Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-27 12:24:38 +0200 В днешния свят, където всички се оплакват, че не разполагат с достатъчно свободно време, една майка от Белград, Сърбия осъзнава необходимостта от един много особен продукт. Пътят на една млада майка към собствения бизнес: Дневникът "Ja mama"

Пътят на една млада майка към собствения бизнес: Дневникът "Ja mama"

Пътят на една млада майка към собствения бизнес: Дневникът "Ja mama" 470 900
В днешния свят, където всички се оплакват, че не разполагат с достатъчно свободно време, една майка от Белград, Сърбия осъзнава необходимостта от един много особен продукт.

Това е дневник специално направен за всички бъдещи и настоящи майки. Нещо, в което една майка вярваше и създаде с цялото си сърце. Това е нейната история. 

Интервю: Тияна Мичич, автор на блога Productive Millenial

 

Здравей, Йелена! Можеш ли да се представиш?

Здравейте! Казвам се Йелена Узелац, живея в Белград и съм на 27 години. Въпреки че съм завършила икономика, винаги съм била творческа душа. Работя като бранд мениджър в мултинационална компания и не наскоро станах майка на един малък сладур на име Алекс. Той е моята сила и вдъхновение за всичко. Дори когато бях бременна, той ме мотивира да направя един много специален дневник. Този дневник е специално предназначен за бременни жени. След това имах друг дневник фокусиран върху майката и периода след бременността, който добавих към колекцията. Така че наред с официалната ми длъжност се занимавам и с това: развивам марката "Ja Mama" (бел.ред.: Аз съм майка) и управлявам профилите ѝ в социални мрежи.

 

 

Откъде ти хрумна идеята за собствен бизнес?

Просто се нуждаех от него за себе си! Всяка бременна жена и майка много добре знае колко тестове, документи, списъци със задачи, емоции и промени има по време на тези 9 месеца. Всичко това не бихте искали да загубите или да забравите един ден. Когато забременях, разбрах, че бих искала да запазя всичко на едно място. Исках да помня всеки детайл, всяко чувство и мисъл по време на тази бременност, която чаках дълго време. Освен това исках да организирам програмата си седмично и да следвам стриктно прегледите при моя лекар. Вложих сърцето си в този проект. Това, което се роди, бе дневникът със 164 страници и това е идеята зад "Ja Mama".  Деветте месеца на бременността ми подариха най-прекрасните неща на този свят: синът ми и новото ми аз. Този дневник ще помогне на всички бъдещи майки да преживеят същото.

 

Как съчета започването на нов бизнес с бременността и особено с появата на бебето?

Имах рискова бременност, затова трябваше да спра да работя още в първите месеци и не ми беше разрешено да пътувам, така че прекарвах по-голямата част от времето си вкъщи. Природата ми е такава, че не мога да стоя на едно място и да не правя нищо, така че осен да изпробвам нови рецепти, да декорирам на бебешката стая, да чета и прекарвам време с моя племенник, започнах да сглобявам и записвам дневник на бременността. Така че много скоро си намерих творческо и забавно хоби, което бавно прерасна в нещо по-голямо: Дневникът "Ja Mama". След раждането на Алекс намерих време да работя върху него и да изградя бизнеса. Сега, когато синът ми расте, трябва да призная, че е предизвикателство да се намери толкова много свободно време, необходимо за по-нататъшното развитие на бранда.

 

 

Коя беше най-трудната стъпка, за да стартираш новия бизнес?

Смятам, че когато младите хора искат да започнат нещо сами, обикновено се сблъскват със същото препятствие като мен  - намирането на финансовите средства. Разходите за започване на собствен бизнес в този случай не бяха много големи, така че поех риска.

 

Кога се нуждаеше от най-много семейна подкрепа и как те подкрепи партньорът ти?

Без подкрепата на моето семейство брандът "Ja Mama" нямаше да съществува. Правех дневниците само за себе си. С подкрепата и убеждението на семейството ми се реших да предлагам този продукт и на други бременни дами и майки. Те вярваха, че този продукт е достатъчно добър и че ще пожъне успех. И бяха прави! Дори и сега, когато дневниците "Ja Mama" се доставят навсякъде в Сърбия, тяхната подкрепа означава много за мен в моментите, когато ентусиазмът ми спада. Също така, когато трябва да се направи голяма доставка, всички се включват и помагат в процеса по опаковане.

 

Ако можеше, щеше ли да направиш нещо по-различно?

Щях да се заема с цялата история малко по-сериозна от самото начало. Не вярвах, че всичко ще се развие така. Първата поръчка беше малка и аз наистина не проследих колко точно копия бяха продадени. Сега имам таблица на Excel. Така че, независимо от това колко малко може да е начинанието, трябва да го третирате като нещо голямо и да подхождате много сериозно от самото начало.

 

Статистиката показва, че жените са по-склонни да започнат свой свобствен бизнес след появата на децата. Съгласна ли си с този факт и ако да, защо?

Наистина ли? Това е един интересен факт. Преди една година надали бих била на това мнение, но сега, когато вече съм майка, не изглежда толкова нереалистично. Вярвам, че когато родят децата си жените стават по-зрели. Те искат нещо повече от живота за себе си и децата си. Освен това, така си си свой собствен шеф, можеш да оргаинизираш времето си както поискаш и да намериш и свободоно време за бебето. Също така, когато станеш майка разбираш, че всъщност можеш да постигнеш всичко ... и с една ръка: да започнеш свой собствен бизнес и да постигнеш своите мечти.

 

 

Ти си много креативна! Откъде се вдъхновяваш?

Благодаря ти, това е наистина хубав комплимент в днешния свят на еднакви копия. Намирам моето вдъхновение във всичко около мен ... и идеите идват сами. Може би това е някакъв талант, не съм сигурна, но знам, че съм страхотна що се отнася до творчески идеи, но не се справям толкова добре с боравенето с пари. Не всеки е за всичко. Най-важното е да намериш нещо, което да те удовлетворява и нещо, в което си добър, съсредоточаваш енергията си и се развиваш в тази посока.

 

Какъв е твоят трик за продуктивност?

Скорост! Понякога ми е трудно да започна да правя нещо, което трябва да свърша, но когато го направя, съм много експедитивна и изключително съсредоточена. Чувствам се мотивирана, когато в края на деня мога да задраскам колкото се може повече неща от моя списък със задачи.

 

Какво би препоръчала на младите майки, които имат идеи за започване на собствен бизнес?

Просто продължавай! Бъди смела, трудолюбива и търпелива. И без значение как се развива бизнесът ти, никога не забравяй семейството си и децата си. Те са в основата на всичко!

 

Благодаря ти, Йелена за споделянето на твоята история с нас!

Няма защо, радвам се и за мен е чест, че имах тази възможност!

 

Можете да последвате Йелена и марката "Ja Mama" в Instagram!

А ако интервюто на Тияна ви е харесало, можете да я следите в профила ѝ в Instagram или на Productive Millenial !

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори