Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-06-23 16:52:15 +0300 Четенето е наистина забавно! Ето няколко стратегии, които ще ви помогнат да насърчите детето да отваря книжките и през лятната ваканция!. Как да насърчим детето да чете през лятната ваканция?

Как да насърчим детето да чете през лятната ваканция?

Как да насърчим детето да чете през лятната ваканция? 470 900
Четенето е наистина забавно! Ето няколко стратегии, които ще ви помогнат да насърчите детето да отваря книжките и през лятната ваканция!

Разбира се, лятото е време за игри и почивка, но не само. Различни изследвания показват, че лятната ваканция води до занемаряване на някои умения сред децата, най-вече четенето. Запознайте се със 7 стратегии, които ще ви бъдат верен съюзник в подбуждането на искрата на любопитството у детето,и с които ще му покажете колко е интересен светът на книжките!

 

  1. Пренесете редовното четене от училище у дома

Някои учители имат изисквания към учениците си да четат и вкъщи, като залагат на минимум 15-20 минути на ден. Ако тази практика е въведена и от учителите на вашето дете, можете да я „удължите“ и през лятото. Ако ли не, винаги може да си направите своеобразна уговорка с вашето дете. Хубавото на тази стратегия е, че 15-20 минути не изглеждат прекалено дълго време за него и обичайно подобно предложение се приема без особени възражения.

 

  1. Свържете книгите с интересите му

Понякога стандартните четива не успяват да привлекат интереса на децата, независимо, че са обявени за най-добрите детски класики на всички времена, например. Затова се съобразете с нещата, които детето ви обича да прави или с книгите, които само би си избрало от книжарницата. Понякога ефектът от този малък жест има неочаквани ползи!

 

  1. Открийте различните формати

Комиксите са популярни сред малките деца, но ако си мислите, че са лесни за четене, значи не сте напълно запознати с тях. Повечето комикси използват сложен език и крият още по-заплетени сюжети. Друг тип книга, която би привлякла интереса на повечето деца са забавните сборници със събрани любопитни факти, рекорди, загадки, логически задачи и др. Ако детето ви си има любима книжка, подканете го да сподели любимите си откъси, факти  и геори със своите приятелчета, като им почете. Или го направете под формата на игра, в която то се изявява като радиоводещ и чете със съответната интонация. Тогава ще се забавлява не само то, гарантираме ви!

 

  1. Приемете предпочитанията му за книги

Специалистите твърдят, че е от особено значение да приемате, а не да насочвате, книжните интереси на детето си. Оставете го да развие свой собствен вкус и му покажете, че го приемате. Например, помогнете му да състави списък с любимите си заглавия или поредици, украсете го заедно и го закачате на видно място в стаята му.

 

  1. Впуснете се в дълбокото

В училище децата не само четат книги – те също така трябва да анализират историята, героите. Опитвайте се да правите същото вкъщи. Нека детето ви опише характерите на всеки един от героите в книгата, която чете в момента – силните и слабите му страни, отношенията му с другите герои, развитието му в хода на сюжета.

 

  1. Следете новите заглавия

Ако детето ви вече се е запалило по четенето, ще става все по-трудно да намирате заглавия, които да са му непознати. Затова следете местните издателства редовно и се допитвайте до препоръките на библиотекарите за подходящите книги, съобразно възрастта на детето.

 

  1. Развивайте четенето с разбиране

Децата, които четат бързо, понякога имат трудности в разбирането на сюжета или посланието на книгата. Затова разговаряйте за начина, по който заглавието се свързва с историята в книгата, дали има неочаквани обрати, дали завършекът му е харесал. Нека детето ви предложи алтернативен вариант за край на сюжета, който би му допаднал повече.

 

Безброй са ползите от четенето за децата и за възрастните. Опитайте се без да се натрапвате на детето да му разкриете невероятния свят на книгите, любопитните места и смелите персонажи. Бъдете му партньор в научаването на нови факти и разплитанто на истории, не само наставник и ви обещаваме, че малчуганът ще се "запали" истински по четенето!

 

Материалът е адаптиран от www.parents.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори