънце. Разчитайте на предпазно облекло и шапки. Консултирайте се с педиатър, за да откриете кое е най-доброто решение за вашето бебе.

  1. Бебешката кожа е податлива към дразнения

Майките на деца в ранна детска възраст много често се сблъскват с подсичането. При контакт на деликатната бебешка кожа с урина, амоняк, изпражнения или стегнати пелени може да се появи леко зачервяване, което да премине в дискомфорт и възпаление.

Съвет: Избягвайте твърде стегнати пелени и перилни препарати или мокри кърпички с агресивна формула. Сменяйте често пелените на бебчето. Доверете се на качествени продукти, които да щадят и да успокояват чувствителната бебешка кожа. Кремът за подсичане Sudocrem®  е с клинично доказано действие в грижата срещу подсичането. Наличието на цинков оксид създава защитен филм, който действа като щит срещу неблагоприятното влияние на околната среда и спомага за задържането на течности в тъканите по време на възстановителния процес. Нанасянето на Sudocrem® при всяка смяна на пелените предпазва деликатната бебешка кожа от дразнене и възпаления и гарантира здраво бебешко дупе!

Да бъдеш родител е вълнуващо, но много отговорно, а понякога и объркващо преживяване. Затова ние от Babyspace напомняме, че е задължително да се консултурате с вашия педиатър, ако не  успявате да идентифицирате причината за възпалението или ако обривът не отшумява и продължава да  се разпространява.

https://assets.gy.digital/omrqXe-gYHxWZmYIl1YeinZcRqg=/449x221/smart/s3.gy.digital/babyspace/uploads/asset/data/30641/Babyspace_Bulgaria_after_article_signature.png

Текстът се позовова на:

Alli, Renee A., MD. Baby Skin Care: Tips for Your Newborn. // WebMD, 16.10.2017. 

Brennan, Dan, MD. Baby Skin Care Slideshow: Simple Tips to Keep Baby's Skin Healthy. // WebMD, 17.12.2018.                

Kolman. Sarah RN, MA, CHPN, INHC. What You Need to Know About Your Baby's Skin. // Seventh Generation, 31.08.2016.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори