Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-19 11:45:35 +0300 Всички родители преминават през периоди на изтощение, липса на търпение или прибързани реакции. Първосигналната реакция обаче не е най-добрият избор, който можем да направим. 5 фрази, които да включим в речника си, когато детето реагира бурно, а ние сме на ръба на търпението си

5 фрази, които да включим в речника си, когато детето реагира бурно, а ние сме на ръба на търпението си

5 фрази, които да включим в речника си, когато детето реагира бурно, а ние сме на ръба на търпението си 470 900
Всички родители преминават през периоди на изтощение, липса на търпение или прибързани реакции. Първосигналната реакция обаче не е най-добрият избор, който можем да направим.

Децата са едни малки (чудовища) чудеса, които определено внасят цвят в живота ни. Първите няколко години от съвместното ни съществуване са изпъстрени с комични, трагични, неспокойни и радостни моменти и всъщност заедно преминаваме през целия спектър от вълнения.

Правило №1 на всеки родител трябва да бъде: Не забравяй, че децата ти откриват света благодарение на теб, на това което им показваш ти.

Ирационално е да мислим, че бебето ще се научи да ходи до тоалетна от самосебе си, затова трябва да му покажем. Не можем да очакваме, че 3-годишното дете ще знае как е „прилично“ да се държи в автобуса, на театър, в чакалнята на някоя институция и т.н. То следва нашия пример и копира нашето поведение. По същия начин се гради темперамент и се усвоява „управлението“ на емоциите. Ако една изморена и изтощена майка крещи или прави компромиси само и само, за да не търпи силния плач на детето си, то ще се научи, че това е нормален начин на поведение, който му носи определени ползи (или негативи и съответно ще се старае да избягва конкретни ситуации).

Следващият път, когато детето е уморено, гладно или просто е превъзбудено и не може да си намери място, можем да опитаме да заместим обичайните резки реплики със следния позитивен подход:

СИТУАЦИЯ НЕ КАЗВАЙ ВМЕСТО ТОВА КАЖИ
Детето е ядосано/разстроено, вика и прави сцени Не смей да ми говориш по този начин! Дръж се цивилизовано! Ще те изслушам в момента, в който гласът ти е тих и спокоен колкото моят.
Детето е гладно, превъзбудено и се държи бурно на масата Спри да мрънкаш! Успокой се, ако въобще искаш да ядеш! Ще ти сложа да хапнеш, когато си застанеш мирно и кротко в стола.
Детето е гладно и иска нещо за хапване между храненията Спри да искаш нещо за ядене. Нищо няма да получиш! Ще ти направя междинна закуска в 9.30ч. Хапни колкото имаш нужда да те засити до обяд.
Детето е в спор с друга дете за играчки Дай му играчката си! Нищо няма да получиш, ако продължаваш да се държиш по този начин и взимаш неговите играчки! Приготвям специален обяд за деца, които споделят играчките си и си играят заедно.
Детето е ядосано/превъзбудено и се държи грубо, бие се или вика Да не си посмял! Върни се едва тогава, когато се научиш да се държиш като човек! Ела да си играеш с нас отново веднага щом се успокоиш.

 

Малчуганите развиват уменията си да разпознават емоциите си (радост, тъга, гняв, безпокойство и т.н.) или състоянието си (енергично, изморено, сънливо и т.н.) до сравнително късна възраст. Търпението и обичливото отношение на родителя е ключово за правилното възпитание и израстване на детето  и развитието на крехката му психика. 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори