Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-01-22 09:50:11 +0200 4 стъпки към елиминирането на лошия навик. Как да научим детето да спре да ни прекъсва?

Как да научим детето да спре да ни прекъсва?

Как да научим детето да спре да ни прекъсва? 470 900
4 стъпки към елиминирането на лошия навик.

В повечето случаи децата не разбират, че, казвайки нещо по средата на разговор между двама възрастни, всъщност правят нещо лошо. Те просто изразяват на глас всяка своя мисъл, без значение дали моментът е подходящ. Колкото и невинни да са намеренията им, трябва да ги научим да не го правят, защото в противен случай рискуваме да им създадем лош навик.

  1. Кажете на детето да изчака. Обикновено сме склонни временно да прекратим разговора, за да чуем какво има да ни каже детето, защото това ни се струва като най-бързото възможно решение. Така обаче само толерираме лошия навик. Вместо това кажете мило и с уважение: „С тате разговаряме в момента. След като приключим, е твой ред“.  
     
  2. Обяснете му защо се налага да изчака. Ако детето не прояви нужното разбиране и се разстрои от тази ваша реакция, прекъснете за малко разговора, който водите, и му обяснете защо постъпвате така. Не бива да карате детето да си мисли, че историите му не са достатъчно интересни, нито пък да попарвате ентусиазма му, породен от това, че иска да ни сподели нещо.
     
  3. Включвайте детето в разговорите. Понякога децата прекъсват разговорите, защото не намират по-добър начин да се включат в тях. Давайте му думата при всеки удобен случай, особено когато разказвате на баща му, например, нещо за него и за нещата, които сте правили заедно през деня. Поставете се на негово място. Няма да се чувствате добре, ако някой в стаята говори за вас и заниманията ви, вместо да ви помоли сами да разкажете за това, нали?
     
  4. Помолете другите да изчакат, докато вашето дете говори. Не само децата имат лошия навик да прекъсват чуждите разговори. Децата заслужават същото уважение, което ние изискваме от тях.


Източник: sleepingshouldbeeasy.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори