Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-12 10:26:59 +0300 Доминантна ръка при малките деца

Доминантна ръка при малките деца

Доминантна ръка при малките деца 470 900
Израствайки децата развиват предпочитание към използването на едната ръка спрямо другата. Когато е на лице доминантна ръка слагаме определение  „десничар“ или „левичар“.

Израствайки децата развиват предпочитание към използването на едната ръка спрямо другата. Когато е на лице доминантна ръка слагаме определение  „десничар“ или „левичар“. Любопитен факт е, че малък процент от хората се справят еднакво добре при изпълнението на задачи и с двете си ръце.

Какво означава доминантна ръка?

Доминантна ръка е онази, която предпочитаме за изпълнението на фини и груби двигателни задачи. Това включва дейности като писане, рязане, хващане, хвърляне на топка и др.

Посочването на доминираща ръка всъщност не е избор, защото не е съзнателно решение, което вземаме като деца. Генетиката и мозъчната дейност на индивида играят основна роля в определянето на доминиращата ръка.

Като родители не е препоръчително да се опитвате да повлияете върху избора на доминантна ръка на вашето дете. Също така не трябва да се притеснявате, ако детето ви не развие доминантна ръка до определена възраст. Позволете на природата да си свърши работата, но все пак говорете с педиатъра на детето си, ако възникнат притеснения и въпроси.

Доминантна ръка при малките деца

Някои деца откриват своята доминираща ръка много рано. Кърмачетата могат да започнат да развиват истинско предпочитание към лява или дясна ръка след като навлязат в 9-и месец.

По-целенасочено използване на едната ръка като доминираща започва да се наблюдава между 18 месеца и 2-годишна възраст. Но при  някои деца не е изключено това да се да установи когато навършат 4 или 6 години. Когато децата започнат да рисуват или да се учат да пишат може да установите, че все още не са избрали доминираща ръка.

Доминантна ръка – видове

  • Наричаме хората, които предпочитат да използват дясната си ръка за изпълнението на повечето задачи десничари. Преобладаващата част от населението са десничари. Ежедневно използвани инструменти като ножици, отварачки за консерви, дори тетрадки са проектирани за използване с дясна ръка.
  • Наричаме хората, които предпочитат да използват лява ръка за изпълнението на повечето задачи левичари. Те представляват значително по-малка извадка от населението. Някои ежедневни задачи могат да се окажат предизвикателни за левичарите, защото необходимите инструменти са предназначени за мнозинството от хора разчитащи най-вече на дясна ръка. Разбира се, днес вече има варианти на най-често употребяваните инструменти предназначени за левичари.
  • Малък процент от хората предпочитат да използват като доминираща дясната си ръка за едни задачи, а лявата за други задачи. Наричаме този феномен кръстосана доминация. Например, дете с кръстосана доминация на ръцете може да пише с дясната си ръка, а да хвърля топка с лявата.
  • Само около 1% от населението се справя еднакво добре в изпълнението на всяка задача, използвайки както дясната си ръка, така и лявата. Наричаме тези хора амбидекстри.

Две ръце за изпълнението на една задача

Въпреки че доминирането на ръцете означава, че задачите се изпълняват по-ефективно от доминиращата ръка, недоминиращата ръка също играе роля. Това е известно като двустранна координация и е важно умение за ефективността на работата ни. Например, когато пишем на компютъра двете ръце работят заедно.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори