Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-09-19 13:32:28 +0300 Идеи за родители на поспаливи деца Да се организираме сутрин!

Да се организираме сутрин!

Да се организираме сутрин! 470 900
Идеи за родители на поспаливи деца

С началото на учебната година се налага и наместването на нов дневен режим. Ранното ставане може да се окаже трудно начинание, а и да бъде стресово изживяване за организма. Как да направим така, че сутрините ни да са по-лесни, по-малко кисели и да накараме децата да стават с желание за училище?

 

Алармата звъни в 6.30ч и не успявате да измъкнете децата изпод завививките. Дори и на вас ви е трудно да станете. Типична сутрин за много семейства, нали?

По време на лятната ваканция децата спят до когато искат или ако сте им направили режим, то той обикновено не започва толкова рано, а по-скоро в 8-9ч, нали? След това имат спокойно време да закусят, да се облекат, да поиграят без да бързат за никъде.

Когато започне училището обаче настъпва един сутрешен хаос  у дома. Децата стават трудно, постоянно им повтаряте да побързат, подсещате ги да закусят, да посетят тоалетната, да си измият зъбите, да си подредят раницата, да се облекат…  Напрежението се покачва и всички започват деня си изнервени.

Две са основните причини за трудното ставане сутрин:

  1. Липса на достатъчно сън през нощта
  2. Липса на стимул

Ако успеете да да направите малки корекции в подготовката за лягане вечер и да осигурите някои привилегии сутрин в рамките на на първите седмици от учебната година, шансът сутрините ви да станат по-приятно е много голям!

 

Да променим вечерните навици постепенно

Часът вече в 20.30ч в делчничен ден, а семейният филм, който гледате, е едва по средата. Ще навреди ли, ако децата го догледат? Всъщност да.

Как можете да реагирате в този случай? Вместо да ги „изпъдите“ да си лягат, отсичайки непреклонно „Време е за сън“, опитайте да замените репликата с „Стига толкова за днес, ще го довършим утре. Сега е време да се наспим, за да сме свежи утре“. Пазаренето за още няколко минутки, тръшкането и сърденето може би ще са елемент от поведението на децата първите няколко пъти. След известно време ще свикнат с новата рутина и ще са благодарни, че не се чувстват пребити и преуморени на следващия ден. Така се усвоява и знанието, че щом нещо не е от съществено значение – може да се отложи в името на нещо, което е с по-голям приоритет.

 

Ограничете употребата на електронни устройства

Всички възрастни знаят, че когато не си уморен е трудно да заспиш. Понякога се случва и с децата. Можете да въведете правило, че лягането се случва до определен час (в зависимост от възрастта на детето), независимо от всичко. Ако не са уморени, могат да почетат книга. Не им позволявайте достъп до електронни устройства (таблети, мобилни телефони, лаптопи, телевизори и др.) след лягане, тъй като те стимулират мозъка и го превъзбуждат. Също така, повечето такива устройства притежават повишена концентрация на синя светлина, която има пряко влияние и намалява произвдството на мелатонин – хормона на съня. Така или заспиването ще стане по-трудно, или кошмарите по време на сън са гарантирани.

 

Сутрешната организация

Сутрешната подготовка за деня е различна във всяко семейство. Изгответе сутрешен план, с който всички членове на семейството да са наясно в зависимост от потребностите им:

  1. Сутрин оправяме леглата си
  2. Минаваме през тоалетната и банята(взимаме душ, ако е необходимо).
  3. Закусваме
  4. Измиваме зъбите си
  5. Обличаме се за училище/ работа
  6. Приготвяме или проверяваме съдържанието на раницата си за училище/ чантата за офиса
  7. Взимаме си нещо за обяд/междинна закуска
  8. Обуваме се и тръгваме

Когато всеки знае какво трябва да свърши сутрин и колко точо време му трябва за това, мозъкът функционира по-спокойно и следва предварителния план за действие.

 

Как да компенсираме липсата на стимули?

Създаването на очаквания и нетърпение у децата е основният стимул, от който имат нужда. Рутината на училището и задълженията, свързани с него, могат да им се виждат безкрайно скучни и еднообразни на моменти. Като родители не можем да повлияем на училищната среда по този начин, но можем да повлияем на чувствата и емоциите на децата, свързани с училищния режим.

Например, всички ученици се радват да се похвалят на приятелчетата си с новата си раница, новия несесер, новият комплект моливи, флумастри и т.н. Комплектите за началото на учебната година можете да купувате заедно и да се вслушвате (до колкото е разумно) в предпочитанията на децата. Ако миналогодишната раница е здрава и ще издържи и тази година, няма нищо лошо да вземете нов несесер или портмоне вместо да купувате нова.

Друг вариант за стимул е да позволите на децата сами да избират закуската си една сутрин седмично. Може би ще са странни комбинации или съвсем неподходящи храни като сладолед, но ще им създадете приятното усещане за бягство от рутината. Разбира се, придържайте се към правилото веднъж седмично!

 

И накрая, позволявайте им от време на време да усетят последствията от успиването. Когато закъснеят веднъж, два пъти и им направят или напишат забележка,  кгоато пропуснат закуската и останат гладни до обяд, когато силите им свършват още преди третия час поради липса на сън децата сами ще усетят, че това не е правилният начин и ще започнат да се придържат към рутината си по свое собствено желание!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори