Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-14 14:06:12 +0200 Нека видим кои са основните рискове от тютюнопушенето по време на бременност за плода, както как то се отразява на бебето дълго след неговото раждане. Пушене по време на бременност

Пушене по време на бременност

Пушене по време на бременност 470 900
Нека видим кои са основните рискове от тютюнопушенето по време на бременност за плода, както как то се отразява на бебето дълго след неговото раждане.

Нека видим кои са основните рискове от тютюнопушенето по време на бременност за плода, както как то се отразява на бебето дълго след неговото раждане. Тук ще разберете как опасните вещества от тютюна могат да навредят на плода, дори ако майката е пасивен пушач.

Статистика

-20-30% от новородените годишно се раждат с поднормено тегло, тъй като майките им са пушили по време на бременността.

-Тютюнът е отговорен за значителен процент (10-15%) от децата, родени преждевременно.

-Негова е отговорността и за 10% от смъртните случаи при новородени.

-Пушенето може да доведе до вродена астма.

Как засягаме плода, когато пушим?

Цигарите съдържат вредни вещества (никотин, въглероден окис), които се вдишват от майката и се прехвърлят чрез плацентата към плода. Освен това тютюнопушенето действа като бариера за хранителните вещества и за кислорода, които трябва да достигнат до плода. Децата на майки, които са пушили по време на бременността, имат по-висок риск от респираторни проблеми, докато растат и са по-уязвими към настинки, ушни инфекции и кашлица. Проучванията показват, че способността на децата да учат също е засегната.

Може ли пасивното пушене да навреди на бебето?

Пасивното пушене също се отразява на плода. Ето защо бременните жени трябва да избягват закрити пространства, в които се пуши. Същото се отнася и за периода на кърмене, тъй като вредните вещества от дима преминават към плода чрез кърмата.

Как да спра да пуша, без да трупам допълнителни килограми по време на бременността?

Спирането на цигарите по време на бременност не предполага увеличаване на теглото. Леките упражнения и храненето, което трябва да е едновременно с ниско съдържание на мазнини и богато на хранителни вещества, могат да помогнат на бременните да наддават на тегло в умерени граници.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори