Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-09-02 13:29:29 +0300 Бронхиолитът е вирусна инфекция, обикновено след среща с респираторен синцитиален вирус (RSV), която сравнително често засяга деца под 2 години. Бронхиолит при бебетата – симптоми и лечение

Бронхиолит при бебетата – симптоми и лечение

Бронхиолит при бебетата – симптоми и лечение 470 900
Бронхиолитът е вирусна инфекция, обикновено след среща с респираторен синцитиален вирус (RSV), която сравнително често засяга деца под 2 години.

RSV се разпространява лесно по въздушно-капков път. При по-големи деца и възрастни RSV може да причини кашлица и/или настинка, а при малки деца бронхиолит.

Обръщаме внимание, че бронхиолитът е различен от бронхита, който е характерен с дълбока кашлица с много слуз и може да засегне хора от всички възрасти.

 

Симптоми на бронхиолит

Ранните симптоми са подобни на настинка – кихане, хрема или запушен нос, температура над 38℃. След което бронхиолитът може да причини други симптоми като:

  • учестено дишане,
  • лиса на апетит дори отказ от приемане на храна,
  • хрипове,
  • кашлица,
  • учестен сърдечен ритъм.

 

Лечение на бронхиолит

Важно е педиатър да прегледа бебето, когато има сигнал за влошаване на здравословното му състояние. Така ще се избегнат усложнения и ще се избере най-подходящото лечение. Бронхиолитът обикновено не изисква специално лечение и се третира в домашни условия. В  редки случаи обаче е възможно да се наложи хоспитализиране.

Задължително лекар трябва да прегледа детето, ако:

  • дишането му е затруднено,
  • температурата му не може да бъде свалена и дори се повишава,
  • е летаргично и постоянно спи,
  • са на лице признаци на обезводняване – няколко поредни сухи пелени при смяна.

При проява на изброените симптоми опитайте се да не изпадате в паника. Не се опитвайте да понижавате температурата като съблечете част от слоевете дрехи на бебето и/или като го мажете с хладка вода и оцет.

 

Детският организъм, особено в ранна възраст, е деликатен и е необходимо да се подхожда с внимание и грижа. Редовно следете дали вашето бебе има апетит, наддава здравословно на тегло, диша нормално, какви са причините да е раздразнително и др. Обсъдете с педиатър, ако имате притеснения. Не предприемайте лечение самосиндикално без консултация със специалист.

 

Материалът е адаптиран от: www.nhs.uk

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори