Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-18 13:44:31 +0300 Физическата активност не само подсилва тялото на вашето дете, но и оказва благоприятно влияние върху емоционалното и психичното му състояние. Защо добрата физическа активност е важна за развитието на детето - втора част

Защо добрата физическа активност е важна за развитието на детето - втора част

Защо добрата физическа активност е важна за развитието на детето - втора част 470 900
Физическата активност не само подсилва тялото на вашето дете, но и оказва благоприятно влияние върху емоционалното и психичното му състояние.

Първа част на материала може да прочетете тук.

 

Ползи от спорта за емоционалното и психичното здраве на детето

Ето някои от ползите от поддържането на добра физическа активност за психичното здраве на детето:

 

  1. Подобрява настроението

Многобройни проучвания показват връзка между спорта и положителния му ефект върху настроението. Специалистите твърдят, че спортуването води до повишаване на нивото на серотонин в централната нервна система, което от своя страна повишава чувството за благополучие, повишава апетита и спомага за неутрализирането на депресията.

 

  1. Намалява стреса

Спортуването също така помага при  управление на психическия стрес, намалява чувството на тревожност и успокоява други съществуващи психически напрежения. След тренировка има повишена концентрация на невротрансмитера норепинефрин в мозъка, за който е известно, че влияе върху мозъчната реакция на стреса.

 

  1. Повишава познавателността

Различни проучвания показват връзката между спорта и неврогенезата. Неврогенезата е процес на създаване на нови мозъчни клетки, които спомагат за подобряване на цялостната мозъчна ефективност и функция. Други проучвания показват, че активните тренировки може да увеличат нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), протеин в тялото, за който се смята, че помага при вземането на решения и ученето. И още едно проучване, проведено от изследователи от Университета на Илинойс, установява, че децата, които тренират, са по-добри в концентрирането на вниманието или способността да блокират неподходяща информация и да се съсредоточат върху конкретна задача, като същевременно се забелязва повишена способност за превключване между когнитивните задачи.

 

  1. Повишава самочувствието

Изследванията показват, че физическата подготовка е свързана с повишаване на самочувствието и себеусещането.

Има редица други предимства, които се забелязват при децата, които поддържат добра физическа активност, включително по-остра памет, повишена производителност, подобрен сън и повишена креативност.

Чрез развиване на здравословни навици от ранна възраст, детето ви ще продължи да развива своята физическа активност и ще вижда ползите за цялостното си състояние през целия си живот.

 

Видове дейности

Когато тренирате с детето си бъдете креативни в избора си на дейност, за да ги държите ангажирани и развълнувани. Има много видове упражнения, всяко от които допринася по различен начин за изпълнение на обсъдените преди това ползи за здравето. Според изданието Harvard Health Publishing има четири основни типа упражнения. За да видите максимални ползи за здравето заниманията трябва да включват упражнения и от четирите типа. Да накарате детето си да се захване с един или два обаче е чудесно начало.

  1. Аеробни упражения

Аеробните дейности повишават сърдечната честота и подобряват ефективността на белите дробове. Такива спортове са:

  • плуване;
  • каране на кънки/ролери;
  • танцуване;
  • катерене;
  • колоездене;

 

  1. Дейности, които подобряват гъвкавостта

Заниманията, които насърчават гъвкавостта, помагат на стойката на детето и минимизират риска от нараняване при друга физическа активност. Дейностите за трениране на гъвкавостта включват:

  • активна игра на детска площадка;
  • гимнастика;
  • йога;

 

  1.  Упражнения, които спомагат укрепването на мускулите

Тези упражнения ще помогнат на детето ви да изгради силни мускули и кости. Развитието на добра мускулатура позволява на децата да извършват всякакви ежедневни задължения без усилие. Дейностите, които насърчават укрепването на мускулите, включват:

  • вдигане и носене на неща като покупки или играчки (трябва да се избягва вдигането на прекалена тежест по време на детството и юношеството);
  • качване по стълби;
  • дейности на детска площадка като използване на люлки, катерушки и други обезопасени съображения;

 

  1. Упражнения за баланс

Подобряването на баланса в ранна детска възраст може да помогне на децата да се чувстват по-стабилни и координирани. Упражненията за баланс за деца включват:

  • скачане на въже;
  • ходене по балансираща греда или лента на пода;
  • стоене на един крак

 

Излагането на деца на широк спектър от физически активности ще им помогне да запазят доброто си физическо състояние през целия живот. Важно е да позволите на детето само да прецени кой спорт е най-подходящ за него. Колкото по-забавно е едно упражнение за детето, толкова по-добре, защото по този начин то ще възприема спорта като удоволствие, а не като задължение.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори