Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-08-18 16:01:29 +0300 Преобръщането е един от важните етапи в развитието на вашето малко съкровище. Усвояването му е вълнуващо преживяване както за бебето, така и за родителите му. Как да насърчим бебето да започне да се обръща?

Как да насърчим бебето да започне да се обръща?

Как да насърчим бебето да започне да се обръща? 470 900
Преобръщането е един от важните етапи в развитието на вашето малко съкровище. Усвояването му е вълнуващо преживяване както за бебето, така и за родителите му.

Както при всеки етап от развитието на децата, така и при този у родителите възникват множество въпроси и притеснения – „Кога ще настъпи правилният момент?“,  „Мъничето ми изобщо не проявява интерес към това да се обърне.“, „Закъснява ли в достигането на този етап от развитието си моето дете?“ и др.

 

На каква възраст обикновено бебетата започват да опитват да се преобръщат?

Повечето бебета усвояват умението да се преобръщат на възраст от 4 до 6 месеца, като в началото се започва с преобръщане от коремче на гръбче.

В продължение на няколко месеца вашето бебе ще усъвършенства новата си способност, включително постигането на по-предизвикателното преобръщане от гръб по корем. До навършването на 6 месеца повечето бебетата вече успяват да се преобръщат самостоятелно от корем по гръб и обратно.

На около 4-месечна възраст обикновно бебета вече са добили способността да държат главата си изправена без опора, да държат малка играчка и да се избутват на лакти докато лежат по корем. Всички тези умения им помагат в овладяването на техниката за преобръщане.

 

Как да насърчите бебето си да се преобъръща?

Бебетата се научат да се преобръщат инстинктивно, така че това не е нещо, на което трябва да ги учите. Въпреки това, има действия, с които ще насърчите този ключов момент в развитието им.

Поставянето на вашето бебе по корем е чудесен начин да насърчите уменията, необходими за преобръщане. Повечето педиатри препоръчват да поставяте бебето си по корем всеки ден, като се започне от най-ранните му дни у дома.

Но първо и най-важно е да осигурим на бебето безопасно и удобно пространство за движение. Можете да го поставите върху постелка за игра, в неговото креватче, на пода или да го поставите директно върху корема си, като нежно го придържате на място.

Някои бебета не се наслаждават на времето, което прекарват по корем в началото и е важно да не ги насилвате, особено ако са нервни и плачат. Освен това не забравяйте, че не трябва да прекалявате с продължителността на моментите по коремче, нито да оставяте детето без надзор, особено докато е по корем.

Специалистите препоръчват преди да започнете да поставяте бебето си по корем да изчакате пъпчето му напълно да зарасне. В съвсем ранна възраст, когато мускулите му все още са твърде слаби не се препоръчва повече от 30 секунди в позиция по корем. След навършване на 2 месеца продължителността на периодите по корем се увеличават между 3 до 5 минути на ден.

Не бъдете твърде педантични в изчисляването на минутите, особено ако детето все още не одобрява престоя си по корем, става неспокойно или плаче. Винаги се уверявайте, че пелената на бебето е чиста и то не е преуморено преди да започнете. Винаги наблюдавайте бебето си, когато е по коремче.

Старайте се процесът да е забавен и игрив. Примамвайте детето с играчка в ръцете ви или поставена отстрани, така че да го насърчите да вдигне главичка и да се огледа наоколо. Взаимодействайте с него, установявайте зрителен контакт.

 

Как да направите пространството безопасно

След като вашето бебе може да се преобръща, за него се отваря цял нов свят, защото може да се движи. Но това също означава, че трябва да сте по-внимателни. След като малкият изследователн е  вече мобилен или покаже признаци на мобилност, неговите способности ще ви изненадат,

Наистина е важно родителите да разберат, че дори новородените понякога могат и успяват да се преобърнат, което налага съответното обезопасяване на пространството. Предотвратяването на падания и наранявания се превръща в приоритет.

Отново повтаряме – никога не оставяйте бебето си без надзор и бъдете особено внимателни, когато е на повдигната повърхност като маса за повиване, диван или легло, защото може да се преобърне и да падне на пода.

Уверете се, че сте отстранили всички опасности от задавяне или играчки с разхлабени, висящи връзки или подвижни части. Спуснете се на нивото на детето (където то лежи, пълзи и се търкаля) и се уверете, че наблизо няма остри ръбове или опасни предмети.

Проверете дали повърхността, върху която го поставяте, е твърда. Уверете се, че няма меки, пухкави одеяла или предмети, в които бебето може да се оплете, и по този начин да се възпрепятства дишането му.

 

Съвсем естествено е да се тревожите кога бебето ви ще достигне и този етап от развитието си.  Само не забравяйте, че и тук е валидно правилото, че няма точно определен момент, в който е сигурно, че то ще придобие умението за преобръщане, възрастта варира в определени граници. Въпреки това, ако имате някакви притеснения относно мобилността му, не се колебайте да се свържете с вашия педиатър.

Тестът е адаптиран от: www.verywellfamily.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори