Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-13 10:53:19 +0300 Учебната програма от 15 септември ще е различна. Първолаците учат буквите по нов ред

Първолаците учат буквите по нов ред

Първолаците учат буквите по нов ред 470 900
Учебната програма от 15 септември ще е различна.

Политическата воля за реформи в образованието и липсата на технологично време за тяхното осъществяване ще поставят бъдещите първокласници и петокласници в нетипична ситуация - да учат по новите учебни програми, но със старите учебници.

Нов учебник ще има единствено по история за пети клас, където вместо българска история, ще се изучават епохите Праистория и Античност.

По останалите предмети учителите ще трябва сами да преценят как да компенсират разликите в материала - чрез ксерокопия от други учебници или помагала, разпечатки от интернет, картинки, видео и т.н.


От 15 септември 2016 г. в първи клас буквите ще се изучават по нов ред, но със сегашния буквар - в началото ще се комбинират буквите на гласните (а, е, о, и, ъ, у) и на сонорните съгласни звукове (н, р, л, м, й ), а след тях ще се изучава и буква я.

После ще се редуват буквите за означаване на беззвучни и звучни съгласни звукове, подредени по двойки (т - д, с - з, к - г, п - б, ф - в, ш - ж ). Най-накрая ще се изучават буквите ч, х, ц, щ, ю, ь.

Целта на промяната е децата да се научат да сричкуват по-рано, като започнат например от думата "ма-ма". Първоначалната идея бе към буквара да има допълнителни свитъци с текстове, по които да се срича, но такива няма да бъдат отпечатвани.

Това значи, че учителите ще трябва да правят сами различни комбинации от уроци и текстове, за да научат първокласниците да сричат по-рано.

Освен това новата учебна програма по български език предвижда децата да усвоят и умение за писане на мобилни съобщения на кирилица.

Смятане до 100 по усмотрение на учителя 

Бъдещите първокласници ще трябва да придобият и повече знания по математика. Освен сегашното събиране и изваждане от 0 до 20, учителите ще трябва да преподават и смятане с десетични числа от 20 до 100. В стария учебник обаче няма такива уроци и се очаква те да бъдат "наваксвани" по различен начин във всяко училище.

Децата ще бъдат научени да разпознават и да могат "да боравят" с монетите и банкнотите до 10 лв., както и досега. Но се предвижда още да разпознават и банкнотите от 20, 50 и 100 лв.

И по български език, и по математика ще има повече часове, тъй като учебната година за първи клас е удължена с една седмица - до 31 май.

По "Околен свят" първокласниците ще трябва да се научат да реагират в ситуация, която застрашава живота и здравето им. А по "Технологии и предприемачество" - да разбират понятия като труд, цена и услуга, да познават различните материали (хартия, метал, стъкло, текстил) и да пестят енергия.

Африка и Антарктида по интернет 

Най-много различия в материала без учебник ще трябва да бъдат "покрити" по география в пети клас.

През новата 2016/2017 учебна година петокласниците ще изучават подробно и континента Африка - географско положение, релеф, климатични пояси, природни забележителности, реки, държави, бит, култура и т.н., като накрая ще трябва да могат да съставят "маршрут" за примерно пътешествие там.

За Антарктида също ще се учи, но по-малко - предимно за географското му положение, природата и политическия статут. Според образователното ведомство за двата континента можело да се преподава и без учебник, тъй като имало достатъчно информация в интернет.

Разместване на произведения по литература 

Петокласниците няма да изучават задължително "Родна реч" на Иван Вазов, "Приспивна песен" на Асен Разцветников и "Най-справедливият" на Елин Пелин, но в новата програма по литература ще влязат "Хайдути" на Христо Ботев, откъси от "Похитителят на мълнии" на Рик Риърдън, легендата "Господ и дяволът правят света" и др.

По български език децата ще трябва да се научат да отговарят на житейски въпрос в устна и в писмена форма, като подберат подходящите аргументи. Освен това ще трябва да умеят да представят себе си и по електронен път.

Петокласниците ще продължат да учат смятане с обикновени и десетични дроби по математика. Освен признаците за делимост на 2, 5 и 10, те ще трябва да усвоят и признаците за делимост на 3 и 9.

Обучението по чужд език в пети клас ще бъде 119 учебни часа. В новата програма по английски език например е предвидено децата да могат да разбират текстове по темите семейство, приятели, училище и др.

Новите учебници по история ще закъснеят

Новите учебници по история за пети клас ще бъдат отпечатани и разпространени по училищата след началото на учебната година.

Дотогава учителите ще трябва или да преговарят уроците от чевърти клас, или да преподават по ксерокопия от учебника по история за седми клас, където в момента се учат Праистория и Античност.

Според новата учебна програма петокласниците ще трябва да знаят за първите човешки цивилизации, държави и форми на управление, световните религии, различните видове власти и др.


Източник: dnevnik.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори