Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-02-18 11:26:43 +0200 Един от най-вълнуващите моменти в бременността е, когато почувствате първите малки движения, които подсказват, че бебето ви рита. Движенията на бебето в утробата - кога започват първите ритници?

Движенията на бебето в утробата - кога започват първите ритници?

Движенията на бебето в утробата - кога започват първите ритници? 470 900
Един от най-вълнуващите моменти в бременността е, когато почувствате първите малки движения, които подсказват, че бебето ви рита.

Тези движения ви уверяват, че бебето се развива нормално и ви създава усещане за близост и своеобразна комуникация с плода в утробата ви.

Кога ще почувствам движението на бебето си?
Трябва да почувствате първите движения на вашето бебе между 16 и 25 седмица на бременността. Ако това е вашата първа бременност, може да не почувствате движението чак до 25-та седмица. При втората бременност някои жени започват да усещат движения още от 13-та седмица. Най-голям шанс да почувствате малките ритници е, когато се намирате на тихо място, в седнало или легнало положение.

Какво е усещането?
Бременните жени описват движенията на бебето си като пеперуди, нервни трептения или преобръщане на стомаха. В началото може да е трудно да се определи дали бебето ви се е раздвижило. Ако очакват второ или трето дете, някои майки се научават да отличават движенията на бебето от газове в червата, къркорене, или други механизми на перисталтиката.

През втория и третия триместър движенията трябва да бъдат по-отчетливи и ще можете да почувствате ритниците, ударите и лактите на вашето бебе.

Колко често трябва да чувствам, че моето бебе се движи?
В началото на бременността си може да чувствате само леки трептения от време на време. Но тъй като бебето ви расте, обикновено до края на втория триместър ритниците трябва да стават по-силни и по-чести. Проучванията показват, че до третото тримесечие бебето се движи около 30 пъти на час.

Бебетата са склонни да се движат повече в определени часове на деня, така както се редува съня и будното състояние. Обикновено те са най-активни между 21:00 ч. и 01:00 ч., точно когато се опитвате да заспите. Това нарастване на активността се дължи на променящите се нива на кръвната захар. Бебетата също могат да реагират на звуци или докосване, а дори и да ритат партньора ви в гърба, ако се притиснете твърде близо до него в леглото.

Трябва ли да наблюдавам ритниците на моето бебе?
След като движенията на вашето бебе са трайно установени (обикновено до 28-ма седмица), някои лекари препоръчват да следите ритниците, за да сте сигурни, че бебето ви продължава да се развива нормално. Няма никакви реални научни доказателства, които да докажат дали този метод е добър показател за благосъстоянието на бебето, затова се консултирайте с вашия лекар, за да видите какво препоръчва той.

Мнението варира по отношение на това как да се броят движенията на вашето бебе, но Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва да се отбележи времето, необходимо на бебето да направи 10 движения. Трябва да усетите поне 10 движения в рамките на два часа.

Ако не чувствате, че бебето ви се движи 10 пъти до изтичането на двата часа, опитайте отново по-късно през деня. Тогава, ако все още не можете да усетите 10 движения за два часа, или вашето бебе е много по-малко активно от нормалното, обадете се на вашия лекар, който може да провери сърдечния ритъм и движенията на вашето бебе.

Какво да правиш, ако усещаш движението на бебето?
Ако все още не сте навлезли в 25-та седмица и не чувствате, че бебето ви се движи, или не сте сигурни, че това, което чувствате, всъщност е вашето бебе, не изпадайте в паника. Когато бебето ви расте, ще можете по-добре да разпознавате движенията му. Също така ще разберете в кое време на деня бебето ви е най-активно. Някои бебета просто се движат по-рядко от други, не са толкова активни и същевременно се развиват напълно нормално.

Липсата на движение също може да означава, че бебето ви е заспало. Може да почувствате по-малко ритници и удари след 32-тата седмица, когато бебето ви става по-голямо и има по-малко място за движение в матката.

Ако бебето ви е започнало да се движи редовно и не чувствате поне 10 движения в рамките на два часа или движенията се забавят значително, е време да се обадите на вашия лекар!


Ето ръководство за възможните движения на вашето бебе:

  • Седмица 12: Вашето бебе трябва да започне да се движи, но вероятно няма да можете да почувствате нищо, защото бебето все още е много малко.
  • Седмица 16: Някои бременни жени ще започнат усещат потрепвания в корема си, нежни като полет на пеперуда. Все още е рано да се отличава със сигурност дали става въпрос за бебешки ритници или придвижване на газове по червата.
  • Седмица 20: До този момент в развитието на вашето бебе може да започнете да усещате му движения.
  • Седмица 24: Движенията на бебето започват да се утвърждават. Може също да започнете да се чувствате леки потрепвания когато бебето хълца!
  • Седмица 28: Бебето ви се движи често. Някои от ударите и ударите може да ви спрат дъха.
  • Седмица 36: Бебето е пораснало и почти няма място за движение в матката, затова и движенията му се забавят малко. Въпреки това, уведомете вашия лекар, ако забележите значителни промени в обичайната активност на вашето бебе. Трябва да усещате последователни движения през целия ден.

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори