Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-21 19:44:06 +0300 Бързите обороти на изображенията се отразяват зле на все още крехката нервна система на децата. Изключете телевизора!

Изключете телевизора!

Изключете телевизора! 470 900
Бързите обороти на изображенията се отразяват зле на все още крехката нервна система на децата.

Подобно на повечето въпроси, свързани с деца, и отношенията им с телевизията имат две страни. Експертното мнение не е единно, но се съгласява за следното: Сам по себе си, телевизорът е неутрален инструмент и само начинът, по който ние самите го употребяваме, му добавя положителна или отрицателна нагласа.

Какво казват експертите за връзката на детето с телевизора?

Според много специалисти, децата под 2-годишна възраст не бива да гледат телевизия. Причината е, че бързите обороти на изображенията се отразяват зле на все още крехката нервна система и се свързва със случаи на припадъци. Ето защо всички видео игри съдържат предупреждение (което се отнася и за възрастните), според което трябва да се взима почивка на всеки час игра. Това е условие, с което децата трябва да са започнати, преди да започнат да играят.

Телевизор в детската стая. Да или не?

Телевизорът в детската стая може да се превърне в неконтролируем навик: колкото по-големи стават децата, толкова по-лесно става за тях да превключат каналите, когато пожелаят, дори и през нощта, когато повечето програми са неподходящи за тях. Някои родители предпочитат другата крайност и напълно забраняват гледането на телевизия на децата си. Някои отиват още по-далеч и изнасят телевизора дори от хола. Рационалното му използване е единственият начин да се избегнат конфликтите между членовете на семейството, вместо телевизията да се бъде издигната в култа на „забранения плод". Телевизията и видео игрите изискват някои правила, които трябва да бъдат спазвани от всички.

5 закона при гледането на телевизия

  1. Гледане по график. Можете да изберете времето, когато да гледате телевизия въз основа на програмата. Така и вие, и детето ви, ще се научите да бъдете активни зрители. Лесно е: включвате телевизора, за да изгледате предаването, което сте избрали по-рано, и го изключвате, веднага след като то свърши.
  2. Изключете телевизора. Телевизорът не бива да остава включен просто ей така, освен ако някой не го е включил, за да гледа нещо конкретно. Изследванията показват, че вниманието на децата се разсейва от играта им и способността им да се концентрират силно намалява, когато телевизорът в стаята винаги е включен.
  3. Телевизорът не е детегледачка. Работете на смени, наемете бавачка или търсете друго решение, за да може винаги да има около детето ви някой, който да го занимава. В никакъв случай не възлагайте това на телевизията.
  4. Ако имате кабелна, сателитна или цифрова телевизия, можете да заключите устройството за деца, в съответствие с инструкциите на фирмата, която осигурява връзката.
  5. Един час телевизия на ден е достатъчен. По-добре детето да прекарва повече от времето си в по-творчески и активни занимания.

Какво да гледат децата по телевизията?

Съществува голямо разнообразие от програми, от които можем да изберем най-безопасните за нашите деца, за да не ги излагаме на излишен и понякога болезнен за психиката им риск.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори