Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-13 14:56:25 +0300 Скъпоценните бебешки пръстчета са неустоимо сладки. И да, ние знаем, че затаявате дъх всеки път, когато трябва да изрежете ноктите на ръчичките или на крачетата на вашето бебе. Враснал нокът на пръста на бебето - какво да направим

Враснал нокът на пръста на бебето - какво да направим

Враснал нокът на пръста на бебето - какво да направим 470 900
Скъпоценните бебешки пръстчета са неустоимо сладки. И да, ние знаем, че затаявате дъх всеки път, когато трябва да изрежете ноктите на ръчичките или на крачетата на вашето бебе.

Но какво да направите, ако ноктите на пръстчетата на крачетата са източник на болка? Щом врасналите нокти на краката са ужасен проблем за възрастните, как ли се чувства вашето мъниче. Ето как да се справите с тази трудност.

 

Какво представлява враснал нокът на крака?

Врасналите нокти на краката са често срещани сред хора от всички възрасти, включително бебета. Всеки нокът на краката и ръцете е заобиколен от мека кожа, а нокътят трябва да расте над тази кожа. Когато растежът на нокътя се разшири в тази мека кожа казваме, че нокътят е враснал.

 

Симптоми на враснал нокът на крака

Най-честите симптоми на враснал нокът на крака, който се нуждае от лечение, са:

  • зачервяване;
  • подуване;
  • чувствителност при допир;
  • отделяне на гной, което е и признак за инфекция;

Тези симптоми ще се проявят на мястото, където нокътят е враснал в кожата – обикновено на палеца, макар че проблемът може да засегне всеки един от пръстите.

Много вероятно е бебето да изплаче, когато хване болното палче, или да покаже нетърпимост към чорапче, което притиска чувствителната зона. Ако детето вече лази или е започнало да ходи, може да откаже да обуе обувки или дори да ходи с леко накуцване.

 

Кога е време да се консултирате с педиатър

Ако видите признаци на инфекция – висока температура, изтичане на гной, прекомерно зачервяване и подуване, които се простират отвъд точката, където нокътят се враства в кожата – заведете бебето на педиатър.

Но при липса на инфекция, ето някои стратегии за облекчаване на симптомите и разрешаване на проблема:

  • Потопете крачето на детето в топла сапунена вода за не повече от 20 минути.
  • Извадете крачето и внимателно го подсушете. Нежно масажирайте кожата навън спрямо нокътната плочка. Това може да осигури на нокътя достатъчно пространство, за да се изплъзне и да се върне в правилното си положение, върху кожата.
  • Пазете пръстчето защитено. Съветът е полесно изпълним, ако бебето все още не пълзи и е достатъчно топло, за да го оставите босичко. Ако детето вече пълзи или ходи „чисто“ и „босо“ не са съвсем съвместими понятия. В такъв случай изберете обувки, които са свободни и по никакъв начин не упражняват натиск върху врасналия нокът и зоната около него.
  • След като ноктите на бебето пораснат достатъчно, за да ги подрежете, изрежете ги под права линия (не заобляйте ъгълчетата на ноктите).

 

Аз ли причиних това?

Много родители се притесняват, че са виновни за врасналия нокът на крачето на бебето. Не се обвинявайте излишно.  Бебешките нокти са меки, растат бързо и влизат в контакт с обувки, чорапи и др., затова не е учудващо, че проблемът е сравнително често срещан при бебетата.

От вас зависи грижливо и внимателно да изрязвате ноктите на вашето мъниче, като се стараете да ги режете под правя линия, но не твърде често и определено не твърде близо до кожата.

 

Превантивни мерки

Въпреки че врасналите нокти на крачетата са само част от препятствията при отглеждането на детето, има някои неща, които можете да направите, за да сведете риска до минимум:

  • Избягвайте прекалено стегнатите обувки и чорапи. Знаем, че това не е лесна задача, тъй като бебешките крачета растат бързо!
  • Подрязвайте ноктите на краката често, но не твърде често – на всеки 1 до 2 седмици в зависимост от вашето бебе.
  • Изрязвайте ноктите на крачетата под права линия, а не с извивка.
  • Леко изпилете всички остри ъгли.
  • Избягвайте изрязването твърде близо до кожата.

 

Ако все пак установите, че бебето има болезнени враснали нокти на крачетата често, консултирайте се с вашия педиатър.

 

Материалът е адаптиран от: www.healthline.com

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори