Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-07 11:52:00 +0200 Какво е развитието на пъпната връв, за какво отговаря тя и кои са симптомите, които би трябвало да ни отведат при педиатър? Пъпната връв

Пъпната връв

Пъпната връв 470 900
Какво е развитието на пъпната връв, за какво отговаря тя и кои са симптомите, които би трябвало да ни отведат при педиатър?

Какво е развитието на пъпната връв, за какво отговаря тя и кои са симптомите, които би трябвало да ни отведат при педиатър? И още – кога пъпната връв „пада“ нормално и какво да правим, когато това не се случи в правилния момент?

Развитие

1. Пет минути след раждането пъпната връв се срязва на приблизително 1,5 см от коремчето на бебето и се фиксира.

2. В началото пъпната връв няма точна форма и е леко деформирана. Има червеникав цвят и в рамките на 6-7 дни потъмнява, изсъхва, пада, а зоната около пъпчето се успокоява в рамките на 12-15 дни.

3. Ако не падне в посочения период, трябва да се консултирате с педиатър, защото е вероятно забавянето да е свързано с нарушения на имунната система.

Грижа

Пъпчето се нуждае от специални грижи, за да се избегне замърсяване. Всеки път, когато сменята пелените на бебето, почиствайте района с памучен тампон със спирт. Почистването трябва да продължи 12-15 дни, дори след падането на връвта.

За да се избегнат болки в областта на пъпа, както и други проблеми, поддържайте мястото сухо. Пелената трябва да е сгъната под пъпната връв, така че около нея да не попада урина. Пазете чувстителната област при къпане, докато не заздравее напълно.

Пъпната връв все още не е паднала. Позволено ли е да мокря бебето?

Не бива да къпете бебето във вана. По-добре ще е да го измиете с гъба, навлажнена с топла вода, и почистите с нея чувствителните зони.

Как да разпознаем инфекция?

- Ако има гной в основата на пъпната връв.

- Ако кожата около основата на връвта е червена.

- Ако бебето плаче, когато докоснете пъпната връв или кожата около нея. (Това не бива да се бърка с плача, който може да бъде предизвикан от поставянето на спирт – това е напълно нормална реакция).

Микробното замърсяване на пъпната връв се обработва с антибиотична терапия и интензивно почистване.

Пъпната връв падна, но зоната все още е мокра и подута. Защо?

Тези симптоми се отнасят до т. нар. гранулом на пъпната връв. Ако грануломът е малък, педиатърът ще приложи лечение само със сребърен нитрат. Ако областта продължава да е мокра и подута, може да се наложи операция, разбира се, изрично предписана от специалист. Трябва да знаете, че това е лека интервенция, която не изисква хоспитализация или анестезия.

Всеки път, когато бебето плаче, пъпната връв се повдига нагоре. На какво се дължи това?

В този случай бебето може да има пъпна херния. Пъпната херния се причинява от малък отвор, който се образува в мускулите на корема на детето и позволява това подуване при всеки нстиск на корема, например, когато детето плаче. Пъпната херния е състояние, което обикновено се коригира от само себе си след първите 12-18 месеца от живота на детето. Ако това не се случи, се налага операция.

Внимание!

Можете да видите няколко капки кръв по пелената, когато пъпната връв започва да пада. Това е съвсем нормално и не би трябвало да ви плаши. За да сте абсолютно сигурни, че това е нормалното състояние, обсъдете го с вашия педиатър. 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори