Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-16 16:33:40 +0300 Всички деца крият в себе си специален талант или умение – художествено или техническо, психическо или физическо. Детето ви има талант? Окуражете го!

Детето ви има талант? Окуражете го!

Детето ви има талант? Окуражете го! 470 900
Всички деца крият в себе си специален талант или умение – художествено или техническо, психическо или физическо.

Колкото по-рано открием таланта, толкова по-бързо той може да бъде развит. Ето защо ние, като родители, отчаяно се опитваме да идентифицираме талантите и необичайните наклонности още през първите години от живота на децата ни. Много често обаче, нашите усилия са прекомерни, което ни носи обратен на желания ефект и често води до конфликти с децата.

Истината е, че процесът на разкриване на талантите на децата крие известни предизвикателства. Има няколко прости стъпки, които бихме могли да спазваме от първите години, така че уменията на децата да бъдат видени и укрепени.

  • Трябва да предложим достатъчно стимули на децата, които да не бъдат насочени само към определена област. Това означава, че е важно да отделяте време на децата си и да опитвате разнообразни дейности с тях  – пътувания, музикални инструменти, игра с топка и др.
  • По време на тези дейности трябва да следите отблизо децата си и как те ги изпълняват, така че да разберете какво харесват и какво привлича най-силно интереса им. Можете да извлечете информация дори от разговор с децата си за любимите им дейности или за техните специални умения и таланти. Не забравяйте, че не бива да ги насочвате към дейности, които вие лично предпочитате или към такива, които олицетворяват вашите собствени неосъществени мечти, защото децата могат да се отегчат много бързо и да изоставят всички усилия, положени до момента.
  • Когато разберете какво харесват децата или откриете талант у тях, вие трябва да положите нужните усилия да засилите интереса и възможностите им. За целта опитайте да се свържете с хора с достатъчно познания и опит в областта, които да потвърдят таланта на детето и да се уверят, че то има желанието да го развива. Например, ако детето обича музика е необходима консултация с професионалист, който да го насочи към подходящото образование, което да отговаря на възрастта и възможностите му.
  • От този момент нататък, родителите трябва да възнаграждават своите деца за всички усилия, които полагат, независимо дали те носят очаквания напредък. Окуражавайте ги, подкрепяйте ги, радвайте се заедно с тях на всяка крачка в правилната посока. Забравете за критиката и болните амбиции. Всичко това ще им даде огромна сила, докато се опитват да трупат самоувереност в новото поприще. За тях е най-важно да бъдат учени отговорно и всеотдайно.

Имайте предвид, че ще има скокове и падения в успеваемостта в реализирането на таланта на детето, интересът му може да варира, а дисциплината и отдадеността вероятно ще се оказват предизвикателство понякога. Когато родителите „открият“ в какво детето наистина го бива и към какво е отдадено, било то чрез съвместни учебни дейности или академични постижения, трябва да се внимава да не му отнемат удоволствието от постигнатото, като заменят окуражаването с прекомерен натиск.
Подкрепата на таланта, веднъж идентифициран, е решаващ период и специалистите съветват да дадете шанс на детето да се развива естествено. Всичко трябва да се случва съобразно възрастта и въпреки че стимулите и допълнителното менторство са важни, прескачането на границите никога няма да доведе до желания успех, а само ще отдалечи детето от дейността, която има заложби да усъвършенства.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори