Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-06-14 10:21:14 +0300 Кърменето осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота. Отбиването от кърменето (Захранване)

Отбиването от кърменето (Захранване)

Отбиването от кърменето (Захранване) 470 900
Статия на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи
Кърменето осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

При невъзможно кърмене или осигуряване на кърма поради различни причини специално произвежданите млека (формула) за кърмачета са единствената препоръчителна алтернатива на кърмата за бебето до еднагодишна възраст.  Но какво се случва след това? Как да премине бебето към следващата фаза? За какво трябва да внимавате и какво да избегнете, така че да бъдете сигурни, че малкото стомахче е пълно с храна, която подобрява развитието и доброто му здраве?

Кога трябва да започна да давам на бебето твърда храна?

Захранването означава включване в храненето на бебето на храни или напитки различни от кърмата (млека за кърмачета). Според съвременните препоръки  захранването трябва да започне около 6месечна възраст на бебето.  Освен това, на шест месеца започва и никненето на зъби, така че бебето вече може да дъвче твърди и полутвърди храни. Въпреки това, педиатърът е този, който решава дали бебето е готово да премине към следващата фаза или не, като се вземат предвид и други фактори, свързани с растежа и здравето на детето.

При ранното захранване (преди 17-та седмица от раждането),кърмата може да бъде изместена от захранващите храни, поради което децата по–рано са изложени на микробни агенти от храните и течностите, които са потенциално замърсени и могат да увеличат риска от заболявания -  диария и хранителни дефицити.

Късното захранване (след 26-ата седмица от раждането) е свързано с недостатъчен внос на енергия и хранителни вещества единствено от кърмата и може да доведе до забавяне на растежа и  хранителни дефицити.

 

Как се извършва преходът от мляко към храна?

Кърменето на децата в периода на захранване оказва защита по отношение на развитието на непоносмост или алергия към храните, което е особено важно при деца с повишен риск. Ето защо, препоръчително е децата да продължат да се кърмят през целия период на захранването. Точното време или стартът на захранването е индивидуално обусловен и се осъществява по преценка на обгрижващия педиатър и/или диетолог.  

В съвременните ръководства за захранване на кърмачетата на много страни се представят основни принципи без да се дават препоръки за специален ред или последователност на въвеждане на храните. 

Във всички публикувани национални препоръки за хранене на кърмачетата категорично е становището, че ранното въвеждане на плодов сок (преди навършване на 6 месеца) е неблагоприятно за здравето и развитието на децата.

При захранване със зеленчуково пюре е препоръчително да се започне с картофено пюре, пюре от сладки картофи, грах, тъй като те имат близка енергийна стойност до тази на кърмата/млеката за кърмачета.

От плодовите пюрета банановото пюре е подходящо за първа захранваща храна, защото има енергийна плътност (енергийна стойност на грам), близка до тази на кърмата.

Захранващите храни /зърнени каши, зеленчукови и месни пюрета/ трябва да съдържат кърма (мляко за кърмачета), които са източник на пълноценен белтък.

Основни принципи и препоръки за включване на захранващи храни при кърмачета

Възраст на детето (навършени месеци)

Вид и консистенция на храната

Брой хранителни приеми/ден

Средно количество захранващи храни на прием

4 – 5

Мека каша на зърнена основа, обогатена с желязо (първоначално без глутен, след това се въвежда с глутен ) Пюре от картофи, зеленчуци  

Пюре от банан Жълтък – 1/4

2 пъти на ден захранващи храни + кърмене при поискване /4 пъти на ден мляко за кърмачета*

Постепенно нарастване на количеството от 2–3 супени лъжици

(30–45 мл) до размера на порцията за възрастта (140–160 мл)

6 – 8

Мека каша на зърнена основа  (с глутен) Пюре от зеленчуци/плодове

Пюре с месо, риба,  Жълтък – 1/4 – ½брой Попара със сирене и масло

Макарони, Бисквити Бобови храни / Кисело краве мляко като компонент на храните (при навършени 7-8 месеца)

Плодов сок (при навършени 8 месеца

3 пъти на ден захранващи храни + кърмене при поискване /2 пъти на денпреходно мляко

170 – 190 мл

9 – 11

Смачкани и накълцани храни (на зърнена, зеленчукова, месна, плодова основа, бобови, супи, бульони), храни за консумиране с пръсти (сухар, бисквити, плод/зеленчук) Жълтък – ½ – 1брой

3  пъти на дензахранващи храни + кърмене при поискване /2 пъти преходно мляко + 1 закуска между основните хранения с храни за консумиране с пръсти (сухар, бисквити, плод/зеленчук)

190-200 мл

 

Изисквания към първата захранваща храна

 Видът на първата захранваща храна се определя в зависимост от физиологичното развитие на кърмачето, желанието на майката (лицето, което се грижи за кърмачето) и мнението на обгрижващия педиатър или диетолог; 

 Необходимо е първата захранваща храна да бъде еднокомпонентна, под формата на хомогенно пюре с мека, гладка консистенция (фино смляно); 

 Поради физиологичните особености на храносмилателната система на кърмачето, се препоръчва тя да не съдържаща глутен. Съвременните препоръки са за по-ранно въвеждане на глутен съдържащи каши – до навършване на 6-месечна възраст, но не е препоръчително те да бъдат първи захранващи храни; 

 Предлага се с подходяща лъжичка, специално произведена за кърмачета, съобразена с особеностите на дъвкателния апарат на кърмачето

 Предлага се в началото на едно обичайно хранене / с кърма или мляко за кърмаче (преходно мляко)/, като най-често това е второто или третото хранене. Предлаганото

количество постепенно се увеличава, като се започва с количество от 1–3 супени лъжици първия ден. Към 7–8-ия ден се осъществява пълно заместване на едно млечно хранене. Препоръчително е въвеждане на нова захранваща храна след интервал от 1–2 дни.

 

След въвеждане на захранващи храни кърмачетата се нуждаят от ежедневен прием на вода. От всички течности, извън майчината кърма, водата е най-добрият източник за утоляване на жаждата при кърмачето. Подходящи за кърмачето са  преварена питейна, преварена бутилирана трапезна вода, бутилирани нискоминерални и изворни води, предназначени за кърмачета. Препоръчителният среднодневен прием на течности е 130 мл/кгТМ или средно около 0.7–0.8 литра на ден.

Как трябва да се готви храната на бебето?

Идеалният начин е чрез задушаване. Сложете 50 гр говеждо или пилешко месо, 1 морков, 1 тиквичка, 1 картоф и 1 обелен домат и ги сварете и задушете на котлона. Оставете да ври около 20-30 минути, докато месото омекне, след което намачкайте с малко зехтин в блендера. Забележка: Тази храна може да се предлага на бебето около първата годинка, в зависимост рано или късно е започнало захранването. Преди да стигнете до момента, в който да му приготвяте комбинирани храни, то всяка една от тях трябва да е била въведена в менюто му поотделно на предишен етап. Консултирайте се със своя педиатър кога е подходящият момент да включите подобни рецепти в храненето на своето дете.

Какво да правя, ако детето ми реагира негативно към новите вкусове?

Проявете търпение. Много е вероятно детето да реагира и да отказва новото меню, което му предлагате. Уверете се, че му давате разнообразие от опции, за да бъде в състояние да избере храната, която задоволява вкуса му. Ако то не харесва дадена храна, не настоявайте. Забравете за нея за 15 дни и опитайте отново. Най-важното на този етап е да се даде време на детето да се приспособи към новия вкус. Настояването трябва да бъде дискретно и при никакви обстоятелства не трябва да оказва натиск върху детето да консумира по-голямо количество, отколкото иска. С други думи, накарайте детето си да свързва новата храна с приятни, а не с негативни емоции. За да помогнете на детето да асоциира храненето с приятели, добро настроение и семейната атмосфера, седнете заедно на масата по време на обяд или вечеря.

Какви храни трябва да избера?

Едно дете на тази възраст се нуждае от храна, която е богата на енергия и хранителни вещества като желязо, цинк, калций, витамин А и С и фолиева киселина.

Оризово брашно: Лекарите обикновено препоръчват да се започне с брашно от ориз, което освен, че е вкусно, е богато на желязо и рядко предизвиква алергични реакции.

Кисело мляко: Често педиатърът може да предложи като алтернатива бебешко кисело мляко, което е обогатено с желязо и калций. Особено, ако съдържа пробиотици и пребиотици, можем да бъдем сигурни, че имунната система на детето се подсилва и храносмилателната му система ще заздравява. Следват плодовете, зеленчуците и месото.

Няколко полезни сайта с допълнителна информация:

http://ncpha.government.bg/files/2preporaki%20karmacheta.pdf

http://www.premature-bg.com/specialisti/statii/item/42-primerni-shemi-na-zahranvane.html

http://www.iphs.eu/n/images/knigi_snimki/Standarts_0-3_Years_full%20text.pdf

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори