Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-14 17:03:53 +0200 Не сте сигурни как да облечете малкото си дете в студено време? Опитайте тези съвети, за да откриете най-подходящото облекло, когато навън е мразовито. Как подходящо да облечем малкото дете за зимни условия

Как подходящо да облечем малкото дете за зимни условия

Как подходящо да облечем малкото дете за зимни условия 470 900
Не сте сигурни как да облечете малкото си дете в студено време? Опитайте тези съвети, за да откриете най-подходящото облекло, когато навън е мразовито.

Независимо от метеорологичните условия малките деца имат огромно количество енергия за оползотворяване. Това означава, че дори да е студено и да има сняг вашето мъниче ще иска да е навън и да играе!

Въпреки че изразходената през деня енергия обикновено означава, че детето ще спи дълбоко през нощта, на вас ще ви се наложи да полагате допълнителни грижи, за да го подготвите добре за играта навън в зимни условия. А когато вашето малко дете е облечено правилно, метеорологичните условия нямат почти никакво значение.

Зимното облекло за малко дете трябва едновременно да задържа топлина, но и да позволява движение. Дете, което е мобилно (или скоро ще стане), трябва да може да се движи свободно, т.е. дрехите, с които е облечено е важно да му позволяват да се възползва от съоръженията на детската площадка и да се забавлява в снега.

Ако сте на етап опити за приучване на гърне трябва да изберете облеклото така, че да е (сравнително) лесно да реагирате, когато детето каже или подаде знак, че трябва да отиде до тоалетна.

 

  1. Използвайте няколко тънки слоя дрехи

Слоевете дрехи под връхното облекло на вашето малко дете улавят топлина. Изберете, например, меко боди или блузка изработени от памук. Винаги се старайте платът да не дразни все още чувствителната кожа на вашето дете. Избягвайте обемисти пуловери, с които ще му е твърде горещо и/или ще му попречат да се движи свободно. Уверете се, че чорапките не са толкова дебели, че да създават дискомфорт на крачетата на детето, когато му обуете ботуши.

 

  1. Изберете правилен размер и вид грейка

Изберете устойчива на вятър и вода грейка. Уточнете добре размера. Препоръчително е ципът да се спуска чак до коляното или глезена, за да я сваляте по-лесно – особено, когато е време за смяна на пелените или за гърне. Уверете се, че маншетите прилягат плътно около глезените и китките на детето, за да предотвратите навлизането на студен въздух или влага. Крачолите и ръкавите с ластик са удобни, но лепенките може да са ви още по-удобни, защото позволяват да регулирате размера, така че платът около глезените и китките на детето да не е прекалено стегнат, но и да е плътно прилепнал.

 

  1. Изберете подходящи ръкавички

Ако някога сте се опитвали да сложите ръкавички с пръсти на малко дете, така че всеки пръст да е на правилното място, знаете, че мисията не е толкова лесна. Затова се придържайте към ръкавици, които са по-лесни за поставяне и са максимално топли. Както при грейките, ръкавиците трябва да имат топла вътрешна подплата и устойчива на атмосферните условия външна обвивка. Ако чифтът, който имате няма връзки, помислете за закупуването на щипки, за да прикрепите ръкавичките към ръкавите на грейката на вашето малко дете. Един съвет – сложете ръкавици, преди да облечете грейката (по този начин маншетите ще задържат ръкавиците на място).

 

  1. Топлата шапка е задължителна

Огромен процент телесна топлина се губи през главата, така че шапката е жизненоважен елемент в зимния гардероб на детето. Дори, ако грейката има качулка, наличието на плътна шапка е задължително. А и винаги можете да дръпнете качулката върху шапката. Най-подходяща е памучна или мека вълнена плетена шапка с капачета за ушите, а още по-добре, ако се закопчава под брадичката.

 

  1. Придържайте се към лесни за събличане дрехи

Простите закопчалките и циповете са наистина добър избор за малките деца, защото при тях обикновено често има нужда от сменя на дрехите. Избягвайте панделки и връзки, които могат да се завържат на възел или евентуално да крият опасност от задавяне.

 

  1. Не забравяйте безопасността в столчето за кола

Дори ако е много студено свалете зимното яке на вашето малко дете, когато го поставяте в столчето за кола – то може да се компресира в случай на злополука, създавайки опасно пространство под колана. Ако смятате, че няколкото слоя дрехи на бебето и ръкавичките не осигуряват необходимата топлина, можете да го наметнете с леко одеяло, след като го закопчаете с предпазните колани.

 

Признаци, че прегрявате вашето малко дете

Независимо от външната температура, внимавайте да не прегреете детето. След като се приберете у дома премахнете съответно допълнителните слоевете дрехи, които са го предпазвали от студа навън.

При екстремни студове, ако вашето малко дете изглежда объркано и има температура под нормалните нива, това може да е признак на хипотермия. Изисква се спешна медицинска помощ, така че незабавно се свържете с лекар.

Малките деца са много податливи на измръзване на пръстите на ръцете, краката, носа, ушите и бузите. Кожата може да стане бяла или бледо сиво-жълта, а в по-тежки случаи да се усеща восъчна или твърда.

Ако забележите някой от тези признаци максимално бързо се постарайте да затоплите (но не рязко) студените части.

Вашето малко дете може да не забележи, че е му е твърде горещо или твърде студено, защото е прекалено заето да се забавлява. Затова е от изключителна важност да знаете как да го облечете подходящо според външните условия и да следите за признаци за прегряване или измръзване, за да реагирате адекватно при неблагоприятна ситуация.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори