Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-07-24 11:24:28 +0300 Какво да направим, когато детето се разплаче за още сладолед? Как да приучим децата към здравословното хранене?

Как да приучим децата към здравословното хранене?

Как да приучим децата към здравословното хранене? 470 900
Какво да направим, когато детето се разплаче за още сладолед?

Какво да направим, когато детето се разплаче за още сладолед?  Научете го да се храни здравословно, съветват експертите в областта на детското хранене.

Всички сме ставали свидетели на плачещи и викащи деца по магазини, кина и ресторанти. Чудели ли сте се защо родителите им просто не направят това, което са поискали от тях, за да се успокоят?

 

Реалността на децата

Истината е, че децата са много взискателни. Свикнали да са център на внимание, в техните представи те представляват ядрото на света. Трябва да сме наясно обаче, че децата в ранна училищна възраст все още не са изградили напълно усещането си за добро и лошо, както и селективната си способност, която да им помогне да знаят с точност какво иска. Затова обикновено малчуганът иска всичко. И ако се върнем на описаната по-горе сцена, в която момченцето или момиченцето плачат и изискват от родителите си, възможните решения са две: напълно да съсипете вечерта на всички наоколо или да задоволите капризите на детето си. Обикновено се случва второто.

 

Ами храненето?

Добре, но ако това, за което детето толкова настоява и плаче, е чипс, бонбони, бургер и т.н.? Дали правилната тактика е да им дадем това, което искат, или има нещо друго, което можем да приложим? Ние отлично знаем, че тези храни са пълни с трансмазнини, захар и калории и прекалената им консумация отключва различни заболявания, като кариеси, детско затлъстяване и усложненията, до които те водят. Така че постарайте се детето да не вижда такива храни у дома. Това ще даде възможност на детето само да избира какво да яде.

 

Закуска

Когато не закусваме, това често води до по-обилна консумация на храна през останалата част от деня. Ако това се комбинира с хранене навън, това допълнително увеличава шансовете да се спрем на храни с високо съдържание на мазнини (пица, дюнер и т.н.). Същото важи и за детето, което, също като нас, се стреми да засити глада си с нещо вкусно и обилно. Тялото ни ни тласка към сладки и мазни храни, за да отговори на липсата на енергия. Така че давайте пример на детето си, като закусвате заедно. А и това е още един повод за събиране на цялото семейство.

 

Подготовка

Преди да излезете навън на разходка, би било добре да хапнете първо вкъщи, особено ако знаете, че няма да има подходяща храна на мястото, на което отивате. Не позволявайте на детето си да напусне дома гладно, защото по-късно ще е почти невъзможно да контролирате менюто му. Запомнете: По-добре е да изяде повече от храната с висока хранителна стойност, която сте приготвили в домашни условия, отколкото да посяга към бързата и вредна храна от улицата заради глада си. Така че по-добре вземете нещо от вкъщи, което да изиграе ролята на междинно хранене - домашната баница или дори торта е по-хранителна от десертите навън. Тъй като децата са по-склонни да се хранят със сладки изкушения, отколкото възрастните, опитайте се да ги приучите към сушени плодове като смокини, сини сливи и кайсии. Като алтернатива, можете да носите и сурови ядки без сол. Не се притеснявайте да купувате и по-големи количества кестени – печени или варени, тъй като те съдържат много малко мазнини.

 

"Споразумение"

Проучванията показват, че децата възприемат най-добре напътствията на родителите си относно храненето чрез сключването на т.нар. „споразумение“. Този метод се базира на диалога и опита за възпитание на детето с примери и игри. Търпението ви гарантирано ще бъде възнаградено, защото още в началото на „образователната“ ви програма вие сте успели да избегнете напрежението, което обикновено произтича от раздаването на необосновани команди. Изпробвайте например "правилото за едно нещо" - игра, която дава възможност на детето само да избере един продукт, след като преди това подробно сте му обяснили коя храна каква е, дали е добра или лоша за организма му. Ако въпреки това първия път то посегне към нещо вредно, не се отчайвайте и запомнете, че формирането на хранителните навици отнема време и постоянство. Хората не се променят за един ден, без значение на каква възраст са те.

 

Имитация

Всичко, което казахме по-горе, е лишено от всякакъв смисъл в случай, че самите вие не го прилагате. Няма как да си позволите да изпиете една студена газира напитка пред детето ви, докато му обяснявате колко вредни са те за него. Родителите са модел за децата си и влияят най-силно при оформянето на навиците. Ако вие не можете да изберете здравословна храна за себе си, не очаквайте децата ви да успеят. Те много по-лесно биха възприели нова храна, ако първо видят вие да я консумирате, отколкото ако просто настоявате да я опитат. Ако вие лакомо ядете на големи хапки голяма порция мазна храна, не очаквайте детето ви да не протестира, докато му нареждате да си изяде салатата.

 

Хранителни дейности

Шансът за избор на лоша храна се е увеличава неимоверно, когато сме допуснали детето да свързва определени дейности с типове храна, които задължително вървят с тях. Колко пъти сте пропускали да си вземете пуканки в киното? Кога за последно гледахте футбол без пържени картофи и бира? Е, за децата, които нямат достатъчно натрупан опит, е най-лесно да комбинира преживяванията с храна. Нарича се теория на условните рефлекси. С други думи, когато детето се научи да гледа телевизия и да яде шоколад, той ще се стреми към същото всеки път и обратното. Големият проблем в този случай дори не е шоколадът, а фактът, че детето обвързва в съзнанието си два коренно различни стимула и в крайна сметка губи мярката за двете неща. Например, ако в киното му купите големи вместо малки пуканки, както обикновено, то ще ги изяде, защото вече не усеща пренасищането. Опитайте се да му обясните, че вкъщи го чака вкусен десерт или носете по-здравословна храна със себе си.

 

В заключение

Решението във всеки отделен случай се крие в семейната среда и в начина, по който се справяте с децата си. Когато едно дете иска сладолед или нова видеоигра, има цял списък с неща, които биха могли да бъдат направени, за да се гарантира целесъобразността и автономията на "желанията" на вашето дете.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори