Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-05 14:51:50 +0300 При децата понякога можем да пропуснем лесно симптомите на диабет тип 1 и тип 2. Ето за какво трябва да внимавате според здравните експерти. 10 признака на диабета, които лесно можем да пропуснем у децата

10 признака на диабета, които лесно можем да пропуснем у децата

10 признака на диабета, които лесно можем да пропуснем у децата 470 900
При децата понякога можем да пропуснем лесно симптомите на диабет тип 1 и тип 2. Ето за какво трябва да внимавате според здравните експерти.

Според Американската асоциацията за диабет приблизително 283 000 души под 20-годишна възраст са били диагностицирани с диабет - и броят им продължава да расте. Има два вида диабет (тип 1 и тип 2) и зад появата на всеки от тях има различни причини, рискови фактори и усложнения.

 

Диабет тип 1: Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което кара имунната ви система да атакува клетките на панкреаса, спирайки естественото производство на инсулин. Инсулинът е важен, защото помага на захарта в кръвта (известна още като глюкоза) да попадне в клетките на тялото, където се използва като тяхно енергийно гориво. Захарта обаче може да се натрупва в кръвта без инсулин, което може да доведе до тежки последици. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), диабет тип 1 е по-често срещан при деца, тийнейджъри и млади възрастни. Не е известно какво причинява диабет тип 1, но генетиката и факторите на околната среда могат да играят роля за отключването му.

Диабет тип 2: Въпреки че не е толкова често срещан при младите хора, диагнозите на диабет тип 2 се увеличават с продължаващата епидемия от затлъстяване сред тях и по-възрастните. Това се случва, когато тялото не реагира на инсулина, който се произвежда. Тялото не използва добре инсулина и не може да поддържа кръвната захар в нормални нива, според CDC. Освен наднорменото тегло, други рискови фактори за диабет тип 2 включват липса на физическа активност, фамилна анамнеза, диагностициран преддиабет (инсулинова резистентност) и др.

 

Чудите се дали детето ви може да има диабет? По-долу разбихме някои симптоми на диабет по отношение на прием и изход. Приемът е свързан с това, което детето ви консумира; изходът се отнася до това, което вашето дете отделя и освобождава от тялото си.

 

Много признаци на диабет тип 1 и тип 2 се припокриват при децата. Една основна разлика включва манифестирането на симптомите. Според CDC диабетът тип 1 може да се развие бързо (за няколко седмици или месеци) и може да бъде тежък. Родителите понякога забелязват, че детето им не се държи както обикновено, но не могат да определят точно причината, казва д-р Лари Дийб, бивш президент на Американската асоциация за диабет и директор на центъра за диабет към Tallahassee Memorial HealthCare във Флорида. Симптомите могат лесно да бъдат отхвърлени като нормални за периода на подрастване.

От друга страна, диабет тип 2 има тенденция да се развива бавно с течение на времето и децата изобщо не проявяват някакви специфични симптоми. Диабет тип 2 често се диагностицира по време на профилактичен преглед.

 

Всъщност общите показатели за диабет са синоним на детството като цяло, според Мая Фелър, доцент по хранене в Нюйоркския университет, която има частна диетична практика в Бруклин.

Ето 10 възможни признака на диабет при деца, но имайте предвид, че този списък не е изчерпателен. В случай, че намирате притеснителни симптоми у детето си, се обърнете незабавно към неговия педиатър, за да проверите състоянието му.

1. Увеличават се потребностите от храна и вода, извън типичния до момента апетит.

2. Теглото рязко спада, без детето да е на диета.

3. Увеличава се честотата на уриниране, особено вечерно време.

4. Променените енергийни нива и изтощението са често срещани симптоми за скрит диабет.

5. Стомашни проблеми като гадене, повръщане или стомашни болки.

6. Замъглено зрение, причинено от висока кръвна захар.

7. Изтръпването или мравучкане по крайниците, причинени от диабетна невропатия (увреждане на нервите).

8. Рани и порязвания, които заздравяват бавно, са признаци на диабет тип 2.

9. Потъмнели участъци от кожата - в кожни гънки, като подмишниците и областта на шията.

10. „Плодов" или „ацетонов“ дъх, показващ диабетна кетоацидоза и обикновено присъства само при диабет тип 1.

 

Ако се съмнявате, че вашето дете проявява симптоми на диабет 1 или диабет тип 2, е най-добре да насрочите среща с вашия педиатър, който да ви насочи към детски ендокринолог за адекватна.

Децата с диабет трябва да започнат инсулинова терапия възможно най-скоро, за да предотвратят проблеми със зрението и нервната си система. Високата кръвна захар може също да увреди кръвоносните съдове, което е свързано с развитие на последващи бъбречни заболявания, инсулти и инфаркти.

Ако детето ви е диагностицирано с диабет, то може да не е в състояние да схване колко е важно да мониторира постоянно нивата си на кръвната захар, което означава, че е важно да има хора около себе си, които са наясно със ситуацията и знаят как да действат.

Децата с диабет тип 1 могат да следват различни планове за лечение и грижи според нуждите си в сравнение с тези с диагноза диабет тип 2.

 

Материалът е адаптиран от: https://www.parents.com/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори