Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-15 16:57:38 +0200 Първите премигвания на осветлението в културния квартал на Пловдив - "Капана" са факт! Причината не е авария в електропреносната мрежа, а добра инициатива, завладяла родилните отделения в града.  Светлина ще оповестява всяко новородено бебе в пловдивския кутлурен квартал "Капана"

Светлина ще оповестява всяко новородено бебе в пловдивския кутлурен квартал "Капана"

Светлина ще оповестява всяко новородено бебе в пловдивския кутлурен квартал "Капана" 470 900
Първите премигвания на осветлението в културния квартал на Пловдив - "Капана" са факт! Причината не е авария в електропреносната мрежа, а добра инициатива, завладяла родилните отделения в града. 

Уличното осветление в „Капана“ започва да пулсира всеки път, когато се роди дете. Родилните отделения на болниците УМБАЛ “Св. Георги”, УСБАЛАГ “Селена”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” е оборудвано с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане. 

Всеки път, когато светлината започва бавно да пулсира, означава, че се е родило дете. На земята в близост до лампите e монтирана каменна плоча със следния текст:

“На това място уличното осветление е свързано с родилното отделение на болниците в Пловдив. Щом светлината започне да пулсира, се е родило дете. Проектът е посветен именно на това дете, както и на децата родени днес в града”. 

“На родените днес” е проект на Алберто Гарути, реализиран за изложбата Metaphorai. Проектът осъществява връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града.

Тази творба цели да събуди у гражданите емпатия и чувство за принадлежност, казват инициаторите. 

Проектът е и част от програмата на Пловдив - европейска столица на културата 2019.

 

Алберто Гарутти е успешен артист със световна кариера. Има участия на емблематичните биеналета за съвременно изкуство във Венеция и Истанбул, в the Memory Marathon в галерия „Серпентайн”, където в  момента представя изкуството си Христо Явашев-Кристо.  Създава своите произведения за различни градове и музеи по света, сред които са градският музей за съвременон изкуство SMAK в белгийския Гент, Музеят за модерно изкуство в японския град Каназава, Япония (2002 г.), the MARTa Museum в Херфорд, Московският музей за модерно изкуство. Представя изкуството си в някои от най-авторитетните галерии в родината си. През 2008 г. представя изложбата си “ITALICS, Arte italiana fra tradizione e rivoluzione 1968-2008” в емблематичния Палацо Граси във Венеция и по-късно в Музея на модерното изкуство в Чикаго.

Той е част от журито за наградата Furla Art, председателства журито за едно от изданията на италианската студийна програма в MoMA PS1 Contemporary Art Center в Ню Йорк. Много от творбите на Гарутти са експонирани в публични пространства в Милано и други градове. Има такъв и в една от кулите в Милано, проектирана от емблематичния архитект Сезар Пели.

 

Източник: https://trafficnews.bg/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори