Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-27 10:35:30 +0300 Постоянното намиране на забавления за децата от страна на родителите е голяма грешка. Скуката при децата всъщност е полезна!

Скуката при децата всъщност е полезна!

Скуката при децата всъщност е полезна! 470 900
Постоянното намиране на забавления за децата от страна на родителите е голяма грешка.

Тази година лятото започна някак по-късно - времето беше (и продължава) дъждовно,  ситуацията с коронавируса накара всички да преосмислят плановете си за отпуска и почивка. Ежедневието на малки и големи се преобърна, но дойде време и за по-безгрижни дни!

Като родители знаете колко е обсебващо да търсите постоянно занимания и забавления за децата през ваканциите, за да имат с какво да се занимават и да не остават да скучаят. 

 

Но детските психолози имат различно мнение. Според тях постоянното ангажиране на децата и невъзможността да поскучаят всъщност даже им вреди.
Прекомерното планиране на свободното време забавя развитието на личността на детето и го отвлича от откриването на това, което наистина го интересува.

"Ролята ви на родител е да подготвите децата да заемат мястото си в обществото. Да бъдеш възрастен означава да се занимаваш със себе си, за да запълниш свободното си време по начин, който ще те направи щастлив", казва британският детски психолог Лин Фрай, подчертавайки, че родителите прекарват цялото си свободно време, запълвайки свободното време на тяхното дете. В резултат децата никога не се научават да правят това самостоятелно.

 

Д-р Тереза ​​Белтън, професор в Университета в Източна Англия, е съгласна: "Скуката е жизненоважна за развитието на "вътрешен стимул ", което от своя страна позволява изразяване на истинско творчество."
Психоаналитикът Адам Филипс винаги е казвал, че "способността на детето да скучае е етап на развитие", тъй като "скуката е възможност да размишлява върху живота. Възгледът на възрастните, че детето трябва да бъде постоянно заето, е напълно погрешно и потискащо".
Затова Фрай предлага да седнем с децата си - поне тези над четиригодишна възраст - и да напишем списък на всичко, което биха искали да правят през ваканцията. Да играе, да плува, да чете книга, да кара колело, да готви или да не прави нищо по предварителен график.
Британският психолог отбелязва, че има вероятност децата да започнат да са меланхолични и отегчени.

 

Родителите обаче трябва да осъзнаят, че това не е загуба на време или нещо лошо. Децата трябва да се отегчават, за да се мотивират да правят неща. Скуката е начин децата да се чувстват самостоятелни и да търсят това, което наистина ги интересува живо.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори