Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-06-02 16:24:41 +0300 Възпитанието на децата ви с оглед на тяхната индивидуалност изисква търпение и постоянство. Как характерът на децата може да промени възпитателния подход на родителите?

Как характерът на децата може да промени възпитателния подход на родителите?

Как характерът на децата може да промени възпитателния подход на родителите? 470 900
Статия на Академия за родители
Възпитанието на децата ви с оглед на тяхната индивидуалност изисква търпение и постоянство.

Ако искаш да се запознаеш подробно с темата, eла на Мини Академия за родители в твоя град през юни

 • За да научиш повече за типове темперамент според Хипократ (холерик, меланхолик, флегматик и сангвиник) с техните основни психологически особености.
 • За да можеш да определиш типа темперамент на детето си и да научиш как да адаптираш поведението и комуникацията си спрямо темперамента  и характера му и какви занимания и игри са полезни за дадения темперамент
 • Да разбереш разликата между темперамент и характер, както и да научиш повече за следните характери: лигав, инат, ревльо, притеснителен, несръчен, крещящ, манипулиращ

Срещите са напълно безплатни - за повече информация, дати и часове на различните локации посетете www.parentacademy.bg

 

Многодетните родители ще ви кажат, че няма две еднакви деца. Независимо, че децата са отгледани в един и същи дом, с едни и същи родители и по едни и същи принципи, те подхождат към живота по много различен начин.

Например едното дете може да е тихо, прилежно и отговорно, а другото да обича да се забавлява и да предприема рискове, като се стреми да бъде център на внимание. Нито един от двата подхода към живота не е грешен или по-добър, те просто са различни. Но тези разлики ще окажат влияние върху възпитанието.

Бързо ще установите, че това, което работи с едно дете, може да не е удачно за друго. Тази действителност може да се окаже неприятна през ранните години, особено ако предпочитате по-предсказуем и структуриран подход към възпитанието.

За съжаление обаче, отглеждането на деца не е никак предвидимо. То е объркано, сложно и постоянно се развива. Но ще постигнете успех, ако приемете факта, че трябва да променяте подходите си за възпитание - особено когато става въпрос за личността на децата ви.

Приспособяване на възпитанието към личността

Точно както възрастните, и децата имат различни характери. Те могат да бъдат общителни, уравновесени или интровертни. По същия начин силните страни на едно дете могат да бъдат слаби страни на друго.

Ключът за родителите е не само да идентифицират тези различия, но и да ги разбират и да се постараят да се нагодят към тях. Да знае как да възпитава всяко дете по начин, който е деликатен и съобразен с неговата личност, е едно от най-добрите неща, които един родител може да направи. Ето няколко съвета за това как можете да се адаптирате.

 • Опознайте личността на детето си

За да възпитате детето си в съответствие с неговата личност, трябва наистина да знаете какво представлява тя. А най-добрият начин да направите това е да опознаете детето. Помислете как то взаимодейства с други хора. Смело ли е и разговорливо или се държи настрана и наблюдава? А може би детето ви е някъде по средата.

Също така, трябва да се замислите какви дейности предпочита детето ви. Изследвайте неговата емоционална чувствителност, колко добре понася разочарования, с какво количество енергия си служи и как реагира на промени. Всички тези характеристики ви дават представа за личността и темперамента на детето ви. И ако им обръщате внимание, те ще ви послужат като ориентир в работата ви като родители.

 • Ценете това, което то представлява

За родителите може да е трудно, когато децата не са точно такива, каквито са очаквали. Например, може би сте мечтали да имате спортна звезда, но детето ви предпочита музиката и книгите. Или може би детето ви не прилича на вас, а вие сте се надявали на дете, което да споделя любовта ви към приключенията.

От друга страна, да предположим, че детето ви е точно като вас, с всички недостатъци и постоянно се спречквате. Независимо кое е детето ви, важно е да откриете чудото и радостта в това, за което то е призвано. Освободете се от всякакви предубеждения и се научете да приемате и оценявате красотата на личността на детето си. Разбира се, никое дете не е съвършено и ще има дни, в които поведението му ще е изтощително, но винаги търсете чудесата в личността му и обичайте и оценявайте това, което е специално в него.

 • Научете се да бъдете съпричастни

Понякога чертите на характера на децата могат да бъдат дразнещи. Може би детето ви се размотава, а вие сте човек, който обича да спазва график. Или може би вие сте по-социални, а детето ви предпочита да си стои вкъщи. Ще има моменти, в които вашата личност и тази на детето ви няма да си хармонират. Нещо повече, тези несъответствия могат да доведат до конфликти.

Поради тази причина е важно да направите крачка назад и да погледнете на нещата от позицията на детето си. Това не означава, че то трябва да командва и определя как семейството да прекарва времето си. Но е важно да бъдете съпричастни към нещата, които дават на детето ви спокойствие и комфорт. Търсете решения и компромиси, за да избегнете потенциални конфликти.

Например, ако детето ви предпочита да прекарва повече време у дома, опитайте се да го уведомявате възможно най-рано за предстоящите събития и след това да постигнете компромис за това колко време ще отнеме. По този начин детето ви отстъпва, като присъства на семейната проява, но и вие се съобразявате с нуждата му от почивка.

 

Как се възпитават различни личности

Когато децата растат и се изграждат, тяхната индивидуалност започва да се проявява. Да знаете как да се адаптирате към уникалната и непрекъснато развиваща се личност на детето си не само ще ви направи по-успешен родител, но и ще му покаже, че не само го обичате и цените, но и разбирате какво представлява като личност.

Нищо не говори за любов повече, от това да бъдеш опознат на най-дълбоко ниво. Следват няколко начина за възпитание на някои от най-често срещаните личностни характеристики. Имайте предвид обаче, че човешките характери са сложни и съдържат много особености. Така че, въпреки че тези съвети дават някои общи насоки, поведението на вашето дете ще бъде много по-комплексно от това, което е представено тук.

 • Чувствителното дете

Чувствителните деца са грижовни и съпричастни и се отличават с голямото си сърце. Те са дълбоко загрижени за света около себе си и често лесно биват наранявани. Понякога те са и мълчаливият тип, когото другите често трябва да подканват да се изкаже. Чувствителните деца се нуждаят от увереност, за да бъдат сигурни и спокойни.

Нека знаят, че сте на тяхно разположение, и бъдете внимателни с коментарите си. Всичко, което кажете, ще бъде взето присърце. Освен това, не забравяйте да признаете грижовната им страна. Въпреки че може да е разочароващо, че чувствителното ви дете се разплаква толкова лесно, важно е също така да подкрепите тази тяхна страна. Толкова малко хора са надарени с дълбока съпричастност и любов към ближните.

 • Упоритото дете

Това дете е решително и независимо - то е роден лидер. Родено със стремеж да учи и да постига резултати, това дете понякога може да бъде предизвикателство. То иска да прави всичко самостоятелно - независимо дали закопчава палтото си или си прави сандвич, това дете е изключително независимо.

Понякога решителното дете може да изглежда взискателно и твърдоглаво, но ако се съсредоточите върху това да му дадете, колкото се може повече свобода, и двамата ще бъдете по-щастливи. Не забравяйте да окуражавате решителното си дете и да хвалите усилията му, дори когато не успява. И не се обезсърчавайте. Вашето упорито дете вероятно ще се окаже много успешно в живота.

 • Детето, което обича да се забавлява

Това жизнерадостно, щастливо и общително дете често е игриво и забавно. Те обичат да са център на внимание и могат често да ви прекъсват. Като родител е важно да разпознаете тези характеристики като положителни черти и да намерите начини да канализирате техния ентусиазъм.

Това дете иска да се забавлява, така че бъдете на една вълна с него и се шегувайте. А когато става въпрос за дисциплина, използвайте лека ръка. Този тип деца искат щастлив свят. Затова не бързайте да ги поправяте.

 • Сериозното дете

Логично, самостоятелно, целенасочено и зряло е най-добрият начин да се опише сериозното дете. Всъщност хората често се учудват колко зрели са тези деца за възрастта си. Обикновено те са уверени в себе си, ученолюбиви и аналитични. Но те също така могат да се борят с перфекционизма. Сериозното дете обича да научава нови неща. Те са мислителите в семейството.

Затова, когато става въпрос за възпитание на сериозно дете, приемайте сериозно неговите мисли и мнения. Вслушвайте се в това, което имат да кажат. И ако не сте съгласни с тях, покажете го по конструктивен начин. Когато става въпрос за взаимодействие със сериозно дете, опитайте се да бъдете логични. Например ще бъде много по-ефективно, ако обясните защо искате да направи нещо, вместо просто да му кажете да го направи.

 • Енергичното дете

Ако имате енергично дете, знаете, че то се чувства по-добре в ситуации, които включват активност и стимулация. Като родител трябва да осъзнаете, че ако детето ви бездейства твърде дълго или не получава достатъчно стимулация, то ще си я създаде само.

Следователно, най-добре е да предоставите на този тип деца много възможности за активност и изследователска дейност в структурирана и безопасна среда. Те се нуждаят от отдушници за енергията си, в противен случай създават хаос вкъщи. Енергичните деца често се радват на пълен график с дейности.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори