Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-04 16:42:33 +0300 Антоанета Василева (Асоциация Родители/Център за безопасен интернет) e Координатор на Консултативната линия за безопасен интернет 124 123 и отговаря за програмата „Дигитално-медийна грамотност“. Децата ни в Интернет – кога, как и колко?

Децата ни в Интернет – кога, как и колко?

Децата ни в Интернет – кога, как и колко? 470 900
Статия на Академия за родители
Антоанета Василева (Асоциация Родители/Център за безопасен интернет) e Координатор на Консултативната линия за безопасен интернет 124 123 и отговаря за програмата „Дигитално-медийна грамотност“.

Завършила е Журналистика и е магистър по Дипломация и международни отношения, специализира международно право и права на човека в Швеция и Канада. Г-жа Василева има повече от 15 години опит в областта на правата на жените и децата, и в разработването на политики за противодействие на трафика на хора, превенцията и директната подкрепа на жертвите на насилие. Вярва, че децата могат да използват пълноценно и безопасно Интернет, ако ги подготвим как да разпознават рисковете, как да се справят с дадена ситуация онлайн и към кого да се обърнат за помощ.

 

Децата ни са родени във високотехнологично време. Те не делят технологиите и устройствата от света, за тях това е едно цяло. Наша отговорност е да ги научим как да бъдат дигитално и медийно грамотни.

 

Според статистиката пиковата възраст за първо влизане в Интернет е 7 години. Около 70% от децата имат вече създадени профили в социална мрежа, преди да са навършили 13 години. Всяко трето дете има публичен профил.

 

Какво да правим? Можем да започнем разговор например за емотиконите. Така ще повишим емоционалната интелигентност на детето. Важно е да обсъждаме с децата си теми от живота, за да не получат те информация от други източници по неподходящ начин, например темата за секса. Можем да създаваме онлайн съдържание заедно с детето ни – така то ще изгради у себе си своеобразен филтър за приемливо и неприемливо. Важно е да обясняваме на децата за какво могат да се ползват устройствата – не само за социални мрежи и сърфиране, но и за четене на книги например.

 

Каква е пълната статистика и защо я определяме като тревожна? Какви са рисковете в онлайн средата? Какви са подходите, с които можем да бъдем първо ние дигитално грамотни, а след това и децата ни? Какво включва безопасността в Интернет? Как да изградим доверие между нас и децата ни, за да сведем риска до минимум? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Антоанета Василева:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори