Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-09-07 16:01:49 +0300 Основната причина родителите да не караме децата да вършат домакинска работа е, че просто е по-лесно и по-бързо, ако вършим нещата сами. 6 причини да научим детето да се справя с домакинските задължения

6 причини да научим детето да се справя с домакинските задължения

6 причини да научим детето да се справя с домакинските задължения 470 900
Основната причина родителите да не караме децата да вършат домакинска работа е, че просто е по-лесно и по-бързо, ако вършим нещата сами.

Знаем, че децата трябва да вършат домакинска работа, но отнема много време да ги научим как да почистват и да използват пералнята, например. А особено в началото те не изпълняват задачите толкова успешно, колко очакваме и това ни прави нетърпеливи и изнервени.

Но ако не положим съгласувани усилия да ангажираме малките деца да помагат у дома, не след дълго ще се окажем в ситуация, в която тичаме из къщи и събираме неща след деца, които са достатъчно големи, за да го правят сами. Опитвайки се да спестим минути в краткосрочен план, ние осигуряваме години повече работа за себе си. А тази „заучена безпомощност“ у децата почти не подлежи на промяна.

Важно е децата да помагат у дома – полезно е за тях, спестява време за нас родителите и възпитава екипна работа в семейството. Да, ще трябва да инвестираме време в обучението им и ще се наложи да обуздаем изискванията и очакванията си докато те учат. Но усилията си заслужават.

Все още не сте съвсем убедени, че е важно децата да вършат част от домакинските задължения? Ето няколко наистина убедителни причини:

  1. Успешното справяне с поставени задачи ще укрепи самочувствието им

Успешното изпълнение на задължения у дома предоставя възможности за придобиване и усъвършенстване на нови умения. Здравословното самочувствието не идва само от големите успехи. Обикновените ежедневни дейности (съобразени с възрастта и развитието на детето, разбира се) – да си оправи леглото, да си почисти след хранене, да подреди, да пусне пералня и др. – са шансът на детето да даде своя принос към благосъстоянието на семейството, като същевременно изпъква с умения и старание.

 

  1. Всяка изпълнена от детето задача означава по-малко работа за вас

Факт е, че родителите имат достатъчно дълъг списък със задължения, които трябва задължително да се свършат – не е нужно да се натоварвате и с тези, с които детето ви е компетентно да се справи.  Ако натоварването от домакинската работа е облекчено от децата, вие ще имате повече време и енергия да прекарвате качествено време с тях и да скрепите връзката си. Или просто да се отпуснете и да отделите малко време за себе си, практикувайки любими хобита, които все не са успявали да се вредят в списъка ви.

 

  1. Включването на децата в домашната работа допринася за отношенията между тях и родителите

Извършването на безкрайно повтарящи се задължения за благото на млади хора, които изобщо не са ни благодарни и не оценяват вложения труд, може да доведе до разочарование, негодувание, избухливост и неудовлетвореност. А това са усещания, които биха повлияли негативно върху начина на общуване с децата. Повишават се нивата на стрес, заяждаме се, оплакваме се, появява се чувство на безсилие – това определено не е благоприятна среда за създаването и скрепяването на топли семейни отношения.

 

  1.  Домашните задължения помагат на децата да се научат да поемат отговорност

Един от най-простите начини, по които децата учат, е чрез действия и последствия. Ако никога няма последствия за правенето на бъркотия, те няма да се научат да поемат отговорност за действията си в къщата. Когато децата разберат от личен опит колко време отнема извършването на основни задължения, е по-вероятно да адаптират собствените си действия, за да предотвратят нежелани последствия.

 

  1. Изпълнението на домашните задължения учи на основни житейски умения

Да се ​​научат да подсушават банята, да използват прахосмукачка, да зареждат съдомиялна машина, да избират програма на пералнята, да гладят дрехи и да приготвят храна са все умения, от които децата ще се нуждаят като възрастни. Изпращането им в света като младежи, които са компетентни да се грижат за себе си, е една от основните ни цели като родители. Да ги мотивирате да вършат домакинска работа от ранна възраст е чудесен начин да постигнете целта.

 

  1. Споделените задължения изграждат семейната екипна работа

Споделянето на работното натоварване и приносът към функционирането на домакинството ще помогнат за изграждането на добре сработен екип. Чувството за споделена семейна идентичност и сплотеният екипен дух ще допринесат за изграждането на връзките в семейството и ще изгладят различията при изживяването на по-трудните семейни моменти.

 

Не се притеснявайте да натоварите децата със задължения. Разбира се, отпорът в началото ще е сериозен, но не се отказвайте. Инвестирайте време и усилия, за да научите децата на умения, за които ще ви бъдат благодарни, когато влязат в света на възрастните.

 

Материалът е адаптиран от: www.anitacleare.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори